Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zahŕňanie pridružených podnikov a spoločných podnikov do konsolidovanej účtovnej závierky (2. časť)

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo Zo seriálu: Zahŕňanie pridružených podnikov a spoločných podnikov do konsolidovanej účtovnej závierky

V predchádzajúcej časti článku sme sa venovali zahŕňaniu pridružených podnikov do konsolidovanej účtovnej závierky, kde sme na príkladoch ilustrovali prvotné uplatnenie metódy vlastného imania v konsolidovanej účtovnej závierke. Druhá časť článku je venovaná zahŕňaniu spoločných podnikov do konsolidovanej účtovnej závierky.

Spoločné podniky sa zahŕňajú do konsolidovanej ÚZ metódou podielovej konsolidácie podľa IAS 31. Ako alternatívnu metódu je možné podľa IAS 31 použiť metódu vlastného imania.

Metóda podielovej konsolidácie je podľa IAS 31 metóda účtovania, podľa ktorej je podiel spoločníka na každej položke aktív, záväzkov, nákladov a výnosov spoločného podniku kombinovaný riadok po riadku s podobnými položkami ÚZ spoločníka, alebo sú vykazované ako osobitné riadkové položky ÚZ spoločníka. Používanie metódy podielovej konsolidácie odôvodňuje IAS 31 tým, že spoločník má kontrolu nad svojim podielom na budúcich ekonomických úžitkoch prostredníctvom svojho podielu na aktívach a záväzkoch spoločného podniku. K IAS 31 je v platnosti interpretácia SIC – 13 Spoločne kontrolované jednotky – nepeňažné vklady spoločníkov.

Materský podnik, ktorý je spoločníkom v spoločnom podniku, uplatňuje metódu podielovej konsolidácie odo dňa, ku ktorému má spoločnú kontrolu. Spoločník si môže pri uplatnení metódy podielovej konsolidácie vybrať spomedzi dvoch formátov vykazovania, pričom obidva formáty vykazovania sú rovnocenné.

Pri prvom formáte vykazovania vykáže materský podnik, ktorý je spoločníkom svoj podiel na majetku, záväzkoch, nákladoch a výnosoch spoločného podniku spoločne s položkami svojho majetku, záväzkov, nákladov a výnosov. Pri druhom formáte vykazovania vykáže materský podnik, ktorý je spoločníkom svoj podiel na majetku, záväzkoch, nákladoch a výnosoch spoločného podniku ako samostatnú položku v rámci majetku, záväzkov, nákladov a výnosov v konsolidovanej ÚZ. Zvolený formát vykazovania však neovplyvňuje samotný výsledok vykázania (napríklad sumu zisku alebo straty, klasifikáciu a výšku aktív a záväzkov a podobne).

Viaceré postupy uplatňované pri metóde podielovej konsolidácie podľa IAS 31 sú podobné ako pri konsolidácii dcérskych podnikov podľa IAS 27. Pri metóde podielovej konsolidácie (Pozn.: Podľa slovenskej právnej úpravy do roku 2005 sa súčasti metódy podielovej konsolidácie označovali ako: konsolidácia kapitálu, konsolidácia záväzkov, konsolidácia výsledku hospodárenia v položkách aktív, konsolidácia nákladov a výnosov.) sa realizuje:

  • eliminácia účtovnej hodnoty investície materského podniku - spoločníka a jeho podielu na vlastnom imaní spoločného podniku (konsolidácia kapitálu),
  • eliminácia vzájomných zostatkov účtov (konsolidácia záväzkov), transakcií (konsolidácia výsledku hospodárenia v položkách aktív), nákladov a výnosov (konsolidácia nákladov a výnosov).

Pri eliminácii účtovnej hodnoty investície spoločníka a podielu na vlastnom imaní v spoločnom podniku, ktorý na túto investíciu pripadá, dochádza k vylúčeniu investície spoločníka a podielu na vlastnom imaní, ktorý prostredníctvom tejto investície získal. Rozdielom medzi investíciou a podielom na vlastnom imaní spoločného podniku môže byť goodwill (ak je účtovná hodnota investície vyššia ako podiel na vlastnom imaní spoločného podniku) alebo zisk z výhodnej kúpy (ak je účtovná hodnota investície nižšia ako podiel na vlastnom imaní spoločného podniku).

V spoločnom podniku, v ktorom sú iba spoločníci so spoločnou kontrolou, nekontrolujúce podiely nevznikajú, pretože spoločník preberá do konsolidovanej ÚZ iba svoj podiel na majetku, záväzkoch, nákladoch a výnosoch spoločného podniku. Špecifická situácia vzniká v prípade, keď v spoločnom podniku má okrem spoločníkov so spoločnou kontrolou podiel aj investor s podstatným vplyvom. Spoločníci majú spoločnú kontrolu nad týmto investorom, čo sa prejaví v konsolidovanej ÚZ vznikom nekontrolujúcich podielov.

Aplikáciu metódy podielovej konsolidácie ku dňu nadobudnutia investície v spoločnom podniku ilustrujeme na nasledujúcom príklade (príklad č. 3).

Príklad č. 3 – aplikácia metódy podielovej konsolidácie:
Spoločnosť A kúpila 31. 12. 2011 50 % podiel na základnom imaní spoločnosti C za cenu 2 500 jednotiek. Spoločnosť A vlastní aj 50 % hlasovacích práv. Spoločnosť A uzavrela dohodu o spoločnej kontrole nad spoločnosťou C so spoločnosťou D , ktorá vlastní druhý 50 % podiel na základnom imaní a 50 % hlasovacích práv v spoločnosti C.

Na základe uvedených skutočností bola investícia v spoločnosti C klasifikovaná ako investícia v spoločnom podniku a spoločnosť A sa stala spoločníkom so spoločnou kontrolou. V individuálnej ÚZ spoločnosti A je táto investícia ocenená v obstarávacích nákladoch. Čisté aktíva spoločného podniku v reálnej hodnote ku dňu nadobudnutia sú 4 600 jednotiek.

Spoločnosť A je súčasne aj materským podnikom, pretože má podiel v spoločnosti AA, ktorá je dcérskym podnikom. Spoločnosť A má povinnosť zostaviť konsolidovanú ÚZ. Obidve spoločnosti uplatňujú účtovné obdobie kalendárny rok.

Súvahy spoločnosti A a spoločnosti B k 31. 12. 2011

Text Spoločnosť A Materský podnik – spoločník Spoločnosť C Spoločný podnik
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály