Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Záväzné stanovisko k uplatneniu daňových predpisov

Dátum: Rubrika: Správa daní

Zákonom č. 435/2013 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony sa v § 53a až 53c s účinnosťou od 1. septembra 2014 zavádza nový inštitút „záväzného stanoviska“, ktoré bude k uplatneniu daňových zákonov ako jediné oprávnené vydávať Finančné riaditeľstvo Slovenskej republiky (ďalej len „finančné riaditeľstvo“).

Ide o nový inštitút a predpokladá sa, že ho budú využívať hlavne veľké firmy pri pripravovaných obchodných operáciách. To znamená, že ak bude daňový subjekt pripravovať obchodnú transakciu a bude považovať za potrebné, aby mal dopredu garantovaný postup finančnej správy pri jej následnom posudzovaní, napr. v rámci daňovej kontroly, bude môcť požiadať o vydanie záväzného stanoviska na posúdenie práve takejto operácie. Rozsah daňových predpisov, k uplatneniu ktorých bude možnosť vydať záväzné stanovisko, ustanoví v blízkej budúcnosti vykonávací predpis Ministerstva financií Slovenskej republiky.

Čo musí žiadosť o vydanie záväzného stanoviska obsahovať

Žiadosť o záväzné stanovisko musí obsahovať skutočnosti, ktoré nastanú, alebo sú očakávané. To znamená, že vydané stanovisko sa nebude aplikovať na už uskutočnené prípady.

Žiadosť musí obsahovať podrobný rozpis skutočností, ktoré budú podkladom pre vydanie záväzného stanoviska, ako aj návrh daňového subjektu na uplatnenie postupu, právne posúdenie a sumu predpokladaného obchodného prípadu. Ak žiadosť nebude obsahovať predpísané náležitosti, finančné riaditeľstvo vyzve daňový subjekt, aby do ôsmich pracovných dní od doručenia výzvy doplnil svoje podanie. Ak výzve nevyhovie v plnom rozsahu a v určenej lehote, považuje sa žiadosť za nepodanú, o čom finančné riaditeľstvo oznámením upovedomí daňový subjekt. Aj finančné riaditeľstvo má lehotu, a to na vyzvanie daňového subjektu do siedmich pracovných dní od doručenia žiadosti, aby nedochádzalo k neefektívnemu predlžovaniu lehoty na vydanie záväzného stanoviska.

Kedy finančné riaditeľstvo nevydá záväzné stanovisko

Je to v tých prípadoch, ak je potrebné uplatniť právny predpis iného štátu, alebo ide o záväzné stanovisko k skutočnostiam, ktoré nastali v zdaňovacom období, za ktoré bolo podané daňové priznanie. O nevydaní záväzného stanoviska finančné riaditeľstvo informuje daňový subjekt.

Lehoty na vydanie záväzného stanoviska

Lehota na vydanie záväzného stanoviska finančným riaditeľstvom je 60 dní od doručenia žiadosti daňovým subjektom, alebo od jej doplnenia na základe výzvy finančného riaditeľstva. Ak ale ide o zložitý prípad a finančné riaditeľstvo v tejto lehote nemôže vydať záväzné stanovisko, finančné riaditeľstvo oznámi túto skutočnosť daňovému subjektu a požiada ho o vyjadrenie, či súhlasí s vydaním záväzného stanoviska v navrhnutej predĺženej lehote finančným riaditeľstvom. Predĺžená lehota nemôže presiahnuť 6 kalendárnych mesiacov odo dňa doručenia žiadosti, alebo od jej doplnenia daňovým subjektom na základe výzvy. Ak daňový subjekt oznámi finančnému riaditeľstvu v lehote do 8 pracovných dní od doručenia oznámenia o navrhovanej predĺženej lehote finančným riaditeľstvom, že nesúhlasí s predĺžením lehoty na vydanie záväzného stanoviska, alebo ak sa v tejto lehote nevyjadrí, žiadosť sa považuje za späťvzatú.

Záväznosť stanoviska

Záväzné stanovisko vydané finančným riaditeľstvom musí obsahovať stanovisko ku všetkým v žiadosti uvedeným skutočnostiam a časový a vecný rozsah záväznosti, pričom vecný rozsah sa bude týkať len daňových aspektov budúcich očakávaných právnych úkonov.

Stanovisko vydané finančným riaditeľstvom je záväzné voči správcovi dane a druhostupňovému orgánu (finančné riaditeľstvo a ­ministerstvo financií), ak daňový subjekt postupoval v súlade s vydaným záväzným stanoviskom, a ak sa nezmenili skutočnosti, na základe ktorých bolo záväzné stanovisko vydané.

Záväzné stanovisko nie je záväzné pre správcu dane a druhostupňový orgán v tých prípadoch, ak daňový subjekt, ktorému bolo vydané, neuplatnil postup uvedený v záväznom stanovisku, alebo ak sa preukáže, že rozhodujúce skutočnosti, na základe ktorých bolo záväzné stanovisko vydané, nie sú splnené, alebo ak záväzné stanovisko stratilo účinky.

Kedy záväzné stanovisko stráca účinky

Daňový poriadok taxatívne ­rieši, kedy záväzné stanovisko stráca účinky. Je to:

  • dňom nadobudnutia účinnosti zmeny právnej úpravy, na základe ktorej bolo záväzné stanovisko vydané, alebo
  • ak obchodný prípad, ku ktorému bolo záväzné stanovisko vydané, je v rozpore s právnymi predpismi, alebo ich obchádza, alebo zastiera iný právny úkon, alebo
  • ak vo veci právoplatne rozhodol súd.

Uplatnenie opravných prostriedkov proti záväznému stanovisku

Daňový subjekt voči záväznému stanovisku môže uplatniť opravné prostriedky. Je to v tých prípadoch, ak záväzné stanovisko neobsahuje stanovisko ku všetkým skutočnostiam, ku ktorým ho daňový subjekt žiadal. Opravným prostriedkom je námietka, ktorú môže daňový subjekt uplatniť proti finančnému riaditeľstvu do ôsmich dní od doručenia záväzného stanoviska. Finančné riaditeľstvo posúdi námietku a záväzné stanovisko doplní, ak sú na to dôvody. Ak ide o neopodstatnenosť námietky, zašle daňovému subjektu oznámenie.

Výška úhrady za vydanie záväzného stanoviska a spôsob jej úhrady

Žiadosť o záväzné stanovisko podlieha úhrade. Úhrada je daňovým poriadkom určená percentuálne zo sumy obchodného prípadu, pričom jej výška je ohraničená minimálnou a maximálnou sumou a je závislá od toho, či daňový subjekt žiada o záväzné stanovisko k uplatneniu jedného daňového predpisu, alebo k uplatneniu dvoch a viac daňových predpisov, alebo či žiada o záväzné stanovisko k uplatneniu daňových predpisov a ide o opakované obchodné prípady.

Výška úhrady je:

  1. 1 % zo sumy predpokladaného obchodného prípadu, najmenej však 4 000 €, najviac 30 000 €, ak žiada o záväzné stanovisko k uplatneniu jedného daňového predpisu,
  2. 2 % zo sumy predpokladaného obchodného prípadu, najmenej však 5 000 €, najviac 30 000 €, ak žiada o záväzné stanovisko k uplatneniu dvoch a viac daňových predpisov,
  3. 3 % zo sumy predpokladaného obchodného prípadu, najmenej však 6 000 €, najviac 30 000 €, ak žiada o záväzné stanovisko k uplatneniu daňových predpisov, pričom ide o opakované obchodné prípady.

Príklady k písmenu a):

Predpokladaná suma obchodného prípadu v €

1 % v €

Výška úhrady v €

100 000

1 000

4 000

10 000 000

100 000

30 000

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály