Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Výkon daňovej exekúcie na účely vymáhania daňového nedoplatku podľa zákona o správe daní

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Problematika týkajúca sa spôsobu a postupu daňového exekučného konania správcom dane na vymáhanie daňových nedoplatkov od daňového dlžníka je upravená v siedmej časti – Daňové exekučné konanie zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v z. n. p. v ustanoveniach § 73 až § 94. Vymáhanie daňových nedoplatkov od daňových dlžníkov prostredníctvom daňovej exekúcie, pojmy súvisiace s daňovým exekučným konaním, postup a priebeh exekučného konania a ďalšie užitočné informácie sú obsahom príspevku.


Problematika týkajúca sa spôsobu a postupu daňového exekučného konania správcom dane na vymáhanie daňových nedoplatkov od daňového dlžníka je upravená v siedmej časti – Daňové exekučné konanie zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v z. n. p. (ďalej len „zákon o správe daní“) v ustanoveniach § 73 až § 94.

V § 1a zákona o správe daní sú uvedené aj základné pojmy, ktoré bezprostredne súvisia s daňovým exekučným konaním, a to:
  • daňový nedoplatok je dlžná suma dane po lehote splatnosti dane, napr. suma dane k úhrade uvedenej v daňovom priznaní k dani z príjmov, ktorú bol povinný daňový subjekt zaplatiť v lehote jej splatnosti, t. j. v termíne na podanie daňového priznanie podľa § 49 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“),
  • daňový dlžník je osoba, ktorá má daňový nedoplatok, t. j. daňový subjekt, ktorý nezaplatil daň alebo rozdiel dane v ustanovenej lehote alebo výške,
  • daňové exekučné konanie je konanie, v ktorom správca dane z úradnej moci vymáha daňový nedoplatok, peňažné plnenie uložené rozhodnutím, exekučné náklady a hotové výdavky.

Výsledkom daňového exekučného konania je daňová exekúcia, prostredníctvom ktorej správca dane vymáha daňový nedoplatok alebo zníženie tohto nedoplatku.

Daňové exekučné konanie vykonáva len správca dane (daňový úrad a colný úrad). Ak je správcom dane obec, táto môže zabezpečiť vymáhanie daňového nedoplatku aj prostredníctvom súdneho exekútora podľa osobitného zákona.

Priebeh daňového exekučného konania má presne ustanovený postup úkonov, a to:
  1. zostavenie výkazu daňových nedoplatkov,
  2. vydanie rozhodnutia o začatí exekučného konania,
  3. vydanie daňovej exekučnej výzvy,
  4. vydanie daňového exekučného príkazu,
  5. vykonanie daňovej exekúcie predpísanými spôsobmi podľa zákona o správe daní.

Vzhľadom na skutočnosť, že problematika daňového exekučného konania je pomerne rozsiahla, je pre čitateľa rozdelená do dvoch častí:
  1. výkon daňovej exekúcie na účely vymáhania daňového nedoplatku vrátane predaja majetku zahrnutého do daňovej exekúcie na dražbe,
  2. spôsoby vykonávania daňovej exekúcie podľa zákona o správe daní.

Úvodná časť daňového exekučného konania v § 73 zákona o správe daní pojednáva o základných ustanoveniach a upravuje určité úkony v rámci daňového exekučného konania,
ako je:
  • oprávnenosť správcu dane na vymáhanie daňových nedoplatkov a vykonávanie oprávnených úkonov v daňovom exekučnom konaní,
  • výzva daňového dlžníka na predloženie listinných dôkazov o vlastníctve majetku správcovi dane,
  • povinnosti správcu dane preveriť splnenie podmienok na začatie daňového exekučného konania,
  • vykonanie daňovej exekúcie podľa zákona o správe daní.

Do majetku na účely daňového exekučného konania daňového dlžníka sa zahŕňajú najmä:
  • práva alebo iné majetkové hodnoty a predovšetkým byty, nebytové priestory, pohľadávky, hotové peniaze, veci z drahých kovov, cenné papiere, mzda a ďalší majetok daňového dlžníka, ak správca daní zistí, že jeho vlastníkom je daňový dlžník, vrátane majetku daňového dlžníka v nájme,
  • majetok daňového dlžníka zaťažený záložným právom len so súhlasom záložných veriteľov,
  • majetok v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, ak toto nebolo zrušené do dňa právoplatnosti rozhodnutia o začatí daňového exekučného konania; do bezpodielového spoluvlastníctva manželov nepatrí majetok, ktorý jeden z manželov získal, resp. nadobudol dedičstvom, darovaním, reštitúciou jedného z manželov, pred uzavretím manželstva, predmety alebo veci slúžiace osobnej potrebe alebo výkonu povolania jedného z manželov alebo peňažné prostriedky na účte jedného z manželov daňového dlžníka, ktoré nepatria do bezpodielového spoluvlastníctva manželov, všetky tieto skutočnosti je povinný daňový dlžník správcovi dane preukázať.

Dôležitou skutočnosťou v rámci daňového exekučného konania je, že správca dane môže svoju daňovú pohľadávku, ktorú má zabezpečenú záložným právom, uspokojiť z konkurznej podstaty v rámci rozvrhového pojednávania inej prebiehajúcej exekúcie, podľa iného právneho predpisu u toho istého daňového dlžníka z jej výťažku, napr. na daňového dlžníka prebieha exekučné konanie začaté bankou z dôvodu nesplácania splátok poskytnutého bankového úveru.

Do majetku na účely daňového exekučného konania daňového dlžníka sa nezahŕňa najmä:
  • majetok tretej osoby, ak si táto osoba uplatnila právo na majetok, na ktorý sa vykonanie daňovej exekúcie nepripúšťa.


Príklad č. 1:
Daňový dlžník má v používaní formou prenájmu s právom kúpy prenajatej veci (finančný lízing) napr. špeciálny ťahač, vlastníkom ktorého je prenajímateľ v postavení tretej osoby.

V prípade, že správca dane zahrnie do majetku, ktorý podlieha daňovej exekúcii aj tento druh majetku, pri ktorom sa dodatočne preukáže, že daňový dlžník nie je jeho vlastníkom, správca dane takýto majetok do daňovej exekúcie nezahrnie, a ak je zahrnutý, správca dane ho vylúči na základe návrhu o vylúčenie majetku z daňovej exekúcie podaného na súde až do rozhodnutia súdu.

***

Príklad č. 2:
Poskytovateľ pôžičky vyžadoval pred poskytnutím pôžičky uzatvorenie zmluvy o zabezpečovacom prevode práva za účelom zabezpečenia tejto pohľadávky, ktorej predmetom môže byť hnuteľná vec (automobil, ale môže to byť aj výrobná linka) alebo aj nehnuteľnosť.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály