Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Započítanie pohľadávok a záväzkov

Rubrika: Právo pre ekonómov

V článku sa rozoberá právna úprava započítania pohľadávok a záväzkov a započítanie pohľadávok a záväzkov z daňového a účtovného hľadiska.

Právna úprava

Základná právna úprava podľa Občianskeho zákonníka
Základnú úpravu započítania pohľadávok obsahuje Občiansky zákonník v § 580 a v § 581, ktoré ustanovujú, že ak majú dlžník a veriteľ vzájomné pohľadávky s plnením rovnakého druhu, ktoré sa vzájomne kryjú, zaniknú započítaním za podmienok ustanovených zákonom. Zánik nastáva okamihom, keď sa stretnú pohľadávky spôsobilé na započítanie. Započítanie (kompenzácia) je teda zánik vzájomne sa kryjúcich pohľadávok patriacich vzájomne veriteľovi a dlžníkovi, ktorých plnenie je rovnakého druhu (najčastejšie peniaze), ak niektorý z účastníkov aj bez súhlasu alebo proti vôli druhého účastníka urobí prejav smerujúci k započítaniu. Musí však ísť o pohľadávky spôsobilé na započítanie (započítateľné), t. j. také, ktorých započítanie nie je vylúčené dohodou účastníkov alebo zákonom.
Započítanie je formou bezhotovostného vyrovnania, ktoré sa nevykonáva skutočným splnením (napr. peňažným vysporiadaním), ale odpočítaním vzájomných pohľadávok veriteľa a dlžníka. To umožňuje ušetriť dvojaké splnenie vzájomných pohľadávok a navzájom zjednodušiť majetkové vzťahy medzi účastníkmi aj v prípadnom súdnom konaní, ak dôjde medzi nimi k sporu. Význam započítania spočíva najmä v úspore nákladov, ktoré by inak obidvaja účastníci museli vynaložiť pri uskutočnení vzájomného plnenia. Okrem toho má započítanie dôležitý význam aj pri zabezpečení veriteľa, lebo umožňuje dlžníkovi, ktorý je súčasne veriteľom, vyhnúť sa riziku, že po splnení jeho záväzku druhý účastník jeho vzájomnú pohľadávku neuspokojí.
Právne účinky zániku záväzkov
Stretnutie vzájomných pohľadávok nadobudne právne účinky až kompenzačným prejavom ku dňu stretnutia pohľadávok. Právne účinky zániku záväzkov nastávajú ku dňu stretnutia vzájomných pohľadávok, ak sú splnené všetky tieto predpoklady na započítanie:
  1. Vzájomnosť pohľadávok. O vzájomné pohľadávky ide vtedy, ak dve osoby sú navzájom súčasne veriteľom aj dlžníkom.
  2. Plnenie rovnakého druhu. Najčastejšie prichádza do úvahy započítanie peňažných pohľadávok. Nemožno však vylúčiť ani započítanie pohľadávok s iným plnením rovnakého druhu. Právny dôvod nadobudnutia týchto pohľadávok nie je významný.
  3. Spôsobilosť pohľadávok na započítanie. Započítateľnými nie sú tie pohľadávky, ktorých započítanie je vylúčené zákonom alebo dohodou účastníkov.
  4. Prejav smerujúci k započítaniu. Započítací prejav (kompenzačnú námietku) treba adresovať druhému účastníkovi. Ide o jednostranný právny úkon, pre platnosť ktorého sa vyžadujú náležitosti v zmysle § 34 a nasl. Občianskeho zákonníka. Z jeho obsahu musí byť zrejmé najmä to, ktoré pohľadávky sa uplatňujú na započítanie, v akej výške, proti ktorej pohľadávke veriteľa, príp. proti ktorým z viacerých pohľadávok veriteľa.
Započítací prejav možno urobiť aj v rámci základného občianskeho súdneho konania ako obranu proti žalobe, ktorou žalobca (veriteľ) uplatňuje svoju pohľadávku proti žalovanému (dlžníkovi). Ak by však žalovaný svojou započítacou námietkou uplatnil viac, než predstavuje žalobná pohľadávka, išlo by v tejto prevyšujúcej časti o vzájomný návrh podľa § 98 Občianskeho súdneho poriadku (zákon č. 99/1963 Zb. v znení neskorších predpisov). Započítaciu námietku možno uplatniť aj v konaní o výkon rozhodnutia v zmysle § 268 ods. 1 písm. d) Občianskeho súdneho poriadku a dosiahnuť tak zastavenie výkonu rozhodnutia, resp. exekúcie v zmysle § 57 ods. 1 písm. f) zákona č. 233/1995 Z. z. o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti (Exekučný poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Nie je právne významné, či pohľadávka započítavaná s vymáhanou pohľadávkou vznikla pred vydaním alebo po vydaní rozhodnutia tvoriaceho podklad výkonu rozhodnutia, resp. exekučného titulu.
Zánik pohľadávok nastáva v rozsahu, v akom sa vzájomne kryjú. Ak jedna z pohľadávok prevyšuje druhú, zaniká len do výšky protipohľadávky a v prevyšujúcej časti zostáva naďalej v platnosti.
Spôsobilosť na započítanie
Ak chýba niektorý z uvedených predpokladov na započítanie pohľadávok, napr. prejav smerujúci k započítaniu, účinky započítania nenastanú. No nenastanú ani vtedy, ak takýto jednostranný prejav bol urobený skôr, než sa vzájomné pohľadávky stretli. Kompenzačný prejav teda môže byť úspešne urobený iba od okamihu, keď sa vzájomné pohľadávky, ktorých plnenie je rovnakého druhu, stretli a boli spôsobilé na započítanie.
Zákon definuje, pri ktorých pohľadávkach nie je prípustné uskutočniť započítanie. Taxatívne vymedzuje okruh nezapočítateľných pohľadávok, ktoré však možno rozšíriť ešte dohodou účastníkov. Zákon vymedzuje dve skupiny takýchto nezapočítateľných pohľadávok.
  1. V prvej skupine zákon zakazuje započítanie jednostranným započítacím úkonom proti pohľadávkam (pozri § 581 ods. 1 Občianskeho zákonníka):
    1. na náhradu škody spôsobenej na zdraví okrem prípadu, že sa započítava vzájomná pohľadávka toho istého druhu; proti ostatným pohľadávkam na náhradu škody je započítanie prípustné bez obmedzenia;
    2. ktoré nemožno postihnúť výkonom rozhodnutia (exekúciou); tieto pohľadávky sú uvedené v § 317 a § 319 Občianskeho súdneho poriadku:
      • pohľadávky náhrady, ktorú podľa poistnej zmluvy vypláca poisťovňa, ak sa má náhrada použiť na nové vybudovanie alebo na opravu budovy,
      • dávka sociálnej pomoci alebo peňažný príspevok na kompenzáciu sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia poskytované podľa osobitného predpisu a štátne sociálne dávky, ak osobitný predpis neustanovuje inak,
      • prostriedky na účte, ktoré výslovným vyhlásením povinného sú určené na výplatu miezd jeho zamestnancov pre výplatné obdobie najbližšie dňu, keď bolo banke alebo pobočke zahraničnej banky doručené nariadenie výkonu rozhodnutia,
      • pohľadávky autorskej odmeny za podmienok uvedených v § 319 Občianskeho súdneho poriadku (pohľadávky autorskej odmeny podliehajú výkonu rozhodnutia, ak je povinným autor, len jednou pätinou; ak sa však navrhuje výkon rozhodnutia pre niektorú z prednostných pohľadávok uvedených v § 279 ods. 2 Občianskeho súdneho poriadku, môže pri nich súd nariadiť výkon rozhodnutia až do dvoch pätín so zreteľom na pomery povinného).
  2. V druhej skupine zákon neumožňuje započítať jednostranným započítacím úkonom pohľadávky (pozri § 581 ods. 2 Občianskeho zákonníka):
    1. premlčané – právne významné pritom je, či započítavaná pohľadávka je premlčaná v okamihu stretnutia vzájomných pohľadávok, a nie v čase vykonania započítacieho prejavu; na posúdenie otázky premlčania vzájomnej (započítavanej) pohľadávky podľa doterajšej judikatúry je rozhodná doba stretnutia pohľadávok, a nie doba, keď bol urobený prejav smerujúci k započítaniu,
    2. ktorých sa nemožno domáhať na súde – sú to napr. výhry zo stávok, hier a žrebov, tiež pohľadávky z pôžičiek poskytnutých vedome do stávky, hry a žrebu, ak nejde o výherný podnik úradne povolený alebo štátom prevádzkovaný,
    3. z vkladov na vkladných knižkách, vkladových listoch, prípadne iných dohodnutých formách vkladov na základe zmluvy o vklade (§ 778 a nasl. Občianskeho zákonníka),
    4. nesplatné proti pohľadávkam splatným (dohodou je možné započítať aj takéto pohľadávky).
Započítanie dohodou účastníkov v zmysle § 581 ods. 3 Občianskeho zákonníka (dvojstranným právnym úkonom) je prípustné voči všetkým týmto menovaným pohľadávkam bez obmedzenia, ktoré pri nich platí v prípade jednostranného započítacieho úkonu. Dohodou možno teda započítať akékoľvek vzájomné pohľadávky, plnenie ktorých je rovnakého druhu, s výnimkou prípadu, keď započítanie smeruje proti pohľadávkam na výživné poskytované maloletým deťom podľa § 581 ods. 4 Občianskeho zákonníka. Podľa § 76 ods. 2 zákona č. 36/2005 Z. z. o rodine v znení zákona č. 297/2005 Z. z. jednostranným započítacím úkonom nie je započítanie proti pohľadávkam na výživné pre maloleté deti vôbec prípustné. Dohodou účastníkov je započítanie vzájomných pohľadávok prípustné len proti pohľadávkam na výživné poskytované plnoletým osobám.
Osobitný režim nemožnosti započítania poh¾adávok vyplýva zo zákona č. 7/2005 Z. z. o konkurze a reštrukturalizácii v znení neskorších predpisov. Z § 54 cit. zákona vyplýva, že proti pohľadávke, ktorá vznikla úpadcovi po vyhlásení konkurzu, nie je možné započítať pohľadávku vzniknutú voči úpadcovi pred vyhlásením konkurzu; to isté platí aj pre podmienené pohľadávky, ktoré sa uplatňujú v konkurze prihláškou. Pohľadávku neprihlásenú spôsobom ustanoveným cit. zákonom, prihlásenú pohľadávku nadobudnutú prevodom alebo prechodom po vyhlásení konkurzu a pohľadávku nadobudnutú na základe odporovateľného právneho úkonu nie je možné započítať proti žiadnej úpadcovej pohľadávke. Započítanie iných pohľadávok nie je vylúčené.
Špeciálna právna úprava podľa Obchodného zákonníka
Základná úprava zániku záväzku započítaním je síce obsiahnutá v Občianskom zákonníku, pre obchodné záväzkové vzťahy však platí naviac osobitná úprava Obchodného zákonníka. Pre obchodné záväzkové vzťahy sa nepoužívajú ustanovenia Občianskeho zákonníka vymedzujúce, ktoré pohľadávky nie sú spôsobilé na započítanie. Obchodný zákonník upravuje pre obchodné vzťahy spôsobilosť na započítanie odlišne v § 358 až § 364:
  1. Na započítanie sú spôsobilé pohľadávky, ktoré možno uplatniť na súde. Započítaniu však nebráni, ak je pohľadávka premlčaná, ale premlčanie nastalo až po dobe, keď sa pohľadávky stali spôsobilými na započítanie.
  2. Proti splatnej pohľadávke nemožno započítať nesplatnú pohľadávku okrem prípadu, ak ide o pohľadávku voči dlžníkovi, ktorý nie je schopný plniť svoje peňažné záväzky.
  3. Započítať možno aj pohľadávku, ktorá nie je splatná len preto, že veriteľ na žiadosť dlžníka odložil dobu splatnosti jeho záväzku bez toho, aby sa zmenil jeho obsah.
  4. Strana, ktorá vedie na základe zmluvy pre druhú stranu bežný alebo vkladový účet, môže použiť peňažné prostriedky na týchto účtoch iba na započítanie svojej vzájomnej pohľadávky, ktorú má voči majiteľovi účtu podľa zmluvy o vedení účtov.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály