Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zánik poplatkovej povinnosti v priebehu roka

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Ako má postupovať správca dane, keď zanikne poplatková povinnosť za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v priebehu roka (napr. pri odhlásení z trvalého pobytu, úmrtí) a ak jeden z poplatníkov prevzal na seba plnenie povinnosti za ostatných členov domácnosti a poplatok vyrubený rozhodnutím nebol zaplatený v plnej výške (zaplatená bola len prvá splátka poplatku). Má správca dane obnoviť ukončené právoplatné rozhodnutie alebo vyrubí novým rozhodnutím upravenú výšku poplatku. Podľa ustanovenia § 99e ods. 10 zákona č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v z. n. p. (ďalej len „zákon o miestnych daniach a poplatkoch“) pri zániku miestnej dane v priebehu zdaňovacieho obdobia správca dane vydá nové rozhodnutie, ktorým vyrubí pomernú časť dane. Novým rozhodnutím sa pôvodné rozhodnutie alebo časť výroku rozhodnutia zrušuje. V hmotno-právnom zákone o miestnych daniach a poplatkoch nie je uvedená taká možnosť aj pri poplatku za komunálnom odpade a drobnom stavebnom odpade. Vrátenie, zníženie alebo odpustenie poplatku – má správca dane vrátiť pomernú časť poplatku pri zániku poplatkovej povinnosti aj keď do 30 dní zánik poplatkovej povinností nie je oznámený? Obec vedie evidenciu obyvateľov a vie, ktorí obyvatelia zomreli alebo sa odhlásili z trvalého pobytu. Keď je rozhodnutie právoplatné a zmenia sa skutočnosti na vyrubenú výšku poplatku v priebehu zdaňovacieho obdobia ako má správca dane postupovať (vydá rozhodnutie o znížení alebo odpustení poplatku)?

Problematiku poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady upravuje § 77 až 83 zákona o miestnych daniach a poplatkoch.

Vo všeobecnosti, ak ide o poplatníka, ktorý je spĺňa osobu poplatníka podľa § 77 ods. 1 písm. a) zákona o miestnych daniach a poplatkoch, a ak viacero týchto poplatníkov žije v spoločnej domácnosti, môže podľa § 77 ods. 7 splnenie poplatkovej povinnosti prevziať jeden z nich.

Podľa § 77 ods. 7 cit. zákona, poplatková povinnosť vzniká dňom, ktorým nastane skutočnosť, že fyzická osoba, alebo podnikateľ sa stali poplatníkmi a zaniká dňom, keď prestali byť poplatníkmi podľa odseku 2.

Podľa § 80 ods. 2 zákona o miestnych daniach a poplatkoch je poplatník, definovaný v § 77 ods. 2 tohto zákona, povinný v priebehu zdaňovacieho obdobia oznámiť správcovi dane, ktorým je obec, zmeny skutočností rozhodujúcich na vyrubeni

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály