Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Nadobudnutie tovaru v tuzemsku z iného členského štátu

Dátum: Rubrika: Z praxe

V daňovom priznaní k dani z pridanej hodnoty riadky 05 až 08 sú uvedené v kolónke "Nadobudnutie tovaru v tuzemsku podľa § 11 a § 11a zákona". Cieľom tohto príspevku je vysvetliť, aké obchodné transakcie sa na týchto riadkoch uvádzajú.
Predmet dane
Podľa ustanovenia § 2 ods. 1 zákona č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len "zákon o DPH") predmetom dane je:
-
dodanie tovaru za protihodnotu v tuzemsku uskutočnené zdaniteľnou osobou, ktorá koná v postavení zdaniteľnej osoby,
-
dodanie služby za protihodnotu v tuzemsku uskutočnené zdaniteľnou osobou, ktorá koná v postavení zdaniteľnej osoby,
-
nadobudnutie tovaru za protihodnotu v tuzemsku z iného členského štátu Európskej únie,
-
dovoz tovaru do tuzemska.
Nadobudnutie tovaru v tuzemsku z iného členského štátu podľa § 11
Nadobudnutie tovaru v tuzemsku z iného členského štátu (nazývané aj intrakomunitárne nadobudnutie tovaru) bližšie upravuje § 11 a dopĺňa ho § 11a zákona o DPH.
Ust. § 11 ods. 1nadobudnutie tovaru v tuzemsku z iného členského štátu definuje ako
"nadobudnutie práva nakladať ako vlastník s hnuteľným hmotným majetkom odoslaným alebo prepraveným nadobúdateľovi dodávateľom alebo nadobúdateľom alebo na ich účet do tuzemska z iného členského štátu".
Hoci v tejto definícii nie je použitý pojem "protihodnota", o nadobudnutie tovaru v tuzemsku z iného členského štátu ide len vtedy, ak sa uskutočnilo za protihodnotu. Podmienka "protihodnoty" je stanovená práve v § 2 ods. 1 písm. c) zákona o DPH.
______________________________
Poznámka: Na účely zákona o DPH tovarom je hmotný majetok (hnuteľný i nehnuteľný).
______________________________
Ust. § 11 ods. 2spresňuje, že nadobudnutie tovaru v tuzemsku z iného členského štátu
je predmetom dane
, ak:
-
nadobúdateľom je zdaniteľná osoba konajúca v postavení zdaniteľnej osoby, právnická osoba, ktorá nie je zdaniteľnou osobou alebo zahraničná osoba, ktorá je identifikovaná pre daň v inom členskom štáte, a
-
dodávateľom je osoba identifikovaná pre daň v inom členskom štáte, ktorá dodala tovar za protihodnotu, okrem dodania tovaru s inštaláciou alebo montážou dodávateľom alebo na jeho účet a okrem predaja tovaru na diaľku na území Európskej únie.
Nadobudnutie tovaru z iného členského štátu podľa § 11 ods. 1 a 2 zákona o DPH sa vzťahuje len na "hnuteľný" hmotný majetok, pričom pri tejto transakcii sa vždy uplatňuje "samozdanenie", t.j. daň platí nadobúdateľ tovaru.
Ak to zhrnieme, nadobudnutie tovaru v tuzemsku z iného členského štátu je predmetom dane, ak sú naplnené tieto predpoklady:
1.
nadobúdateľ (kupujúci) je zdaniteľnou osobou, ktorý spravidla má pridelené identifikačné číslo pre DPH v SR (podľa § 4, § 5, § 7 a § 7a),
2.
nadobúdateľ získa právo disponovať s tovarom ako vlastník,
3.
predávajúci má pridelené identifikačné číslo pre DPH v inom členskom štáte,
4.
tovar je z iného členského štátu fyzicky dodaný do tuzemska, t.j. musí byť prepravený do tuzemska (preprava tovaru skončí v tuzemsku), pričom preprava tovaru môže byť uskutočnená dodávateľom alebo odberateľom, alebo inou osobou na účet dodávateľa alebo odberateľa,
5.
nadobudnutie tovaru je za odplatu, t.j. ide predovšetkým o kúpu tovaru z iného členského štátu (bezodplatné nadobudnutie tovaru z iného členského štátu na základe napr. darovacej zmluvy nie je predmetom dane v SR).
V tejto súvislosti je potrebné doplniť, že ak tuzemská zdaniteľná osoba, ktorá nie je platiteľom (t.j. nie je registrovaná podľa § 4), alebo právnická osoba, ktorá nie je zdaniteľnou osobou, nadobúda v tuzemsku tovar z iného členského štátu, je povinná podať daňovému úradu žiadosť o registráciu pre daň pred nadobudnutím tovaru, ktorým celková hodnota tovaru bez dane nadobudnutého z iných členských štátov dosiahne v kalendárnom roku 14 000 €.
Príklad č. 1:
Tuzemská zdaniteľná osoba, ktorá nie je v SR registrovaná podľa § 4 alebo § 7, nadobudla v roku 2023 prístroj od českého dodávateľa v hodnote 11 200 €.
Z pohľadu nadobúdateľa nejde o nadobudnutie tovaru v tuzemsku z iného členského štátu podľa § 11 a nadobúdateľovi nevzniká povinnosť podať daňové priznanie.
* * *
Príklad č. 2:
Tuzemská zdaniteľná osoba, ktorá je v SR registrovaná podľa § 4, nadobudla v roku 2023 notebook od českého dodávateľa v hodnote 2 200 €.
Z pohľadu nadobúdateľa ide o nadobudnutie tovaru v tuzemsku z iného členského štátu podľa § 11, a preto nadobúdateľ prostredníctvom podaného daňového priznania vykoná samozdanenie.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály