Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Vytváranie účtového rozvrhu v podvojnom účtovníctve

Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Právna úprava účtovníctva založená na zákone o účtovníctve a príslušných postupoch účtovania je záväzná pre účtovné jednotky, ale vzhľadom na to, že v mnohých prípadoch existujú pre konkrétny problém viaceré alternatívne riešenia je potrebné, aby účtovná jednotka prijatý spôsob riešenia uviedla vo svojom vnútornom predpise. Úprava vnútorným predpisom je nevyhnutná aj pre vypracovanie účtového rozvrhu.

Právna úprava účtovníctva založená na zákone č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) a príslušných postupoch účtovania je síce záväzná pre účtovné jednotky (ÚJ), ale vzhľadom na to, že v mnohých prípadoch existujú pre konkrétny problém viaceré alternatívne riešenia, prípadne všeobecne záväzné právne normy neriešia daný problém, je potrebné, aby ÚJ prijatý spôsob riešenia uviedla vo svojom vnútornom predpise. Úprava vnútorným predpisom je nevyhnutná aj pre vypracovanie účtového rozvrhu. Táto povinnosť vyplýva z ustanovenia § 13 ods. 2 zákona o účtovníctve ako aj z § 3 a 4 opatrenia MF SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v znení neskorších opatrení (ďalej iba „Postupy účtovania v PÚ“).


Zloženie účtového rozvrhu pre podnikateľov

Účtový rozvrh predstavuje preukázateľný účtovný záznam v písomnej alebo technickej forme vychádzajúci primárne z rámcovej účtovej osnovy ustanovenej pre ÚJ účtujúce v sústave podvojného účtovníctva v prílohe postupov účtovania, pričom tento rozvrh je zostavený podľa potrieb ÚJ podľa § 13 zákona o účtovníctve a § 3 Postupov účtovania v PÚ. ÚJ má zo zákona povinnosť zostaviť účtový rozvrh, v ktorom uvedie:

  • syntetické a analytické účty potrebné na zaúčtovanie všetkých účtovných prípadov počas účtovného obdobia a potrebné na zostavenie účtovnej závierky,
  • podsúvahové účty.

Finančné účtovníctvo
Vnútroorganizačné účtovníctvo
A. Syntetické účty obsiahnuté v rámcovej účtovej osnove.
Analytické účty vytvorené k syntetickým účtom ako súčasť analytickej evidencie.
Účty vnútroorganizačného účtovníctva,
ktoré sa vedú:
  • v jednom okruhu účtov spolu s finančným účtovníctvom, alebo
  • mimo sústavy finančného účtovníctva.
B. Súvahové syntetické účty vytvorené účtovnou jednotkou.

V zmysle § 3 Postupov účtovania v PÚ účtový rozvrh obsahuje syntetické účty z rámcovej účtovej osnovy a môže obsahovať účtovnou jednotkou vytvorené syntetické účty majetku, záväzkov a vlastného imania nadväzujúce na ekonomický obsah účtovej skupiny, v rámci ktorej vytvorené syntetické účty dopĺňajú rámcovú účtovú osnovu. V účtovnom rozvrhu sa ďalej vytvárajú analytické účty v súlade s § 4 Postupov účtovania v PÚ. Účtový rozvrh ÚJ nemusí obsahovať všetky účty rámcovej účtovej osnovy, musí však obsahovať účty, ktoré ÚJ počas účtovného obdobia používa.

Účtový rozvrh sa zostavuje za každé účtovné obdobie. Je to otvorený účtovný záznam, ktorý sa v priebehu účtovného obdobia dopĺňa podľa potreby ÚJ. V prípade, že k prvému dňu účtovného obdobia nedochádza k zmene účtovného rozvrhu, ktorý bol platný v predchádzajúcom účtovnom období, môže ÚJ postupovať podľa tohto účtovného rozvrhu aj v nasledujúcom účtovnom období. Účtový rozvrh ako súčasť účtovnej dokumentácie podlieha archivácií počas piatich rokov nasledujúcich po roku, ktorého sa týkajú.


Vytváranie nových syntetických účtov

ÚJ môže zvážiť vytvorenie syntetických účtov majetku, záväzkov a vlastného imania, ktorými doplnia rámcovú účtovú osnovu stanovenú postupmi účtovania. Tieto syntetické účty však musia nadväzovať na ekonomický obsah príslušnej účtovej skupiny, v rámci ktorej sú vytvorené. K vytvorenému syntetickému účtu ÚJ priradí trojmiestny číselný znak a slovné označenie. Napríklad, ak má ÚJ záujem osobitne sledovať dopravné prostriedky na samostatnom syntetickom účte oproti rámcovej účtovej osnove, môže si vytvoriť napr. účet 023 – Dopravné prostriedky a analogicky aj účet 083 – Oprávky k dopravným prostriedkom.


Vytváranie analytických účtov k syntetickým účtom

V účtovom rozvrhu sa analytické účty vytvárajú v súlade s § 4 Postupov účtovania v PÚ. Postupy účtovania v PÚ uvádzajú viaceré kritériá pri vytváraní analytických účtov, pričom niektoré z nich sú v súčasnosti plne zabezpečované ekonomickými systémami pre spracovanie účtovníctva. Medzi najčastejšie kritéria pri vytváraní analytických účtov k syntetickým účtom patrí:

  1. členenie pre potreby vyčíslenia základu dane z príjmov,
  2. členenie majetku a záväzkov z časového hľadiska, t. j. podľa doby použiteľnosti majetku, podľa dohodnutej doby splatnosti a zostatkovej doby splatnosti pohľadávok a záväzkov,
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály