Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Vzťah dane z pridanej hodnoty a vstupnej ceny odpisovaného majetku

Dátum: Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

Jedným z pravidiel pre daňové odpisovanie hmotného majetku je spôsob zahrnovania dane z pridanej hodnoty (DPH) do vstupnej ceny pre jeho odpisovanie. Platiteľ DPH si DPH do vstupnej ceny nezahrňuje, po splnení podmienok v zákone č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) má však právo na jej odpočítanie. Neplatiteľ DPH do vstupnej ceny pre odpisovanie zahrnie aj DPH, v prípade neskoršej registrácie za platiteľa DPH má právo na odpočítanie DPH z tohto majetku, no zároveň aj povinnosť upraviť vstupnú cenu. Predmetom článku je sprehľadnenie vzťahu DPH a vstupnej ceny pre odpisovanie vrátane postupu v situáciách rôzneho spôsobu obstarania majetku, odpočítania DPH pre registrácii a neskoršieho zrušenia registrácie pre DPH.

Majetok nadobudnutý kúpou a odpočítanie DPH

Platiteľ DPH:

  • Hmotný a nehmotný majetok odpisuje zo vstupnej ceny, ktorá neobsahuje DPH.
  • DPH z tohto majetku si môže po splnení podmienok uvedených v § 49 zákona o DPH (použitie na dodávky tovarov a služieb ako platiteľ DPH) odpočítať od DPH z jeho zdaniteľných obchodov.
  • V prípade, ak daný majetok použije na dodávky tovarov a služieb s možnosťou pomerného odpočítania DPH, odpočíta DPH z tohto majetku len v pomernej výške zodpovedajúcej odsúhlasenému koeficientu.
  • V prípade, ak majetok použije na dodávky tovar a služieb, pri ktorých neuplatní DPH, nemá nárok na odpočítanie DPH z tohto majetku.
  • V prípade, ak celú alebo časť DPH z majetku nemôže odpočítať, má na výber: neodpočítanú DPH zahrnie do bežných výdavkov daného roka [§ 19 ods. 3 písm. k) bod 2 ZDP] alebo ju zahrnie do vstupnej ceny pre odpisovanie a zahrnie do výdavkov postupne vo forme odpisov [§ 25 ods. 5 písm. c) ZDP].

Neplatiteľ DPH:

  • Majetok odpisuje zo vstupnej ceny, ktorá obsahuje DPH. DPH si teda neodpočítava, ale vstupuje mu do daňových výdavkov prostredníctvom odpisov.
  • V prípade, ak sa neskôr stane platiteľom DPH, má v zmysle § 55 ods. 1 zákona o DPH právo na odpočítanie DPH týkajúcu sa majetku, ktorý nadobudol pred dňom, kedy sa stal platiteľom DPH, za podmienky, že tento majetok použije na dodávky tovarov a služieb ako platiteľ DPH.
  • V prípade odpisovaného majetku, ktorý nadobudol v rokoch predchádzajúcich registrácii pre DPH, neodpočíta DPH v plnej výške, ale len v pomernej výške upravenej o odpisy, zodpovedajúcej už uplatneným odpisom v predchádzajúcich rokoch (t. j., v ukončených zdaňovacích obdobiach predchádzajúcich obdobiu, v ktorom sa stal platiteľom DPH) (§ 55 ods. 1 zákona o DPH).
  • V prípade odpisovaného majetku, ktorý nadobudol pred dátumom registrácie pre DPH, no v prebiehajúcom zdaňovacom období (t. j. v roku registrácie), má právo na odpočítanie DPH v plnej výške.
  • Ak daný majetok použije na dodávky tovarov a služieb, pri ktorých má právo odpočítať si DPH len v pomernej výške (t. j., kráti ju koeficientom), uplatní tento pomer aj pri jednorazovom odpočítaní DPH z majetku pri registrácii.
  • DPH jednorazovo odpočítanú pri registrácii za platiteľa DPH, zníži vstupnú cenu odpisovaného majetku pre odpisovanie v ďalších rokoch. Odpisy uplatnené v predchádzajúcich uzavretých zdaňovacích obdobiach neupravuje, pokračuje v odpisovaní v zníženej vstupnej cene pri zachovaní platnej odpisovej sadzby (pre rovnomerné odpisovanie) alebo koeficientu (pre zrýchlené odpisovanie) [§ 25 ods. 7 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“)].

Ostatné osoby registrované pre DPH, napr. v zmysle § 7 či § 7a zákona o DPH – nemajú postavenie platiteľa DPH, postupujú teda rovnako ako neplatiteľ DPH.

♦ Príklad č. 1 – Automobil obstaraný kúpou a odpočítanie DPH pri registrácii v roku nadobudnutia:
SZČO v marci 2013 obstaral automobil v hodnote 7 000 € + DPH 1 400 €. V júli 2013 sa stal platiteľom DPH.

DPH z majetku, ktorý nadobudol pred registráciou si môže odpočítať. Pri tomto majetku ešte neuplatnil ročné daňové odpisy, DPH teda neupravuje a odpočíta si ju v plnej výške. Sumu 1 400 € uvedie do riadku 29 daňového priznania k DPH za júl 2013, resp. III. štvrťrok 2013.

Automobil odpisuje zo vstupnej ce­ny 7 000 €.

* * *

♦ Príklad č. 2 – Automobil obstaraný kúpou, odpočítanie DPH pri registrácii a úprava vstupnej ceny pre odpisovanie:
Daňovník v roku 2011 obstaral automobil v hodnote 16 000 € + DPH 3 200 €. Zaradil ho do 1. odpisovej skupiny a zo vstupnej ceny 19 200 € ho ako neplatiteľ DPH odpisoval zrýchlenou metódou odpisovania. V roku 2011 odpísal 4 800 €, v roku 2012 sumu 7 200 € (odpisy sa uplatňovali na ročnej báze). 22. mája 2013 sa stal platiteľom DPH.

Z tohto titulu si môže odpočítať DPH z tohto majetku, nadobudnutého pred dátumom svojej registrácie. Pri odpisovanom majetku zníži DPH fakturovanú predajcom automobilu o pomernú časť zodpovedajúcom odpisom, ktoré si v predchádzajúcich rokoch uplatnil v daňových výdavkoch:

Uplatnené odpisy v roku 2011 + 2012 4 800 + 7 200 = 12 000 €
Pomer uplatnených odpisov k vstupnej cene majetku 12 000 / 19 200 = 0,625
Časť DPH, ktorú si nemôže odpočítať 3 200 x 0,625 = 2 000 €
Časť DPH, ktorú si môže jednorazovo odpočítať pri registrácii 3 200 – 2 000 = 1 200 €

Sumu 1 200 € uvedie v daňovom priznaní za máj 2013.

Rovnako je povinný upraviť vstupnú cenu pre odpisovanie majetku v ďalších rokoch odpisovania. Zníži ju o odpočítanú DPH vo výške 1 200 €. Odpisy už uplatnené v roku 2011 + 2012 neupravuje. V odpisovaní v ďalších rokoch

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály