Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Vysporiadanie výsledku ročného zúčtovania preddavkov na daň medzi zamestnancom a zamestnávateľom

Dátum: Rubrika: Poistné, odvody a mzdy

Ročné zúčtovanie preddavkov na daň a výpočet dane za rok 2014 mal zamestnávateľ povinnosť vykonať najneskôr do 31. marca 2015 tým zamestnancom, ktorí ho o vykonanie požiadali a počas roka 2014 im vyplácal zdaniteľný príjem zo závislej činnosti. Výsledkom ročného zúčtovania môže byť:

  • daňový preplatok, kedy je daňová povinnosť zamestnanca vypočítaná v ročnom zúčtovaní nižšia ako úhrn preddavkov na daň zrazených za zdaňovacie obdobie alebo
  • daňový nedoplatok, kedy je daňová povinnosť zamestnanca vypočítaná v ročnom zúčtovaní vyššia ako úhrn preddavkov zrazených za zdaňovacie obdobie.

Právna úprava v zákone č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) ustanovuje akým spôsobom a v akej lehote má zamestnávateľ po vykonaní ročného zúčtovania postupovať pri vysporiadaní daňovej povinnosti zamestnanca.

Platiteľom dane je podľa ZDP fyzická alebo právnická osoba, ktorá je povinná zraziť alebo vybrať daň alebo preddavok na daň od daňovníka a ktorá je povinná daň alebo preddavok na daň vybrané od daňovníka alebo zrazené daňovníkovi odvádzať správcovi dane a majetkovo za ne zodpovedá. Platiteľ dane je aj zamestnávateľ, ktorého postavenie je zadefinované v ustanovení § 5 ods. 2 ZDP, v súlade s ktorým sú príjmy zo závislej činnosti bez ohľadu na ich právny dôvod pravidelné, nepravidelné alebo jednorazové príjmy, ktoré sa vyplácajú, poukazujú alebo pripisujú k dobru alebo spočívajú v inej forme plnenia daňovníkovi s týmito príjmami (ďalej len „zamestnanec“) od platiteľa týchto príjmov (ďalej len „zamestnávateľ“) alebo v súvislosti s výkonom závislej činnosti. Zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane, má v súvislosti s poskytovaním príjmov zo závislej činnosti vymedzené povinnosti. Zodpovedá za správne vyberanie a platenie preddavkov na daň, resp. dane a je zodpovedný aj za priznanie a vyplatenie daňového bonusu alebo zamestnaneckej prémie aj v súvislosti s vykonaním ročného zúčtovania.

Ak je výsledok ročného zúčtovania za rok 2014 v prospech zamestnanca, ide o preplatok na dani. Podľa zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“) sa za daňový preplatok považuje suma platby, ktorá prevyšuje splatnú daň. Zamestnávateľ má povinnosť najneskôr pri zúčtovaní mzdy za apríl 2015 (májové výplatné termíny):

  • vrátiť zamestnancovi rozdiel medzi vypočítanou daňou a úhrnom zrazených preddavkov na daň, prípadne
  • vyplatiť zamestnaneckú prémiu a daňový bonus, resp. jeho časť do výšky ustanovenej zákonom.

Užitočná rada: Ak si daňovník vysporiadava daňovú povinnosť formou podania daňového priznania, v súlade s daňovým poriadkom je správca dane povinný vrátiť daňový preplatok na dani z príjmov za rok 2014 najskôr po uplynutí lehoty na podanie daňového priznania (čo je 31. 3. 2015) a najneskôr však do 40 dní odo dňa vzniku daňového preplatku. Vracia sa len preplatok, ktorý je väčší ako 5 € a ak správca dane žiadosti o vrátenie preplatku vyhovie v plnom rozsahu, rozhodnutie nevydáva. Z uvedeného vyplýva, že správca dane je povinný vrátiť daňový preplatok najneskôr do 10. 5. 2015, to je však nedeľa, takže najneskôr do 11. 5. 2015.

V mesiaci, v ktorom zamestnávateľ vysporiadava zamestnancovi daňový preplatok vyplývajúci z ročného zúčtovania, bude preddavok na daň v

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály