Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Využitie oslobodenia od dane z príjmov fyzických osôb pri vybraných príjmoch

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Predmetom článku je spôsob uplatnenia oslobodenia z prenájmu nehnuteľnosti, vrátane príjmov z prenájmu hnuteľných vecí, prenajímaných ako príslušenstvo prenajímanej nehnuteľnosti, dosiahnuté fyzickými osobami, z príležitostných činností, z príležitostnej poľnohospodárskej výroby, lesného a vodného hospodárstva, z príležitostného prenájmu hnuteľných vecí, z prevodu opcií, cenných papierov a z prevodu účasti, resp. podielu na spoločnosti s ručením obmedzeným, komanditnej spoločnosti a z prevodu členských práv družstva.

Zákon o č. 595/2003 Z. z. dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) poskytuje možnosť určité druhy príjmov dosahované fyzickými osobami oslobodiť od dane z príjmov. Predmetom článku je spôsob uplatnenia oslobodenia uvedeného v § 9 ods. 1 písm. g) a i) ZDP. Ide o druhy príjmov:

  1. z prenájmu nehnuteľnosti, vrátane príjmov z prenájmu hnuteľ­ných vecí, prenajímaných ako príslušenstvo prenajímanej ne­hnuteľnosti, dosiahnuté fyzickými osobami (§ 6 ods. 3 ZDP), pričom prenájom nie je predmetom podnikania v zmysle § 6 ods. 1 ZDP, resp. nejde o dosahovanie príjmov z nakladania s obchodným majetkom daňovníka [§ 6 ods. 5 písm. a) ZDP],
  2. z príležitostných činností – § 8 ods. 1 písm. a) ZDP,
  3. z príležitostnej poľnohospodár­skej výroby, lesného a vodného hospodárstva – ust. § 8 ods. 1 písm. a) ZDP,
  4. z príležitostného prenájmu hnuteľných vecí – § 8 ods. 1 písm. a) ZDP,
  5. z prevodu opcií – ust. § 8 ods. 1 písm. d) ZDP,
  6. z prevodu cenných papierov – § 8 ods. 1 písm. e) ZDP,
  7. z prevodu účasti, resp. podielu na spoločnosti s ručením obmedzeným, komanditnej spoločnosti a z prevodu ­členských práv družstva – ust. § 8 ods. 1 písm. f) ZDP.

Na účely využitia oslobodenia od dane z príjmov je potrebné rešpektovať nasledujúce pravidlá:

  • Vo všetkých uvedených prípa­doch ide o príjmy zaradené v ZDP medzi ostatné príjmy v zmysle § 8 ZDP. Ako ostatné príjmy sa zdaňujú príjmy, ktoré nie je možné klasifikovať ako príjmy v zmysle § 5 až § 7 ZDP. Oslobodenie od dane teda nie je možné využiť v prípade príjmov v zmysle § 5 až § 7 ZDP, okrem už spomenutých príjmov v zmysle § 6 ods. 3. Vylúčené z možnosti využiť oslobodenie sú napr. príjmy z prenájmu nehnuteľností fyzickými osobami, ak ide o príjem z podnikania, resp. využívanie obchodného majetku fyzickej osoby na ­dosahovanie príjmov; príjem z pravidelnej poľnohospodárskej výroby, či príjem z akéhokoľvek iného nakladania z obchodným majetkom daňovníka (nehnuteľnosti, hnuteľný majetok, cenné papiere, opcie a pod.).
  • Pri príjmoch uvedených v bodoch 1 až 4 je oslobodenou su­ma 500 € z dosiahnutého príjmu. Pri príjmoch uvedených v bo­doch 5 až 7 sa oslobodená suma 500 € vzťahuje na rozdiel medzi daným príjmom a výdavkom, prislúchajúcim k tomuto príjmu.
  • Do základu dane z príjmov sa pri príjmoch uvedených v bodoch 1 až 4 zahrnie len príjem prevyšujúci sumu 500 €. Príjem neprevyšujúci 500 € sa do základu dane z príjmov nezahrňuje. Ak je súčet príjmov uvedených v bodoch 1 až 4 za ukončené zdaňovacie obdobie dosiahne nižší alebo rovný sume 500 €, daňovník tieto príjmy do daňového priznania neuvádza.
  • V prípade, ak si daňovník príjmy uvedených v bodoch 1 až 4 znižuje o výdavky, výdavky nemôže zahrnúť v ich celkovej sume, ale je povinný ich upraviť. Do základu dane zahrnie len tú časť z celkových výdavkov, ktorá zodpovedá pomeru medzi príjmami zahrnovaných do základu dane k celkovým príjmom (t. j. príjmom vrátane oslobodenej sumy).
  • Pri príjmoch uvedených v bodoch 5 až 7 sa do základu da­ne zahrnie len rozdiel medzi súčtom príjmom a výdavkov, prevyšujúci sumu 500 €. Ak súčet rozdielov medzi príjmami uvedených v bodoch 5 až 7 a výdavkami k nim prislúchajúcimi za ukončené zdaňovacie obdobie je nižší prípadne rovný sume 500 €, do základu dane z príjmov sa nezahrňuje a do daňového priznania daného daňovníka sa neuvádza.
  • Sumu 500 € môže od dane z príjmov oslobodiť jedna fyzická osoba v jednom zdaňovacom období len raz. Ak dosiahne v jednom zdaňovacom období príjmy uvedené v bodoch 1 až 4 a zároveň aj príjmy uvedené v bodoch 5 až 7, maximálna suma oslobodenia pre všetky tieto druhy príjmov za dané zdaňovacie obdobie je 500 €. V prvom rade sa uplatní oslobodenie pri príjmoch v bodoch 1 až 4 a až prípadná zostávajúca suma neuplatneného oslobodenia sa do maxima 500 € uplatní na príjmy uvedené v bodoch 5
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály