Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Webové stránky a ich právne, účtovné a daňové aspekty (2. časť)

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe

V prvom článku v čísle 7-8/2012 sme si vysvetlili podstatu webovej stránky z pohľadu účtovníctva a práva. V zmysle našich predchádzajúcich úvah je možné konštatovať, že webové stránky sú čoraz dôležitejším nástrojom, ktorý firmy využívajú na vlastnú propagáciu, marketing a obchodovanie.

Podobne ako iné veci majetkovej povahy sa tak webové stránky stávajú čoraz častejším predmetom právnych vzťahov medzi subjektmi práva. V tomto zmysle je zároveň možné hovoriť o webovej stránke ako o špecifickom predmete právnych a ekonomických vzťahov, ktorého povaha a hodnota sa odvíjajú nielen od obsahu webovej stránky, ale napríklad aj od výberu domény, na ktorej je webová stránka umiestnená, pričom je už dnes nepochybné, že aj samotná doména, resp. doménové meno môže byť v súčasnosti samostatným predmetom práv a záväzkov. V úvode zároveň upozorňujeme, že v ďalšom výklade sa budeme pridržiavať predovšetkým termínov zaužívaných v praxi, nie však významovo presných technických termínov.

Webová stránka ako predmet zmluvných vzťahov

Webovú stránku tvorí mnoho elementov, z ktorých každý je samostatne spôsobilý byť predmetom právnych vzťahov, vrátane doménových mien. Sú nimi texty, obrázky a fotografie, ako aj iné práva duševného vlastníctva – obchodné mená a označenia, ochranné známky, dizajny a pod. Tieto všetky jednotlivé obsahové aspekty webových stránok budú predmetom nášho ďalšieho výkladu v oblasti nakladania s webovými stránkami. Ďalším významným prvkom webovej stránky je jej obsah tvorený majiteľom alebo prevádzkovateľom webovej stránky, respektíve ich zamestnancami a obsah, ktorý bol na webovú stránku presmerovaný pomocou webových liniek a odkazov, prípadne obsah vytvorený používateľmi a prispievateľmi v rámci osobnostných prejavov prispievateľov, teda obsah tvorený tretími stranami alebo osobami súvisiaci s ochranou špecifických prejavov osobnosti a tvoriaci oddelenú problematiku právnych aspektov nakladania s webovými stránkami, ktorej sa ale nebudeme venovať. Tieto všetky predmety materiálnej a imateriálnej hodnoty tvoria súčasný hodnotový obsah webovej stránky, pričom práve táto skutočnosť má za následok špecifickú úpravu pri nakladaní s webovými stránkami v právnom zmysle a pri transakciách s webovými stránkami v zmysle účtovno-daňovej legislatívy. V poslednej dobe je ďalej možné hovoriť o optimalizovaných prvkoch webových stránok, ktoré výrazne prispievajú k jej návštevnosti a tým zvyšujú jej ekonomickú hodnotu. Ide o takú úpravu zdrojového kódu webových stránok a technickú konfiguráciu, ktorá má za následok, že webová stránka je dostupnejšia vo vyhľadávacích systémoch a tým sa logicky zvyšuje jej hodnota. V neposlednom rade spomenieme aj počet užívateľov, ktorí denne webovú stránku navštevujú. Návštevnosť stránky je v súčasnej dobe daná synergiou rôznorodých faktorov, počnúc od dizajnu webovej stránky, cez jej pútavý verbálny a vizuálny obsah, doménu, na ktorej je umiestnená, až po obchodné označenia a práva duševného vlastníctva s webovou stránkou spojené. V našom článku sa budeme venovať najmä právnym a účtovným aspektom nakladania s webovými stránkami, pričom z vyššie uvedeného výkladu je možné odvodiť, že ide o pomerne špecifickú problematiku, ktorá si vyžaduje osobitný prístup.

Webová stránka – iná majetková hodnota

Zastávame názor, že webovú stránku je možné považovať za inú majetkovú hodnotu. Pokiaľ ide o iné majetkové hodnoty sú nimi predovšetkým všetky hodnoty, ktoré sú oceniteľné peniazmi a ktoré zároveň nie sú vecami alebo právami (pozri: Švestka J., Občanský zákonník I. § 1 až 459, Komentár, Nakladateľstvo C.H.BECK: Praha, 2. vydanie 2009, str. 642). Prikláňame sa k názoru, že nejde o veci, ani práva v zmysle ustanovenia § 118 Občianskeho zákonníka. Podľa ust. § 118 ods. 1 Občianskeho zákonníka „Predmetom občianskoprávnych vzťahov sú veci, a pokiaľ to ich povaha pripúšťa, práva alebo iné majetkové hodnoty.“ Pokiaľ ide o obchodnoprávne vzťahy, vychádza právna úprava predmetu obchodnoprávnych vzťahov zo všeobecných ustanovení Občianskeho zákonníka. Je možné konštatovať, že predmetom právnych vzťahov v súkromnom práve sú všetky veci, práva a iné majetkové hodnoty, ktoré sú spôsobilé byť predmetom nakladania zo strany subjektov práva a ktorých hodnotu je možné vyjadriť v peniazoch. Nemusí v zásade ísť o hmotné, ale aj o nehmotné predmety občianskoprávnych vzťahov, medzi ktoré je možné zaradiť aj webové stránky.

Pre správne nakladanie s webovou stránkou ako inou majetkovou hodnotou je potrebné vziať do úvahy predovšetkým nasledovné, a to:

  • Posúdenie nakladania s webovou stránkou z pohľadu práva, teda či je možné takto s webovou stránku platne naložiť.

  • Zistenie hodnoty webovej stránky ako špecificky oceniteľnej inej majetkovej hodnoty.

Zároveň je vhodné vziať do úvahy oba predchádzajúce kroky vo vzájomnej súvislosti. Nakladanie s webovou stránkou musí byť z hľadiska právnej istoty účastníkov právom aprobovaný akt (právny úkon alebo zmluva) alebo sa musí uskutočniť na základe inej právnej skutočnosti (rozhodnutie súdu).

Webová stránka ako predmet záväzkových vzťahov

Podľa ust. § 2 ods. 1 Občianskeho záko

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály