Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zastupovanie pri správe daní od 1. januára 2012

Dátum: Rubrika: Správa daní

Zastupovanie je výlučne občiansko-právny inštitút, ktorého právna úprava je všeobecne upravená v Občianskom zákonník u. Občiansky zákonník vo svojich ustanoveniach upravuje otázky zastupovania fyzických osôb na základe zákona a otázky zastupovania na základe plnomocenstva v prípade, ako aj právnických osôb.

Daňový poriadok – zákon č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“) obsahuje právnu úpravu zastupovania pri správe daní v § 9 a 10.

Zmeny, ktoré priniesol nový daňový poriadok od 1. januára 2012 sú najmä vo vzťahu k:

  • účinkom plnomocenstva,
  • osobitným požiadavkám daňových subjektov a ich zástupcov so sídlom/bydliskom na území tretích štátov.

Nový prístup je v spolupráci so Slovenskou komorou daňových poradcov, a to konkrétne v otázkach ustanovenia zástupcu správcom dane, ktorý bude mať nárok na uplatnenie náhrady hotových výdavkov a ušlého zárobku. Významnou skutočnosťou oproti doterajšej úprave je, že nová právna úprava nepožaduje úradné overenie podpisu splnomocniteľa na udelenom plnomocenstve.

Zastupovanie

Zastupovanie je výlučne občiansko-právny inštitút, ktorého právna úprava je všeobecne upravená v zákone č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v z. n. p. Občiansky zákonník vo svojich ustanoveniach upravuje otázky zastupovania fyzických osôb (FO) na základe zákona a otázky zastupovania na základe plnomocenstva v prípade FO, ako aj právnických osôb (PO).

Daňový poriadok je procesným právnym predpisom úpravy správy daní a práv a povinností daňových subjektov a iných osôb, ktoré im vzniknú v súvislosti so správou daní. V otázkach zastupovania je vo vzťahu k Občianskemu zákonníku [k predpisu všeobecnému (lex generalis)] špeciálnym právnym predpisom (lex specialis). Všeobecné otázky zastúpenia FO a PO modifikujú špecifické atribúty zastúpenia podľa daňového poriadku. V otázkach neupravených v daňovom poriadku sa použije všeobecná úprava zastúpenia podľa Občianskeho zákonníka, resp. podľa zákona č. 513/1991 Zb. Obchodného zákonníka v z. n. p. pri konaní vedúceho organizačnej zložky alebo prokuristu.

Kto má právo vybrať si zástupcu

Právo vybrať si zástupcu má:

  • daňový subjekt,
  • zákonný zástupca daňového subjektu,
  • opatrovník daňového subjektu ustanovený súdom alebo správcom dane.

Zákonný zástupca

Podľa hmotnoprávnej úpravy za zástupcu sa všeobecne považuje ten, kto je oprávnený konať za iného, pričom úkony zástupcu zakladajú vznik práva a povinnosti priamo zastúpenému. Z procesného hľadiska poznáme zastupovanie osôb procesne nespôsobilých, teda ide o osoby, ktoré nemôžu pred súdom samostatne konať a následne musia byť zastúpené zákonným zástupcom, ako sú maloleté deti, ktoré zväčša zastupujú ich rodičia. Zákonným zástupcom občana, ktorý bol rozhodnutím súdu pozbavený spôsobilosti na právne úkony alebo jeho spôsobilosť bola rozhodnutím súdu obmedzená práve v smere spôsobilosti na takéto právne úkony, ktoré sú predmetom konania, je súdom ustanovený opatrovník.

V prípade správy daní sa rovnako stáva, že daňový subjekt je procesne nespôsobilý z dôvodu nedostatku veku a podľa § 9 daňového poriadku FO, ktorá nemôže pri správe daní vystupovať samostatne, musí byť zastúpená svojím zákonným zástupcom. Hovoríme teda o prípade rodiča neplnoletého daňového subjektu, za predpokladu, že rodič je však sám procesne spôsobilý a nebol pozbavený svojich rodičovských práv, alebo v prípade osvojiteľa neplnoletého daňového subjektu.

Avšak, ak daňovému subjektu, ktorý nie je procesne spôsobilý neustanovil súd opatrovníka, ustanoví na účely správy daní zástupcu správca dane, a to rozhodnutím. Ide o prípady, ak je prekážkou samostatného vystupovania v konaní pozbavenie daňového subjektu spôsobilosti na právne úkony alebo obmedzenie tejto spôsobilosti tak, že nezahrňuje procesnú spôsobilosť pri správe daní a z tohto dôvodu bol daňovému subjektu správcom dane ustanovený zástupca, ako aj prípady, keď maloletý daňový subjekt nemá rodičov, nie sú procesne spôsobilí, prípadne títo boli pozbavení rodičovských práv.

Spôsobilosť mať a nadobúdať práva

Daňový poriadok v § 9 a 10 upravuje podmienky pre inštitút zastupovania, a to z pohľadu zákonného zastúpenia, ako aj zmluvného zastúpenia na základe udelenej plnej moci. Platí, že spôsobilosť byť osobou zúčastnenou na správe daní znamená spôsobilosť mať a nadobúdať procesné práva a povinnosti stanovené daňovým poriadkom. Ide o procesnú subjektivitu daňového subjektu, ktorú daňové subjekty nadobúdajú narodením a strácajú smrťou. Spôsobilosť pri správe daní znamená spôsobilosť samostatne konať pred správcom dane a vlastnými úkonmi nadobúdať práva a brať na seba povinnosti. Z toho vyplýva, že len subjekty so spôsobilosťou na právne úkony sú spôsobilé zúčastniť sa na správe daní, pretože v rámci svojho konania môžu nadobúdať práva a brať na seba povinnosti.

Aj v správe daní platí, že ak FO, ktorá nemôže pri správe daní vystupovať samostatne z nedostatku veku alebo spôsobilosti na právne úkony, musí byť zastúpená, a to svojím zákonným zástupcom, alebo opatrovníkom určeným súdom. Ak opatrovník nie je súdom určený, ustanoví ho, na účely správy daní, rozhodnutím správca dane. Správca dane môže zástupcu ustanoviť nielen v prípade, že účastník konania nemá spôsobilosť na právne úkony, či už pre nedostatok veku, alebo z dôvodu jej úplného alebo čiastočného pozbavenia súdom, ale môže ustanoviť zástupcu aj tomu, koho pobyt nie je známy alebo komu sa nepodarilo doručiť písomnosť na známu adresu mimo územia SR, rovnako tomu, kto nemôže pri správe daní vystupovať osobne z rôznych dôvodov, napríklad z dôvodu väzby, výkonu trestu odňatia slobody, z dôvodu dlhodobého pobytu mimo územia SR, ktorý trvá nepretržite aspoň tri mesiace, dlhodobej choroby a podobne. Správca dane ustanoví zástupcu rozhodnutím len vtedy, ak si takáto osoba sama zástupcu nezvolila.

Rozsah plnomocenstva

Daňový subjekt, jeho zákonný zástupca alebo opatrovník sa môžu dať zastupovať zástupcom na základe plnomocenstva, ktoré môže byť udelené na všetky úkony súvisiace so správou daní, alebo len na

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály