Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Výška stravného od 1. decembra 2016

Dátum: Rubrika: Cestovné náhrady

Povinnosť zabezpečiť stravovanie má každý zamestnávateľ, bez ohľadu na to, či ide o právnickú alebo fyzickú osobu, ak zamestnáva aspoň jednu fyzickú osobu v pracovnom pomere alebo v obdobnom pracovnom vzťahu. V súlade s § 8 ods. 1 zákona č. 283/2002 Z. z. o cestovných náhradách dochádza od 1. 12. 2016 k úprave súm stravného pre pracovné cesty. V článku vás oboznámime, aký to prináša dopad nielen na výšku stravného poskytovaného pri pracovných cestách, ale aj na rozsah zabezpečovania stravovania zamestnávateľa pre zamestnancov.

V praxi sa stretávame v súvislosti so stravovaním zamestnancov s dvoma základnými pojmami, pričom každý z nich predstavuje samostatný inštitút. Stravovanie je plnenie, ktoré je zamestnávateľ povinný poskytovať pre zamestnancov v súvislosti s výkonom ich závislej činnosti na pravidelnom pracovisku, a to za podmienok a v rozsahu, ktorý ustanovuje zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v z. n. p. Zabezpečovanie stravovania súvisí nepriamo aj s pojmom stravné. Stravné (v praxi používaný aj pojem „diéty“) sa považuje za cestovnú náhradu, ktorá sa zamestnancovi vypláca v súvislosti s jeho účasťou na pracovnej ceste podľa pravidiel ustanovených v zákone č. 283/2002 Z. z. o cestovných náhradách v z. n. p. (ďalej len „zákon o cestovných náhradách“). Zamestnancovi patrí stravné za každý kalendárny deň pracovnej cesty a jeho výška je ustanovená v závislosti od času trvania pracovnej cesty v kalendárnom dni, pričom čas trvania pracovnej cesty je rozdelený na tri časové pásma.

Stravovanie zamestnancov

Nárok na poskytnutie stravy má zamestnanec, ktorý v rámci pracovnej zmeny vykonáva prácu viac ako štyri hodiny. Ak pracovná zmena trvá viac ako 11 hodín, zamestnávateľ môže zabezpečiť poskytnutie ďalšieho teplého hlavného jedla. Súčasná právna úprava upravuje, že zamestnávateľ má povinnosť zabezpečiť stravovanie v priebehu pracovnej zmeny, a to najmä poskytovaním jedného teplého hlavného jedla vrátane vhodného nápoja. Stravovanie môže zabezpečiť troma spôsobmi (resp. ich kombináciou), a to:

  • vo vlastnom stravovacom zariadení,
  • v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa alebo
  • zabezpečí stravovanie pre svojich zamestnancov prostredníctvom právnickej alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby, ak ich sprostredkuje u právnickej alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie poskytovať stravovacie služby (v praxi ide o zabezpečenie stravovania formou poskytovania stravovacích poukážok tzv. gastrolístkov).

Pri zabezpečovaní stravovania zamestnancov prostredníctvom právnickej alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby, sa cenou jedla rozumie nominálna hodnota stravovacej poukážky. Hodnota stravovacej poukážky musí predstavovať najmenej 75 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín (pre prvé časové pásmo) podľa zákona o cestovných náhradách.

Výška stravného pri tuzemských pracovných cestách je ustanovená príslušným opatrením Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Sumy stravného boli naposledy upravené opatrením MPSVR SR č. 296/2014 Z. z. zo dňa 24. októbra 2014, v zmysle ktorého bola od 1. 11. 2014 suma stravného pre časové pásmo 5 až 12 hodín vo výške 4,20 €. Podľa štatistických údajov za mesiac júl 2016 bola splnená podmienka zakladajúca zvýšenie súm stravného, a preto ­MPSVR SR navrhlo úpravu súm stravného. Dňa 24. 11. 2016 vyšlo v Zbierke zákonov opatrenie MPSVR č. 309/2016 Z. z., ktorým sa s účinnosťou od 1. 12. 2

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály