Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Vzory dokumentov č. 2 – daňová kontrola (I. časť)

Dátum: Rubrika: Správa daní

Správca dane disponuje v rámci daňovej kontroly pomerne širokými právomocami, ktoré realizuje aj prostredníctvom dokumentov, zasielaných kontrolovanému daňovému subjektu. Daňová kontrola ako jeden z najvýznamnejších nástrojov, ktorými v procese správy daní správca dane overuje tvrdenia, uvedené daňovým subjektom v podanom daňovom priznaní, pozostáva z celého radu úkonov a činností správcu dane, z ktorých niektoré majú povahu bežných procesných úkonov, niektoré však vytvárajú podmienky pre daňové konanie v zmysle jeho legálnej definície.


Správca dane disponuje v rámci daňovej kontroly pomerne širokými právomocami, ktoré realizuje aj prostredníctvom dokumentov, zasielaných kontrolovanému daňovému subjektu. Daňová kontrola ako jeden z najvýznamnejších nástrojov, ktorými v procese správy daní správca dane overuje tvrdenia, uvedené daňovým subjektom v podanom daňovom priznaní, pozostáva z celého radu úkonov a činností správcu dane, z ktorých niektoré majú povahu bežných procesných úkonov, niektoré však vytvárajú podmienky pre daňové konanie v zmysle jeho legálnej definície.

Základnou povinnosťou daňového subjektu je podať daňové priznanie alebo hlásenie, v ktorom si sám vypočíta daňovú povinnosť a zaplatí ju v lehote určenej podľa jednotlivých hmotnoprávnych predpisov. V súlade s § 44 ods. 5 zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov (ďalej len „zákon o správe daní“) podanie daňového priznania sa dá považovať za vyrubenie dane. Napriek uplatneniu samovyrubovacieho princípu (okrem niektorých výnimiek napríklad pri miestnych daniach) však podaním daňového priznania alebo hlásenia proces vyrubovania dane nekončí. Správca dane, ktorým je podľa zákona o správe daní miestne príslušný daňový úrad, colný úrad alebo pri miestnych daniach obec, má zo zákona celý rad nástrojov a prostriedkov na overenie správnosti tvrdenia daňového subjektu, premietnutého do údajov v podanom daňovom priznaní. Ak správca dane vykoná daňovú kontrolu, vyrubí daň podľa výsledku daňovej kontroly platobným, resp. dodatočným platobným výmerom. Inštitút daňovej kontroly je začlenený do správy daní, to znamená, že daňová kontrola podľa zákona o správe daní nie je daňovým konaním. Pod pojmom daňová kontrola je potrebné chápať činnosť, pri ktorej zamestnanec správcu dane zisťuje alebo preveruje základ dane alebo iné skutočnosti rozhodujúce pre správne určenie dane alebo vznik daňovej povinnosti. Z účelu daňovej kontroly vyplýva, že daňovú kontrolu nie je možné vykonať v priebehu zdaňovacieho obdobia, ale vždy až po jeho skončení a samozrejme, po uplynutí lehoty na podanie daňového priznania.
Postup správcu dane pri výkone daňovej kontroly upravuje § 15 zákona o správe daní, pričom pri jej realizácii v praxi správca dane je povinný postupovať aj v intenciách základných zásad daňového konania upravených v § 2 zákona o správe daní. Správca dane má predovšetkým povinnosť dodržiavať zásadu zákonnosti vychádzajúcej z Čl. 2 ods. 2 Ústavy SR, v zmysle ktorého štátne orgány môžu konať iba na základe Ústavy, v jej medziach, v rozsahu a spôsobom ustanoveným zákonom. Správca dane musí v procese správy daní, teda aj pri výkone daňovej kontroly, postupovať tak, aby chránil záujmy štátu a obcí pri súčasnom zachovávaní práv a právom chránených záujmov daňových subjektov. To však v žiadnom prípade neznamená, že správca dane by nemal brať do úvahy skutočnosti, ktoré svedčia v neprospech daňového subjektu. Základnými zásadami daňového konania je viazaný aj daňový subjekt. Najmä pri daňovej kontrole dochádza k bezprostrednému a v niektorých prípadoch aj k dlhodobejšiemu kontaktu medzi kontrolovaným daňovým subjektom a správcom dane, v mene ktorého koná poverený zamestnanec správcu dane.

Vzory dokumentov zasielaných správcom dane v daňovej kontrole

Výkon daňovej kontroly sa spravidla začína na základe písomného oznámenia o výkone daňovej kontroly. Správca dane je však oprávnený vykonať daňovú kontrolu aj bez oznámenia o jej výkone vtedy, ak vykonanie daňovej kontroly požadujú orgány činné v trestnom konaní, alebo ak hrozí, že účtovné alebo iné doklady budú znehodnotené, zničené alebo pozmenené. Ak správca dane je oprávnený začať daňovú kontrolu aj bez oznámenia o jej výkone a v mieste prevádzky, resp. sídla daňového subjektu, u ktorého chce vykonať daňovú kontrolu, nikto nie je, spíše úradný záznam. Keď sa skontaktuje s daňovým subjektom, spíše zápisnicu, predmetom ktorej je začatie daňovej kontroly.
Vzor č. 1: Úradný záznam – začatie daňovej kontroly
Daňový úrad ...................................
Naše číslo: Vybavuje:
Úradný záznam
spísaný daňovým úradom .......... v zmysle § 12 zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v znení neskorších predpisov.
Predmet úradného záznamu: (uvedie sa predmet spísania úradného záznamu)
Začatie */daňovej kontroly */opakovanej daňovej kontroly */kontroly na zistenie oprávnenosti nároku na vrátenie nadmerného odpočtu uvedených daní za zdaňovacie obdobia: .......... (druh dane, zdaňovacie obdobie)
Dátum začatia daňovej kontroly: ..........
Opis zistených skutočností: ..........
Úradný záznam spísal: ..........
Miesto spísania úradného záznamu: ..........
Dátum spísania: ..........
 
Titl., meno a priezvisko, funkcia
*/ Uvedie sa podľa potreby.
 
 
 
Vzor č. 2: Zápisnica o začatí daňovej kontroly
Daňový úrad: ............................. Číslo: ........................... Dátum: .........................
 
 
Zápisnica o ústnom konaní
spísaná daňovým úradom .......... v zmysle § 11 zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v znení neskorších predpisov v priestoroch .......... dňa ..........
Ústneho konania sa zúčastnili:
Daňový subjekt: .......... (úplné meno daňového subjektu FO/PO)
DIČ/IČ: ..........
Zástupca daňového subjektu: ..........
Daňový úrad .......... (názov daňového úradu)
Označenie osôb, ktoré sa ústneho konania zúčastnili:
Tretie osoby: ..........
 
Hlavný predmet konania: ..........
Priebeh konania: (súvislé opísanie priebehu pojednávania) ..........
Doklady a iné listiny odovzdané pri konaní (resp. vyžiadané na predloženie): ..........
 
Vykonané poučenie: Všetky osoby zúčastnené na ústnom konaní v súlade s § 23 ods. 3 zákona č. 511/1992 Zb. v znení neskorších predpisov boli poučené o povinnosti zachovávať daňové tajomstvo a o právnych dôsledkoch porušenia tejto povinnosti podľa § 264 Trestného zákona.
 
Vyjadrenie poučených osôb: ..........
Návrhy alebo námietky smerujúce k obsahu zápisnice: ..........
Závery k vzneseným návrhom a námietkam proti obsahu zápisnice: ..........
Opatrenia a závery prijaté pri ústnom konaní: ..........
 
 
S obsahom zápisnice zúčastnené osoby boli oboznámené a súhlasia s ním, čo potvrdzujú svojimi podpismi.
*/ K podpísaniu zápisnice nedošlo z týchto dôvodov: ..........
 
Zápisnica o ústnom konaní bola vyhotovená v ....... exemplároch, z toho:
1 x pre daňový subjekt
1 x pre daňový úrad
.. x pre Daňové riaditeľstvo SR
.. x pre tretie osoby
Za daňový subjekt: .......... Za správcu dane: ..........
*/ Uvedie sa podľa potreby.
 
Podľa § 15 ods. 2 zákona o správe daní správca dane je povinný doručiť daňovému subjektu písomné oznámenie o výkone daňovej kontroly, pričom z dikcie zákona vyplýva, že toto oznámenie musí obsahovať miesto a deň začatia daňovej kontroly, druh kontrolovanej dane a kontrolované zdaňovacie obdobie. Miesto výkonu daňovej kontroly môže byť rôzne. Daňová kontrola sa môže vykonávať priamo u daňového subjektu, alebo na mieste, kde to účel kontroly vyžaduje – napríklad na daňovom úrade na základe dokladov predložených daňovým subjektom. Ak je miestom výkonu daňovej kontroly sídlo daňového subjektu, je povinnosťou daňového subjektu zabezpečiť na výkon daňovej kontroly vhodné priestory a podmienky. V súlade so zákonom o správe daní, ak deň začatia daňovej kontroly uvedený v oznámení o jej výkone nevyhovuje kontrolovanému daňovému subjektu, je povinný oznámiť túto skutočnosť správcovi dane a zároveň dohodnúť s ním iný vhodný deň na začatie daňovej kontroly. Tento deň však musí spadať do lehoty štyridsiatich dní od doručenia oznámenia o výkone daňovej kontroly. Ak v danej lehote nedôjde k dohode o dni začatia daňovej kontroly, považuje sa štyridsiaty deň za deň začatia daňovej kontroly. Z u
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály