Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Vykonanie opráv v podaných prehľadoch a hláseniach

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane, je v súlade s § 39 ods. 9 zákona č. 595/2003 Z. z. o da­ni z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) povinný predkladať správcovi dane:

  1. prehľad o zrazených a odvedených preddavkoch na daň z príjmov zo závislej činnosti, ktoré zamestnancom vyplatil, o zamestnaneckej prémii a o daňovom bonuse za uplynulý kalendárny mesiac (ďalej len „prehľad“),
  2. hlásenie o vyúčtovaní dane a o úhrne príjmov zo závislej činnosti poskytnutých jednotlivým zamestnancom bez ohľadu na to, či ide o peňažné plnenie alebo nepeňažné plnenie za uplynulé zdaňovacie obdobie, o zrazených preddavkoch na daň o zamestnaneckej prémii a o daňovom bonuse (ďalej len „hlásenie“).

Prehľad a hlásenie sa predkladá na tlačive, ktorého vzor určuje Ministerstvo financií SR. Obidve tlačivá správcovi dane podáva ten zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane, t. j. fyzická alebo právnická osoba, ktorá vypláca príjmy zo závislej činnosti a z týchto príjmov je povinná zraziť a odviesť preddavok na daň, resp. daň. V súlade s ustanovením § 39 ods. 12 ZDP prehľad a hlásenie nie je povinný podať len ten zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane alebo zahraničným platiteľom dane, ktorý v príslušnom období nevyplácal príjmy zo závislej činnosti.

V prípade zistenia chýb v podanom prehľade alebo v hlásení, ZDP a zákon č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“) ustanovuje aj možnosť podania ďalšieho tlačiva, opravného prehľadu, opravného hlásenia alebo dodatočného hlásenia, v ktorom si zamestnávateľ chyby opraví.

Opravný prehľad

Zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane, podá opravný prehľad v lehote do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom zistil, že podaný prehľad neobsahuje správne údaje za príslušné obdobie. Na podaný prehľad alebo na podané predchádzajúce opravné prehľady sa v tomto prípade neprihliada. Opravný prehľad sa podáva na platnom tlačive na príslušné zdaňovacie obdobie a toto tlačivo musí byť označené ako opravné. Opravný prehľad možno podať aj v lehote na podanie riadneho prehľadu, ak podaný prehľad neobsahuje správne údaje a taktiež aj po lehote na podanie riadneho prehľadu. Žiadny osobitný predpis neustanovuje konečnú lehotu, po ktorej zamestnávateľ už opravný prehľad nepodáva.

♦ Príklad č. 1:

Spoločnosť s r. o. od januára 2014 zamestnáva desiatky zamestnancov, ktorým mesačne vypláca príjmy zo závislej činnosti. Z týchto príjmov mesačne zráža preddavky na daň v súlade s § 35 ZDP. Podľa § 39 ods. 9 ZDP spoločnosť podávala mesačne prehľady na daňový úrad. V júni 2015 zistila, že prehľade podanom za február 2015 uviedla nesprávny dátum zrazenia preddavkov na daň, t. j. na r. 1, v I. časti prehľadu neuviedla skutočný dátum výplaty príjmov zo závislej činnosti za príslušný (vykazovaný) kalendárny mesiac 16. 3. 2015, ale uviedla posledný deň tohto mesiaca. Má táto spoločnosť povinnosť podať opravný prehľad len z tohto titulu?

V súlade s § 39 ods. 13 ZDP je spoločnosť povinná podať opravný prehľad vtedy, ak podaný prehľad neobsahuje správne údaje za príslušné obdobie. Z uvedeného vyplýva, že akúkoľvek zistenú chybu v podanom prehľade zamestnávateľ opraví prostredníctvom opravného prehľadu. V danom prípade spoločnosť podá opravný prehľad s vyplnením všetkých príslušných údajov v lehote do konca kalendárneho mesiaca júl 2015 a na r. 1, v I. časti prehľadu uvedie dátum 16. 3. 2015. Tento dátum je skutočným dňom vyplatenia príjmov zo závislej činnosti a aj dňom zrazenia preddavkov na daň z týchto príjmov.

* * *

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály