Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Z rozsudkov Súdneho dvora Európskych spoločenstiev v oblasti dane z pridanej hodnoty

Dátum: Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

Daň z pridanej hodnoty je v práve Európskych spoločenstiev upravená smernicami, ktoré sú záväzné pre členský štát, ktorému sú určené, a to vzhľadom na výsledok, ktorý sa má dosiahnuť, pričom voľba foriem a metód sa ponecháva na orgány členského štátu. Smernice nezaväzujú a nezakladajú priamo práva a povinnosti fyzickým a právnickým osobám a vyžadujú si transpozíciu (prevzatie) do vnútroštátneho práva formou právneho aktu členského štátu. Konkrétne v oblasti dane z pridanej hodnoty to znamená, že v zákone č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. sú obsiahnuté pravidlá smernice Rady 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty. Cit. smernica nahradila Šiestu smernicu Rady 77/388/EHS v znení jej zmien a dodatkov,ktorá bola k 1. januáru 2007 zrušená.

 

Daň z pridanej hodnoty je v práve Európskych spoločenstiev upravená smernicami, ktoré sú záväzné pre členský štát, ktorému sú určené, a to vzhľadom na výsledok, ktorý sa má dosiahnuť, pričom voľba foriem a metód sa ponecháva na orgány členského štátu. Smernice nezaväzujú a nezakladajú priamo práva a povinnosti fyzickým a právnickým osobám a vyžadujú si transpozíciu (prevzatie) do vnútroštátneho práva formou právneho aktu členského štátu. Konkrétne v oblasti dane z pridanej hodnoty to znamená, že v zákone č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. sú obsiahnuté pravidlá smernice Rady 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty. Cit. smernica nahradila Šiestu smernicu Rady 77/388/EHS v znení jej zmien a dodatkov (ďalej len „Šiesta smernica“),ktorá bola k 1. januáru 2007 zrušená.

Základným predpokladom efektívneho fungovania komunitárneho práva je jednotný výklad a aplikácia jeho právnych noriem vo všetkých členských štátoch Európskej únie. Jednotný výklad a aplikáciu komunitárneho práva zabezpečuje súdny systém, ktorého súčasťou je aj Súdny dvor Európskych spoločenstiev (ďalej len „súdny dvor“). Väzby v rámci súdnej moci významnou mierou upevňuje konanie o predbežnej otázke (prejudiciálne konanie), ktorého hlavným účelom je jednotná aplikácia a konzistentný výklad komunitárneho práva v členských štátoch Európskej únie. Rozhodnutia súdneho dvora o predbežných otázkach položených národnými súdmi členských štátov preto zohrávajú významnú úlohu aj v oblasti dane z pridanej hodnoty (DPH).
 

Zdaniteľné transakcie


Rozsudok v prípade C – 291/92 (Dieter Armbrecht) zo 4. októbra 1995

Ide o predaj časti majetku zdaniteľnej osoby určeného čiastočne na jej súkromné užívanie.
Spolkový finančný súd v Nemecku sa obrátil na súdny dvor s tromi otázkami týkajúcimi sa výkladu ustanovení článku 5 bod 1 (Dodanie tovaru), článku 17 bod 2 (Vznik a rozsah práva na odpočet) a článku 20 bod 2 (Úprava odpočítanej dane) Šiestej smernice. Tieto otázky sa objavili v konaní medzi pánom Armbrechtom a Daňovým úradom v Uelzene, ktorý vydal rozhodnutie o určení DPH splatnej za rok 1981.
Pán Armbrecht, hoteliér, vlastnil budovu, ktorá sa skladala z penziónu/hotela, reštaurácie a priestorov používaných na súkromné bývanie. V roku 1981 predal budovu za cenu 1,15 mil. DM plus 13 % daň.
Pán Armbrecht považoval za zdaniteľnú transakciu iba predaj tej časti budovy, ktorá sa používala na podnikanie. Sumu 157 705 DM, ktorú dostal za priestory na súkromné bývanie, považoval za nezdaniteľnú časť transakcie a podľa toho aj fakturoval kupujúcemu daň len z prvej časti budovy.
Daňový úrad vyrubil daň aj z predaja priestorov na súkromné bývanie. Pán Armbrecht protestoval proti tomuto rozhodnutiu v konaní pred Finančným súdom v Dolnom Sasku, ktorý usúdil, že keď sa budova používa čiastočne na podnikanie a čiastočne na súkromné bývanie, rozdelí sa na účely DPH na dve ekonomicky samostatné časti. Finančný súd usúdil, že pán Armbrecht nemal povinnosť zaplatiť daň z predaja priestorov na bývanie.
Daňový úrad sa odvolal voči tomuto rozhodnutiu a Spolkový finančný súd v Nemecku položil súdnemu dvoru tri otázky.
Otázka č. 1: Vnútroštátny súd sa pýtal, či zdaniteľná osoba predávajúca časť majetku vyhradenú na súkromné užívanie, koná s ohľadom na predaj tejto časti ako zdaniteľná osoba v zmysle článku 2 bod 1 Šiestej smernice.
Súdny dvor vyjadril názor, že ak zdaniteľná osoba vykoná transakciu v postavení súkromnej osoby, nekoná ako zdaniteľná osoba. Transakcia, ktorú vykoná zdaniteľná osoba v postavení súkromnej osoby, preto nepodlieha dani. V Šiestej smernici neexistuje žiadne ustanovenie, ktoré by bránilo zdaniteľnej osobe zachovať časť majetku medzi svojím súkromným majetkom, a tak ho vyňať zo systému DPH. Výklad dáva zdaniteľnej osobe možnosť výberu, či chce do svojho podnikania zahrnúť časť majetku používanú na súkromné užívanie.
Rozdelenie majetku na časť určenú na podnikanie zdaniteľnej osoby a časť zachovanú na súkromné užívanie sa musí zakladať na pomere medzi súkromným a podnikateľským využívaním.
Odpoveď č. 1: Ak zdaniteľná osoba predáva majetok, ktorého časť si vyhradila na súkromné užívanie, nekoná s ohľadom na predaj tejto časti ako zdaniteľná osoba v zmysle článku 2 bod 1 Šiestej smernice.
Otázka č. 2: Vnútroštátny súd položil otázku, či v prípade, keď zdaniteľná osoba predáva majetok, ktorého časť pri nadobudnutí vyhradila na iný účel ako na podnikanie, bola oprávnená, kým podnikala, odpočítať daň z celého majetku v súlade s článkom 17 bod 2 Šiestej smernice alebo či sa pre uplatňovanie tohto ustanovenia má vziať do úvahy len tá časť jej majetku, ktorá sa určila na podnikanie.
Článok 17 bod 2 písm. a) Šiestej smernice stanovuje, že pokiaľ sa tovary a služby používajú pre účely zdaniteľných transakcií, zdaniteľná osoba je oprávnená odpočítať si z dane, ktorú je povinná zaplatiť, daň vzťahujúcu sa na tovary alebo služby jej dodané alebo ktoré sa jej majú dodať.
Len v rozsahu, v akom sa daný majetok používa na účely zdaniteľných transakcií, môže zdaniteľná osoba odpočítať z dane, ktorú je povinná zaplatiť, daň splatnú alebo zaplatenú pri danom majetku.
Ak si zdaniteľná osoba zvolí možnosť vylúčiť časť majetku zo svojho obchodného majetku, táto časť už nikdy netvorí časť obchodného majetku. Následne tá časť, ktorá sa nepoužíva na vykonávanie zdaniteľných (podnikateľských) transakcií, nespadá do rozsahu systému dane z pridanej hodnoty a nesmie sa brať do úvahy pri uplatňovaní článku 17 bod 2 písm. a) Šiestej smernice.
Odpoveď č. 2: Ak zdaniteľná osoba predáva majetok, ktorého časť v čase nadobudnutia vyhradila na iný účel ako na podnikanie, pre účely uplatnenia článku 17 bod 2 Šiestej smernice (odpočítanie dane) sa má brať do úvahy len tá časť majetku, ktorá sa určila na podnikanie.
Otázka č. 3: Vnútroštátny súd sa pýtal, či sa úprava odpočítanej dane pri investičnom majetku podľa článku 20 bod 2 Šiestej smernice môže obmedziť na časť majetku určenú na podnikanie.
Keďže z odpovede na otázku č. 2 je zrejmé, že právo na odpočet dane na vstupe podľa článku 17 bod 2 Šiestej smernice sa uplatňuje len na časť majetku určenú na podnikanie, aj úprava odpočítanej dane sa musí obmedziť len na túto časť majetku.
Odpoveď č. 3: Úprava odpočítanej dane pri investičnom majetku podľa článku 20 bod 2 Šiestej smernice sa musí obmedziť na časť majetku určenú na podnikanie.


Rozsudok vo veci C – 415/98 (Laszlo Bakcsi) z 8. marca 2001

Ide o majetok používaný na súkromné aj podnikateľské účely, použitý tovar kúpený od občana.
Spolkový finančný súd v Nemecku sa obrátil na súdny dvor s dvomi otázkami týkajúcimi sa výkladu ustanovení článku 2 a článku 11 Šiestej smernice. Tieto otázky sa objavili v konaní medzi pánom Bakcsim a Daňovým úradom vo Fürstenfeldbrucku vo veci dane z pridanej hodnoty z predaja motorového vozidla, ktoré pán Bakcsi kúpil od občana bez práva na odpočet dane a ktoré používal súčasne na súkromné a podnikateľské účely.
V priebehu roku 1990 bol pán Bakcsi dopravcom. Na tieto účely používal motorové vozidlo, ktoré kúpil od občana bez nároku na odpočet dane. Motorové vozidlo bolo používané v rozsahu 70 % na podnikateľské účely.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály