Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zákon o účtovníctve a fyzické osoby

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

S účinnosťou od 1. 1. 2022 zákonom č. 456/2021 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. došlo, okrem iného, k zmene v súvislosti s vymedzením účtovných jednotiek, medzi ktoré patria aj fyzické osoby po splnení ustanovených podmienok. Zároveň týmto zákonom došlo k rozšíreniu okruhu fyzických osôb, ktoré nie sú účtovnými jednotkami, na ktoré sa vzťahuje zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“).

Fyzické osoby ako účtovné jednotky
Vymedzenie účtovnej jednotky
Zmena vo vymedzení účtovných jednotiek vyplýva z novely zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. (zákonom č. 390/2019 Z.z.) účinnej od 1.10.2020, podľa ktorej sa do obchodného registra nezapisujú žiadne fyzické osoby.
Účtovná jednotka je vymedzená v § 1 zákona o účtovníctve, podľa ktorého sa za účtovnú jednotku od 1.1.2022 považujú:
-
právnické osoby, ktoré majú sídlo na území SR (zákon o účtovníctve odkazuje pri právnických osobách na § 18 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v z. n. p.),
-
zahraničné právnické osoby, ak na území SR podnikajú alebo vykonávajú inú činnosť podľa osobitných predpisov [zákon o účtovníctve pri zahraničných osobách odkazuje na § 21 ods. 4 písm. b) Obchodného zákonníka],
-
zahraničné fyzické osoby
a slovenské fyzické osoby, ktoré podnikajú alebo vykonávajú inú samostatnú zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov podľa osobitného predpisu (podľa zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z. n. p. - ďalej len "ZDP") okrem zahraničných fyzických osôb a slovenských fyzických osôb, ktoré vedú daňovú evidenciu podľa § 6 ods. 11 ZDP, pričom slovenskou fyzickou osobou sa na účely tohto zákona rozumie fyzická osoba, ktorá má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky,
-
obchodné spoločnosti a družstvá odo dňa obnovenia zápisu obchodnej spoločnosti a družstva v obchodnom registri z dôvodu nariadenia dodatočnej likvidácie do dňa výmazu obchodnej spoločnosti a družstva z obchodného registra z dôvodu skončenia dodatočnej likvidácie.
Z uvedeného vyplýva, že fyzické osoby (zahraničné aj slovenské) sú účtovnou jednotkou iba v prípade, ak sú splnené súčasne nasledujúce podmienky:
-
podnikajú (dosahujú príjem podľa § 6 ods. 1 ZDP) alebo vykonávajú samostatnú zárobkovú činnosť (dosahujú príjem podľa § 6 ods. 2 ZDP) a
-
preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov a
-
nevedú daňovú evidenciu podľa § 6 ods. 11 ZDP.
Zahraničné fyzické osoby
Zákon o účtovníctve pri zahraničných fyzických osobách odkazuje na § 21 ods. 4 písm. a) Obchodného zákonníka, podľa ktorého oprávnenie zahraničnej osoby podnikať na území Slovenskej republiky vzniká ku dňu vzniku živnostenského oprávnenia alebo iného ako živnostenského oprávnenia podľa osobitných predpisov zahraničnej fyzickej osobe, a to v rozsahu predmetu podnikania zapísaného v živnostenskom registri alebo inej evidencii ustanovenej osobitným zákonom. Zahraničné fyzické osoby, ktorým vzniklo oprávnenie podnikať na území Slovenskej republiky podľa Obchodného zákonníka, sa považujú za účtovné jednotky, keď splnia tri vyššie uvedené podmienky.
Slovenské fyzické osoby
Definíciu slovenskej fyzickej osoby ustanovuje priamo zákon o účtovníctve. Slovenskou fyzickou osobou sa na účely zákona o účtovníctve rozumie fyzická osoba, ktorá má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, pričom zákon o účtovníctve pri trvalom pobyte odkazuje na § 3 zákona č. 253/1998 Z.z. o hlásení pobytu občanov Slovenskej republiky a registri obyvateľov Slovenskej republiky v z. n. p. a § 42 zákona č. 404/2011 Z.z. o pobyte cudzincov a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
Podľa ust. § 3 zákona č. 253/1998 Z.z. trvalý pobyt je pobyt občana spravidla v mieste jeho stáleho bydliska na území Slovenskej republiky. Občan má v tom istom čase iba jeden trvalý pobyt. Trvalý pobyt má občan len v budove alebo jej časti, ktorá je označená súpisným číslom alebo súpisným a orientačným číslom a je určená na bývanie, ubytovanie, alebo na individuálnu rekreáciu, ak tento zákon neustanovuje inak. Za časť budovy sa považuje aj byt.
Podľa § 42 zákona č. 404/2011 Z.z. trvalý pobyt je:
-
trvalý pobyt na päť rokov,
-
trvalý pobyt na neobmedzený čas,
-
pobyt štátneho príslušníka tretej krajiny s priznaným postavením osoby s dlhodobým pobytom Európskej únie.
Rovnako ako zahraničné fyzické osoby, tak aj slovenské fyzické osoby sa považujú za účtovné jednotky, keď splnia tri uvedené podmienky.
V ďalšom texte budeme fyzické osoby podľa § 1 ods. 1 písm. a) tretieho bodu zákona o účtovníctve označovať aj ako fyzické osoby - podnikatelia.
Z hľadiska dane z príjmov daňovník dane z príjmov fyzickej osoby s príjmami z podnikania (podľa § 6 ods. 1 ZDP) a z inej samostatnej zárobkovej činnosti (podľa § 6 ods. 2 ZDP) sa môže rozhodnúť, akým spôsobom si bude na účely zistenia základu dane uplatňovať výdavky. Ak aspoň časť zdaňovacieho obdobia (kalendárneho roka) nie je platiteľom dane z pridanej hodnoty (DPH), vzťahuje sa na neho aj možnosť uplatňovať si percentuálne (paušálne) výdavky podľa § 6 ods. 10 ZDP vo výške 60 % z príjmov, max. však 20 000 € za rok. Daňovník, ktorý je počas celého zdaňovacieho obdobia platiteľom DPH, môže si uplatňovať výdavky len skutočne vynaložené:
-
buď je účtovnou jednotkou (pričom môže účtovať v sústave jednoduchého účtovníctva alebo v sústave podvojného účtovníctva za podmienok ustanovených zákonom o účtovníctve, príp. osobitným predpisom) alebo
-
vedie daňovú evidenciu podľa § 6 ods. 11 ZDP.
Sústava jednoduchého alebo podvojného účtovníctva
Podľa § 2 ods. 1 zákona o účtovníctve účtovná jednotka účtuje v sústave podvojného účtovníctva alebo v sústave jednoduchého účtovníctva. Základnou povinnosťou podľa § 9 ods. 1 zákona o účtovníctve je povinnosť účtovať v sústave podvojného účtovníctva s výnimkou ustanovenou v § 9 ods. 2 zákona o účtovníctve, v ktorom sú vymedzené účtovné jednotky, ktoré môžu účtovať v sústave jednoduchého účtovníctva. Medzi tieto účtovné jednotky patria aj fyzické osoby - podnikatelia. Zároveň však účtovanie v sústave jednoduchého účtovníctva musí umožňovať osobitný predpis, pretože niektoré osobitné predpisy ustanovujú povinnosť viesť podvojné účtovníctvo. Ide napríklad o tieto osobitné predpisy, na ktoré odkazuje aj zákon o účtovníctve:
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály