Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Výpočet dane z príjmov zo závislej činnosti a ročné zúčtovanie za rok 2004

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Daňovú povinnosť zamestnanca z príjmov zo závislej činnosti možno vysporiadať za podmienok stanovených zákonom: 1. vykonaním ročného zúčtovania preddavkov na daň, alebo 2. podaním daňového priznania.

Daňovú povinnosť zamestnanca z príjmov zo závislej činnosti možno vysporiadať za podmienok stanovených zákonom:

  • vykonaním ročného zúčtovania preddavkov na daň (ďalej len „ročné zúčtovanie“), alebo
  • podaním daňového priznania.

Ročné zúčtovanie je spôsob vysporiadania daňovej povinnosti zamestnanca u zamestnávateľa, ktorý je platiteľom dane (ďalej len „zamestnávateľ “), vzťahuje sa na príjmy zo závislej činnosti plynúce zo zdrojov na území SR. Ročné zúčtovanie sa vykonáva u zamestnávateľa za podmienok, ktoré ustanovuje zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZDP“). Na vysporiadanie celoročnej daňovej povinnosti zamestnanca sa použijú ustanovenia platné pre zdaňovacie obdobie roku 2004.


Ročné zúčtovanie

Ročné zúčtovanie je možné vykonať len, ak:
  • zamestnanec sa nerozhodne vysporiadať svoju daňovú povinnosť podaním daňového priznania a
  • zamestnanec nemá povinnosť podať daňové priznanie.
Pri vysporiadaní daňovej povinnosti zamestnanca zazdaňovacie obdobie roku 2004 nastala zásadná zmena oproti zdaňovaciemu obdobiu roku 2003. ZDP ustanovil, že zamestnancovi, ktorý poberal v zdaňovacom období roku 2004 zdaniteľné príjmy postupne alebo aj súčasne aj od viacerých zamestnávateľov, sa môže vykonať ročné zúčtovanie. V predchádzajúcom kalendárnom roku 2003 bolo možné vykonať ročné zúčtovanie len tomu zamestnancovi, ktorý poberal preddavkovo zdanené príjmy zo závislej činnosti len od jedného zamestnávateľa zo zdrojov na území SR. Zamestnanec, ktorý poberal príjmy zo závislej činnosti od viacerých zamestnávateľov, musel podať daňové priznanie.

Podľa § 38 ods. 1 ZDP zamestnanec, ktorý v zdaňovacom období poberal príjmy len zo závislej činnosti a príjmy, z ktorých sa vyberá daň podľa § 43 ZDP, pri ktorých neuplatní postup podľa § 43 ods. 7 tohto zákona, môže písomne požiadať posledného zamestnávateľa, u ktorého si uplatňoval nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka a daňový bonus, najneskôr do 15. februára roka nasledujúceho po uplynutí zdaňovacieho obdobia o vykonanie ročného zúčtovania z úhrnnej sumy zdaniteľnej mzdy od všetkých zamestnávateľov.

Ak zamestnanec neuplatňoval nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka a daňový bonus v zdaňovacom období u žiadneho zamestnávateľa, môže požiadať o vykonanie ročného zúčtovania ktoréhokoľvek z nich a nie je povinný podať daňové priznanie.

Ak však zamestnanec nepožiada o ročné zúčtovanie, je povinný podať daňové priznanie.
Treba však v tejto súvislosti upozorniť, že aj keď ZDP taxatívne ustanovil zamestnancovi povinnosť podať daňové priznanie, v prípade, ak v zdaňovacom období dosiahne zdaniteľné príjmy nepresahujúce 50 % zo sumy podľa § 11 ods. 1 písm. a) ZDP, ZDP neprikazuje, že je povinný podať daňové priznanie (§ 32 ods. 1 ZDP).


Žiadosť o vykonanie ročného zúčtovania a vyhlásenie zamestnanca

Zamestnanec žiada písomne o vykonanie výpočtu dane z príjmov fyzických osôb zo závislej činnosti a o vykonanie ročného zúčtovania z týchto príjmov a podľa § 38 ods. 4 ZDP vyhlasuje, že v zdaňovacom období, za ktoré žiadosť podáva, okrem príjmov, z ktorých sa daň vyberá zrážkou, pri ktorých si neuplatnil postup podľa § 43 ods. 7 ZDP,
  • poberal príjmy len zo závislej činnosti celkove od ...... zamestnávateľov, ktorí sú platiteľmi dane, od ktorých prikladá všetky potvrdenia o zúčtovaných a vyplatených príjmoch fyzických osôb zo závislej činnosti, o zrazených preddavkoch na daň z týchto príjmov a o priznanom a vyplatenom daňovom bonuse na vyživované deti a súčasne
  • nepoberal iné zdaniteľné príjmy (napr. z podnikania, z inej samostatnej zárobkovej činnosti, z prenájmu a pod.).


Dodatočné uplatnenie daňového bonusu

Zamestnanec, ktorý požiada o vykonanie výpočtu dane a ročného zúčtovania, v žiadosti môže okrem nároku na zníženie základu dane o nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka dodatočne uplatniť nárok na daňový bonus na vyživované dieťa (deti) žijúce s ním v domácnosti. Uvedie pritom len nárok, ktorý si neuplatňoval počas kalendárneho roka 2004 (§ 38 ods. 2 ZDP).

Z uvedeného je zrejmé, že ak zamestnanec v zdaňovacom období roku 2004 neuplatňoval daňový bonus, ktorý mal zamestnávateľ možnosť priznať a vyplatiť mu po prvýkrát počas kalendárneho roku 2004, zamestnávateľ naň prihliadne dodatočne pri ročnom zúčtovaní. Na preukázanie nároku zamestnanec priloží príslušné doklady (§ 37 ods. 2 ZDP), napr. potvrdenie školy, že dieťa žijúce so zamestnancom v domácnosti sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom alebo potvrdenie príslušného územného úradu o poberaní prídavku na vyživované dieťa.

Podotýkam, že zamestnanec musí mať v zdaňovacom období roku 2004 zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti aspoň vo výške 6-násobku minimálnej mzdy, aby si uplatnil daňový bonus v sume 4 800 Sk ročne na každé vyživované dieťa žijúce s ním v domácnosti. Pôjde o polovicu súčtu minimálnych miezd platných v jednotlivých kalendárnych mesiacoch, t. j. o sumu vo výške 37 110 Sk [výpočet: minimálna mzda v období január až september 2004 bola 6 080 Sk, v období október až december 2004 vo výške 6 500 Sk; (9 x 6 080) + (3 x 6 500) = 74 220 Sk; 74 220 / 2 = 37 110 Sk].

Výška minimálnej mzdy je u zamestnancov vymedzených v § 2 ods. c) a d) zákona č. 90/1996 Z. z. o minimálnej mzde v znení neskorších predpisov ustanovená v 75 %, resp. 50 % výške minimálnej mzdy.
 
Príklad č. 1:

Zamestnanec Peter Konečný, bytom Zelená 3, Bratislava, uzatvoril u zamestnávateľa pracovný pomer na dobu určitú od 1. mája do 30. novembra 2004, podpísal vyhlásenie a uplatnil si nezdaniteľnú sumu na daňovníka a daňový bonus na svoje maloleté vyživované dieťa. Mesačná odmena zamestnanca je 15 000 Sk. Príjmy zamestnanca sú predmetom dane, nie sú od dane oslobodené, ide o zdaniteľné príjmy.


Zamestnanec po ukončení zdaňovacieho obdobia roku 2004 požiada tohto jedného zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania a dodatočne si uplatní zvyšnú nezdaniteľnú časť zo základu dane na daňovníka a aj neuplatnenú sumu daňového bonusu na vyživované dieťa. Úhrn jeho zdaniteľných príjmov je 105 000 Sk (15 000 Sk x 7 mesiacov), vyšší ako 6-násobok minimálnej mzdy (37 110 Sk), splní podmienku uplatnenia daňového bonusu na vyživované dieťa v ročnej výške 4 800 Sk.


Výpočet mesačného zdanenia príjmu:
Hrubý príjem                                                                       15 000 Sk
Poistné a príspevky (13,4 %)                                               – 2 010 Sk
Základ dane                                                                        12 990 Sk
Nezdaniteľná suma na daňovníka                                         – 6 736 Sk
Zdaniteľná mzda                                                                   6 254 Sk
Zdaniteľná mzda zaokrúhlená na celé koruny nadol                  6 254 Sk
Preddavok na daň                                                                 1 188 Sk
Suma vyplateného daňového bonusu                                         400 Sk

Nevyhnutné údaje na vykonanie ročného zúčtovania za rok 2004:
Úhrn hrubého príjmu za mesiace máj až november 2004
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály