Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Vyplácanie dividend akcionárom akciovej spoločnosti

Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Podiel na zisku patrí medzi základné práva vlastníkov majetkových podielov v obchodných spoločnostiach. Právo na podiel na zisku nevzniká týmto vlastníkom automaticky dosiahnutím zisku obchodnej spoločnosti, ale až rozhodnutím obchodnej spoločnosti o rozdelení dosiahnutého zisku. O rozdelení zisku v kapitálových spoločnostiach rozhoduje valné zhromaždenie, v osobných spoločnostiach spoločníci na základe spoločenskej zmluvy.

 

Podiel na zisku patrí medzi základné práva vlastníkov majetkových podielov v obchodných spoločnostiach. Právo na podiel na zisku nevzniká týmto vlastníkom automaticky dosiahnutím zisku obchodnej spoločnosti, ale až rozhodnutím obchodnej spoločnosti o rozdelení dosiahnutého zisku. O rozdelení zisku v kapitálových spoločnostiach rozhoduje valné zhromaždenie, v osobných spoločnostiach spoločníci na základe spoločenskej zmluvy.

 

Právny aspekt vyplácania dividend

Právo na podiel zo zisku akciovej spoločnosti (dividendu), ktorý valné zhromaždenie podľa výsledku hospodárenia určilo na rozdelenie, patrí na základe § 178 ods. 1 Obchodného zákonníka medzi základné práva akcionára. Právo na dividendu vzniká teda každému akcionárovi, avšak za predpokladu, že valné zhromaždenie vyčlenilo časť zisku na rozdelenie medzi akcionárov akciovej spoločnosti. Pokiaľ z ustanovení stanov akciovej spoločnosti týkajúcich sa akcií s odlišným nárokom na podiel zo zisku a. s. nevyplýva niečo iné, určuje sa podiel na zisku pomerom menovitej hodnoty jeho akcií k menovitej hodnote akcií všetkých akcionárov. Akciová spoločnosť pritom môže akcionárom vyplácať dividendu len pri splnení podmienok ustanovených v § 179 ods. 3 až 5 Obchodného zákonníka, t. j. do zrušenia spoločnosti môže byť medzi akcionárov rozdelený vždy len čistý zisk:

  • znížený o prídely do rezervného fondu, prípadne ďalších fondov, ktoré spoločnosť vytvára podľa zákona a o neuhradenú stratu z minulých období,
  • zvýšený o nerozdelený zisk z minulých období a fondy vytvorené zo zisku, ktorých použitie nie je v zákone ustanovené.

Spoločnosť nemôže rozdeliť medzi akcionárov čistý zisk alebo iné vlastné zdroje spoločnosti, ak vlastné imanie zistené podľa schválenej riadnej účtovnej závierky je alebo by bolo v dôsledku rozdelenia zisku nižšie ako hodnota základného imania spolu s rezervným fondom, prípadne ďalšími fondami vytváranými spoločnosťou, ktoré sa podľa zákona alebo stanov nesmú použiť na plnenie akcionárom, znížená o hodnotu nesplateného základného imania, ak táto hodnota ešte nie je zahrnutá v aktívach uvedených v súvahe podľa osobitného zákona. Akciová spoločnosť tiež nesmie vyplácať akcionárom najmä úroky z vkladov do spoločnosti a preddavky na dividendu.

Predmetom rozdelenia je výsledok hospodárenia v schvaľovacom konaní, ktorý predstavuje výsledok hospodárenia zistený v účtovníctve za minulé účtovné obdobie, príp. nerozdelený zisk minulých rokov. Predmetom rozdelenia je zisk účtovný, a nie zisk daňový (základ dane). Rozdelenie zisku pripadá podľa § 187 ods. 1 písm. e) Obchodného zákonníka do právomoci valného zhromaždenia. Návrh na rozdelenie predkladá predstavenstvo akciovej spoločnosti. Dozorná rada predkladá akcionárom na valnom zhromaždení svoje stanovisko k rozdeleniu zisku. K prijatiu uznesenia o tomto bode valného zhromaždenia postačuje väčšina prítomných hlasov, ak nie je v stanovách uvedené inak.

 

Účtovný aspekt vyplácania dividend

Záväzky voči akcionárom pri rozdeľovaní zisku akciovej spoločnosti vo výške ich podielov na zisku spoločnosti sa v zmysle § 54 ods. 2 opatrenia č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“) účtujú na účte 364 – Záväzky voči spoločníkom a členom pri rozdeľovaní zisku. Vyplácanie dividend sa účtuje až po zdanení zisku a po schválení jeho rozdelenia valným zhromaždením a. s. Z toho vyplýva, že účtovanie záväzkov z rozdelenia zisku prichádza do úvahy až v roku nasledujúcom po roku, v ktorom sa zisk dosiahol. Účtovanie dividiend vo vyplácajúcej akciovej spoločnosti je nasledovné:

Účtovný prípad
MD / D
Suma priznaných dividend
431 / 364
Výplata dividend
364 / 221

V prípade, ak valné zhromaždenie rozhodlo o vyplatení dividend zo zisku dosiahnutého v predchádzajúcich obdobiach, t. j. z nerozdeleného zisku minulých rokov, účtuje sa nasledovne: 

Účtovný prípad
MD / D
Suma priznaných dividend
428 / 364
Výplata dividend
364 / 221

Na strane poberateľa dividend sa účtuje vo finančných výnosoch so súvzťažným zápisom na ťarchu pohľadávok, a to podľa druhu držaných akcií.

Účtovný prípad
MD / D
Suma priznaných dividend v prípade vlastníctva akcií účtovaných na účtoch 251
378 / 665
Suma priznaných dividend v prípade vlastníctva akcií účtovaných na účtoch 061, 062 alebo 063
378 / 666
Inkaso dividend
221 / 378

 

Daňový aspekt vyplácania dividend

Akciová spoločnosť

Daňové posudzovanie vyplácaných dividend v akciovej spoločnosti vychádza z ustanovenia § 21 ods. 1 písm. d) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“). V zmysle tohto ustanovenia sú výdavky na vyplácané podiely na zisku považované za nedaňové náklady.

Akcionár

Podľa § 3 ods. 2 písm. c) ZDP nie je predmetom dane z príjmov fyzických osôb podiel na zisku (dividenda) vyplácaný zo zisku obchodnej spoločnosti alebo družstva, určeného na rozdelenie osobám, ktoré sa podieľajú na ich základnom imaní alebo členom štatutárneho a dozorného orgánu tejto obchodnej spoločnosti alebo družstva, aj keď sú zamestnancami tejto obchodnej spoločnosti alebo družstva, vyrovnací podiel, podiel na likvidačnom zostatku obchodnej spoločnosti alebo družstva a podiel na výsledku podnikania vyplácaný tichému spoločníkovi okrem podielu na výsledku podnikania vyplácaného tichému spoločníkovi verejnej obchodnej spoločnosti, podielu na zisku spoločníka verejnej obchodnej spoločnosti a komplementára komanditnej spoločnosti a okrem podielu spoločníka verejnej obchodnej spoločnosti a komplementára komanditnej spoločnosti na likvidačnom zostatku pri likvidácii spoločnosti a vyrovnacieho podielu pri zániku účasti spoločníka vo verejnej obchodnej spoločnosti alebo pri zániku účasti komplementára v komanditnej spoločnosti.

Podľa § 12 ods. 7 písm. c) ZDP predmetom dane z príjmov právnických osôb nie je podiel na zisku, vyrovnací podiel, podiel na likvidačnom zostatku alebo podiel na výsledku podnikania, ak nie sú predmetom dane podľa § 3 ods. 2 písm. c) ZDP a sú vyplácané právnickej osobe.

Dividendy vyplácané akcionárom nie sú teda predmetom zdanenia a pri výplate sa nezdaňujú a nezdaňujú ich ani samotní akcionári. Uvedené príjmy nepodliehajú odvodovej povinnosti ani z hľadiska odvodov na sociálne a zdravotné poistenie. Takýto právny stav však neplatil vždy a pri posudzovaní zdaňovania, resp. nezdaňovania vyplácaných dividend je potrebné vychádzať z prechodných ustanovení ZDP. Podľa prechodného ustanovenia § 52 ods. 24 ZDP sa uvedené ustanovenia, podľa ktorých dividendy nie sú predmetom dane, použijú na podiely na zisku vykázanom za zdaňovacie obdobie po nadobudnutí účinnosti súčasného ZDP, t. j. z výsledku hospodárenia vykázaného po prvýkrát za zdaňovacie obdobie roka 2004. Pritom ZDP bol v ustanoveniach týkajúcich sa podielov na zisku vyplácaných obchodnou spoločnosťou alebo družstvom po zdanení upravovaný zákonom:

čo malo takisto dopad na systém zdaňovania podielov na zisku.

V súčasnosti možno konštatovať, že ak sú akcionárovi vyplatené dividendy zo zisku vykázaného za zdaňovacie obdobia do nadobudnutia účinnosti ZDP, t. j. poslednýkrát zo zisku vykázaného za zdaňovacie obdobie roka 2003, takéto dividendy sa zdania ako súčasť základu dane u:

  • fyzickej osoby v rámci čiastkového základu dane podľa § 8 ZDP,
  • právnickej osoby podľa § 14 ZDP.

Zdanenie sa realizuje aktuálne platnou sadzbou dane z príjmov podľa § 15 ZDP, t. j. vo výške 19 %.

Rovnaký postup sa uplatní aj na podiely na zisku prijaté zo zahraničia zo zisku vykázaného za zdaňovacie obdobia do 31. 12.  2003. Daň, ktorá bola v takýchto prípadoch zrazená v zahraničí, sa vysporiada v súlade s 

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály