Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Vykupovanie akcií od menšinových akcionárov (uplatnenie práva výkupu „squeeze-out“)

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe

Inštitút práva výkupu akcií od minoritných akcionárov („squeeze-out“) bol do nášho právneho poriadku implementovaný na základe Smernice Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie 2004/25/ES z 21. apríla 2004 o ponukách na prevzatie. Účelom tejto právnej úpravy, ktorá sa v Slovenskej republike premietla do zákona č. 566/2001 Z. z. o cenných papieroch a investičných službách (ďalej len „zákon o cenných papieroch“), je možnosť majoritného akcionára požadovať od všetkých zostávajúcich akcionárov určitej akciovej spoločnosti (ďalej len „cieľová spoločnosť“), ktorej akcie boli prijaté na obchodovanie na regulovanom trhu, aby na neho previedli svoje akcie za primerané protiplnenie.


Inštitút práva výkupu akcií od minoritných akcionárov („squeeze-out“) bol do nášho právneho poriadku implementovaný na základe Smernice Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie 2004/25/ES z 21. apríla 2004 o ponukách na prevzatie. Účelom tejto právnej úpravy, ktorá sa v Slovenskej republike premietla do zákona č. 566/2001 Z. z. o cenných papieroch a investičných službách (ďalej len „zákon o cenných papieroch“), je možnosť majoritného akcionára požadovať od všetkých zostávajúcich akcionárov určitej akciovej spoločnosti (ďalej len „cieľová spoločnosť“), ktorej akcie boli prijaté na obchodovanie na regulovanom trhu, aby na neho previedli svoje akcie za primerané protiplnenie.


Podmienky realizácie vytesnenia menšinových akcionárov

Právo výkupu môže väčšinový akcionár uplatniť v prípade, že je majiteľom akcií, ktorých súhrnná menovitá hodnota predstavuje najmenej 95 % základného imania cieľovej spoločnosti, s ktorým sú spojené hlasovacie práva, a s ktorými je súčasne spojený najmenej 95 % podiel na hlasovacích právach v cieľovej spoločnosti.

Uplatneniu práva výkupu predchádza v lehotách ustanovených zákonom o cenných papieroch ponuka na prevzatie. Ponukou na prevzatie je potrebné rozumieť verejný návrh na uzatvorenie zmluvy, ktorej predmetom je kúpa cenných papierov, s ktorými sú spojené hlasovacie práva v cieľovej spoločnosti. Takáto ponuka predchádzajúca uplatneniu práva výkupu nemôže by
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály