Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Žaloba na určenie neplatnosti uznesenia valného zhromaždenia s. r. o.

Dátum: Rubrika: Právo pre ekonómov

Hlavnú časť každodennej podnikateľskej činnosti spoločnosti s ručením obmedzeným v praxi realizuje štatutárny orgán. Najvyšším orgánom tohto typu obchodnej spoločnosti je však valné zhromaždenie, tento orgán sa však aktivuje viac menej sporadicky. Výsledkom rozhodovacej činnosti valného zhromaždenia býva spravidla uznesenie. V tomto príspevku sa bližšie zameriame na okolnosti neplatnosti uznesenia valného zhromaždenia.

Podľa ust. § 125 ods. 1 zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. (ďalej len „Obchodný zákonník“) patrí do pôsobnosti valného zhromaždenia spoločnosti s ručením obmedzeným napríklad schvaľovanie riadnej a mimoriadnej individuálnej účtovnej závierky, schvaľovanie rozhodnutia o rozdelení zisku alebo úhrade strát, vymenovanie, odvolanie a odmeňovanie konateľov a členov dozornej rady, ak je v s. r. o. zriadená. Do pôsobnosti tohto orgánu patrí priamo zo zákona aj schválenie konaní urobených osobami konajúcimi v mene spoločnosti pred jej vznikom, rozhodovanie o zvýšení (znížení) základného imania, o vylúčení spoločníka, schválenie zmluvy o predaji (časti) podniku. Valné zhromaždenie ďalej spravidla rozhoduje aj o zmene spoločenskej zmluvy, vymenovaní a odvolaní prokuristu, o zrušení spoločnosti alebo zmene jej právnej formy. Výpočet kompetencií uvedený v tomto ustanovení však nemusí byť konečný, pretože zákon, spoločenská zmluva alebo stanovy spoločnosti môžu do pôsobnosti valného zhromaždenia určiť ďalšie otázky. Valné zhromaždenie si môže dokonca podľa § 125 ods. 3 Obchodného zákonníka vyhradiť rozhodovanie vecí, ktoré inak patria do pôsobnosti ďalších orgánov spoločnosti.

Charakter žaloby na určenie neplatnosti uznesenia valného zhromaždenia

Žalobu na určenie neplatnosti uznesenia valného zhromaždenia s. r. o. zaraďujeme medzi tzv. určovacie žaloby. Nejde teda o žalobu o splnenie povinnosti (jej príkladom je žaloba na vypratanie nehnuteľnosti). Spomedzi viacerých druhov určovacích žalôb ide o tzv. žalobu na určenie právnej skutočnosti, ktorá je predpokladaná v § 137 písm. d) zákona č. 160/2015 Z. z. Civilný sporový poriadok v z. n. p. V nej sa nemusí preukazovať naliehavý právny záujem, lebo tento typ žaloby má priame zakotvenie v osobitnom predpise, teda v Obchodnom zákonníku.

Ako žalobca bude v tomto spore vystupovať oprávnená osoba (väčšinou spoločník, konateľ, správca konkurznej podstaty, etc.). Žalovanou stranou bude vždy spoločnosť s ručením obmedzeným, o ktorej uznesení bude súd rozhodovať.

Objektom súdneho prieskumu je uznesenie valného zhromaždenia s. r. o., uznesenie prijaté mimo valného zhromaždenia, ale aj rozhodnutie jediného spoločníka s. r. o. u jednočlennej spoločnosti. V poslednom prípade je však málo pravdepodobné, že by žalobcom bol samotný spoločník, pretože dané rozhodnutie sám prijímal. Na tento prípad by s

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály