Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zákaz transferového oceňovania

Rubrika: Polemika

V účtovnej aj daňovej praxi je jedným z najvýznamnejších problémov oceňovanie. Príspevok je zameraný na oceňovanie na účely dane z príjmov. Kľúčovým pojmom je tu princíp nezávislého vzťahu. Princíp nezávislého vzťahu možno zjednodušene vyjadriť tak, že základ dane, z ktorého štát nezinkasoval daň z dôvodu závislých vzťahov (závislých, netrhových cien) medzi podnikmi, môže sa dodatočne vyčísliť a podrobiť zdaneniu (Čl. 9 Modelovej zmluvy OECD).

 

V účtovnej aj daňovej praxi je jedným z najvýznamnejších problémov oceňovanie. Príspevok je zameraný na oceňovanie na účely dane z príjmov. Kľúčovým pojmom je tu princíp nezávislého vzťahu. Princíp nezávislého vzťahu možno zjednodušene vyjadriť tak, že základ dane, z ktorého štát nezinkasoval daň z dôvodu závislých vzťahov (závislých, netrhových cien) medzi podnikmi, môže sa dodatočne vyčísliť a podrobiť zdaneniu (Čl. 9 Modelovej zmluvy OECD).

Právna úprava v SR

Princíp nezávislého vzťahu obsahuje aj právna úprava dane z príjmov v SR. Konkrétne v § 2 písm. n) až písm. r), § 17 ods. 5 a § 18 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZDP“). V praxi sa presun (transfer) zisku realizuje cez cielené oceňovanie podnikových výstupov (napr. výrobky, služby, úroky); odtiaľ je odvodené pracovné označenie – transferové oceňovanie. Medzištátne transferové oceňovanie možno priblížiť na tomto zjednodušenom postupe: V domovskej krajine sa produkcia ocení len na úrovni vlastných nákladov (bez zisku) alebo pod úroveň vlastných nákladov a zisk sa vytvorí predajom v krajine s nižšou daňou. Jednotlivé krajiny sa snažia alokovať zisk (základ dane) vo svojej kompetencii a získať tak daňový profit do svojho štátneho rozpočtu. Obdobne sa transferové oceňovanie využíva pri daňovej optimalizácii v rámci jedného štátu, napr. presunom zisku do spoločnosti s momentálne výhodnejšou daňovou pozíciou. Právna úprava v Slovenskej republike preberá postupy podľa medzinárodnej Smernice OECD o transferovom oceňovaní pre nadnárodné spoločnosti a správu daní (publikovaná postupne vo Finančnom spravodajcovi č. 14/1997, č. 20/1999, č. 3/2002).

Podľa § 2 písm. c) ZDP je príjmom peňažné a nepeňažné plnenie dosiahnuté aj zámenou, ocenené cenami bežne používanými v mieste a čase plnenia alebo spotreby podľa druhu, kvality, prípadne miery opotrebenia predmetného plnenia, ak ZDP neu

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály