Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Záväzky a pohľadávky v jednoduchom účtovníctve

Dátum: Rubrika: Jednoduché účtovníctvo

V tomto príspevku sa venujem pohľadávkam a záväzkom, najčastejšie sa vyskytujúcim operáciám s nimi a tiež ich účtovaniu v jednoduchom účtovníctve.


V tomto príspevku sa venujem pohľadávkam a záväzkom, najčastejšie sa vyskytujúcim operáciám s nimi a tiež ich účtovaniu v jednoduchom účtovníctve.

Vysvetlenie pojmov

Pohľadávka vzniká na strane veriteľa a naopak – záväzok na strane dlžníka. Pri bezprostrednej úhrade pohľadávka ani záväzok nevznikajú. Pohľadávka predstavuje právo veriteľa požadovať plnenie od dlžníka z určitého právneho dôvodu. Subjekt, ktorý vlastní pohľadávku alebo je jej vystavovateľom, sa nazýva veriteľ. Dlžníkom je v tomto právnom vzťahu ten, kto je povinný niečo plniť, uvedená povinnosť sa nazýva záväzkom alebo dlhom. Vzťahy medzi dlžníkom a veriteľom upravuje tzv. záväzkové právo v Občianskom zákonníku a Obchodnom zákonníku.
 
S pohľadávkami sa v podnikateľskej praxi najčastejšie stretávame v obchodnom styku za realizované výkony, pri predaji tovaru, pri poskytovaní rôznych druhov služieb. Ďalej sa s nimi stretávame v súvislosti s pracovno-právnymi vzťahmi, napríklad voči zamestnancom, vo vzťahu k Sociálnej poisťovni, zdravotným poisťovniam, daňovému úradu ale aj k rôznym iným inštitúciám.
 
Vznik pohľadávky dokladujú rôzne druhy písomností o uskutočnení dodávok hnuteľnej a nehnuteľnej veci, služieb a prevode práv, ktorými sú napríklad faktúry, v prípade tovaru dodacie listy, súpisy vykonaných prác a dodávok, zmluvy, preberacie protokoly, protokoly o vzniknutej škode, rozhodnutia súdu a podobne. Keďže podnikatelia účtujúci v sústave jednoduchého účtovníctva účtujú na základe uvedených dokladov, je nevyhnutné, aby tieto doklady spĺňali všetky náležitosti v zmysle ustanovenia § 10 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“).
 
Postupy účtovania pre podnikateľov účtujúcich v sústave jednoduchého účtovníctva upravuje s účinnosťou od 1. januára 2008 opatrenie MF SR č. MF/27076/2007-74, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a podrobnosti o usporiadaní, označovaní a obsahovom vymedzení položiek účtovnej závierky pre účtovné jednotky účtujúce v sústave jednoduchého účtovníctva, ktoré podnikajú alebo vykonávajú inú samostatnú zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov (ďalej len „Postupy účtovania v JÚ“).
 
časového hľadiska sa pohľadávky členia na dlhodobé a krátkodobé pohľadávky. Dlhodobé pohľadávky sú pohľadávky s dobou splatnosti dlhšou ako jeden rok a krátkodobé pohľadávky sú pohľadávky s dohodnutou dobou splatnosti najviac jeden rok.
 
Podľa § 25 ods. 1 písm. c) zákona o účtovníctve pohľadávky sa pri ich vzniku oceňujú menovitou hodnotou, pričom menovitá hodnota je cena, na ktorú pohľadávka znie [(§ 25 ods. 5 písm. d) zákona o účtovníctve]. Podľa § 25 ods. 1 písm. a) bod 4 zákona o účtovníctve pohľadávky pri odplatnom nadobudnutí alebo pohľadávky nadobudnuté vkladom do základného imania sa oceňujú obstarávacou cenou; podľa § 25 ods. 5 písm. a) zákona o účtovníctve obstarávacou cenou je cena, za ktorú sa majetok obstaral a náklady súvisiace s jeho obstaraním. 
 
Pohľadávky a záväzky sú súčasťou majetku účtovnej jednotky (ÚJ). Podľa ustanovenia § 9 ods. 8 Postupov účtovania v JÚ sa pohľadávky a záväzky členia podľa § 15 ods. 3 písm. c) až g) zákona o účtovníctve.  

Kniha pohľadávok a kniha záväzkov

V týchto knihách má podnikateľ povinnosť evidovať všetky pohľadávky a záväzky, ktoré mu vznikajú v súvislosti s podnikateľskou činnosťou.
 
Podľa § 15 ods. 3 zákona o účtovníctve kniha pohľadávok má obsahovať najmä údaje o:
a) dlžníkoch (napr. identifikačné údaje, číslo a dátum uzatvorenej zmluvy),
b) pohľadávkach v peňažnom vyjadrení (sumy a čísla príslušných faktúr),
c) poskytnutých preddavkoch (sumy a čísla príslušných dokladov – faktúra, zmluva),
d) poskytnutých úveroch (číslo zmluvy o poskytnutom úvere, splátkový kalendár),
e) pohľadávkach dane z príjmov (napr. pohľadávka dane z príjmov fyzických osôb),
f) pohľadávkach nepriamych daní (napr. nadmerný odpočet dane z pridanej hodnoty),
g) pohľadávkach voči Sociálnej poisťovni, a príslušnej zdravotnej poisťovni (pohľadávka z titulu pracovnej neschopnosti, ošetrovania člena rodiny).
 
Podľa § 15 ods. 4 zákona o účtovníctve kniha záväzkov obsahuje najmä údaje o:
a) veriteľoch,
b) výške záväzku v peňažnom vyjadrení,
c) prijatých preddavkoch,
d) prijatých úveroch,
e) záväzkoch dane z príjmov,
f) záväzkoch nepriamych daní,
g) záväzkoch voči Sociálnej poisťovni a príslušnej zdravotnej poisťovni.
 
Ak si to vyžaduje charakter činnosti ÚJ, pohľadávky a záväzky možno členiť aj podrobnejšie. Ide najmä o prípady, kedy sa podnikateľ aktívne venuje viacerým rôznorodým aktivitám (napr. nákup a predaj tovaru, nákup a predaj materiálu, sprostredkovateľské služby, prenájom priestorov a pod.). Podrobnejšie členenie záväzkov a pohľadávok je v takýchto prípadoch nevyhnutné z dôvodu ich vyššej vypovedacej hodnoty. 

Peňažný denník

Peňažný denník predstavuje základnú účtovnú knihu v sústave jednoduchého účtovníctva a obsahuje najmä údaje o:
a) stave peňažných prostriedkov účtovnej jednotky v hotovosti a na účtoch v bankách,
b) príjmoch v účtovnom období a v členení potrebnom na zistenie základu dane z príjmov,
c) výdavkoch v účtovnom období a v členení potrebnom na zistenie základu dane z príjmov,
d) priebežných položkách zachytávajúcich pohyby peňažných prostriedkov, ktoré nie sú ešte príjmom alebo výdavkom podľa písmen b) a c). Podľa ustanovenia § 3 ods. 2 zá
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály