Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Výkon daňovej exekúcie na účely vymáhania daňového nedoplatku podľa zákona o správe daní (II.)

Rubrika: Správa daní

V tejto časti sú rozpracované jednotlivé (praktické) spôsoby výkonu daňovej exekúcie na majetok daňového dlžníka, ktoré vykonáva správca dane (daňový úrad, colný úrad a obec) za účelom získania finančných prostriedkov na úhradu daňového nedoplatku alebo zníženie daňového nedoplatku, zaplatenie peňažných plnení uložených rozhodnutím a úhrada exekučných nákladov a hotových výdavkov.

(dokončenie z čísla 7-8/2009 – 1. časť článku)

Daňová exekúcia je nútený výkon správcu dane, ku ktorému je správca dane nútený pristúpiť, resp. pristupuje, keď daňový subjekt ani na výzvu správcu dane daň alebo rozdiel dane neuhradí. Vyhnúť sa daňovej exekúcii na majetok určený na podnikanie, ako aj na majetok osobnej potreby s výnimkou majetku, ktorý je vylúčený zo zákona z daňovej exekúcie je, uhradiť daň alebo rozdiel dane v lehote a vo výške ustanovenej osobitným zákonom alebo rozhodnutím správcu dane.

V tejto časti sú rozpracované jednotlivé (praktické) spôsoby výkonu daňovej exekúcie na majetok daňového dlžníka, ktoré vykonáva správca dane (daňový úrad, colný úrad a obec) za účelom získania finančných prostriedkov na úhradu daňového nedoplatku alebo zníženie daňového nedoplatku, zaplatenie peňažných plnení uložených rozhodnutím a úhrada exekučných nákladov a hotových výdavkov.

Výkon daňovej exekúcie, ktorým si zabezpečuje vymoženie alebo zaplatenie daňového nedoplatku evidovaného voči daňovému subjektu, môže správca dane vykonať podľa § 82 zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v z. n. p. (ďalej len „zákon o správe daní“) nasledujúcimi spôsobmi:
  1. zrážkami zo mzdy a z iných príjmov – od § 82a až § 82h,
  2. prikázaním pohľadávky – § 83, od § 83a až § 83d,
  3. predajom hnuteľných vecí – § 84, od § 84a – § 84e,
  4. odobratím hotových peňazí a iných vecí, pri ktorých nedochádza k predaju – § 85 a § 85a,
  5. predajom cenných papierov – § 86,
  6. predajom nehnuteľnosti – § 87, § 87a
  7. predajom podniku alebo jeho časti – § 88,
  8. postihnutím majetkových práv spojených s obchodným podielom spoločníka v obchodnej spoločnosti – § 90.

Správca dane môže vykonať daňovú exekúciu spôsobom alebo aj viacerými spôsobmi, ktoré si sám určí, a ktoré mu zaručia čo najrýchlejšie vymáhanie daňového nedoplatku daňového dlžníka.


Daňová exekúcia zrážkami zo mzdy a z iných príjmov

Daňovej exekúcii podliehajú všetky príjmy, ktoré daňový dlžník získa namiesto mzdy, ako aj iné príjmy uvedené v § 82h ods. 1, vyplácané platiteľom mzdy (zamestnávateľom) z pracovno-právneho vzťahu alebo z obdobného vzťahu, ak nie sú týmto zákonom alebo osobitným predpisom z daňovej exekúcie vylúčené.

Daňovej exekúcii nepodlieha:
  • suma potrebná na úhradu za poskytnutú sociálnu pomoc alebo jej časť, ak daňový dlžník platí úhradu za poskytnutú sociálnu pomoc alebo jej časť,
  • suma povinného zostatku po zaplatení úhrady za starostlivosť v zariadení sociálnych služieb podľa osobitného predpisu, ktorým je zákon o sociálnej pomoci, ak daňový dlžník platí úhradu za starostlivosť v zariadení sociálnych služieb,
  • dávka v hmotnej núdzi, príspevky k tejto dávke a jednorazová dávka v hmotnej núdzi poskytované podľa osobitného predpisu, ktorým je zákon o hmotnej núdzi,
  • dávka sociálnej pomoci alebo peňažný príspevok na kompenzáciu sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia a peňažný príspevok za opatrovanie poskytovaný podľa osobitného predpisu, ktorým je zákon o sociálnej pomoci,
  • štátna sociálna dávka, napr. zákon o rodičovskom príspevku,
  • príspevok na podporu náhradnej starostlivosti o dieťa, podľa zákona o príspevkoch na podporu náhradnej starostlivosti o dieťa,
  • opatrenie sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately finančného charakteru podľa zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a o sociálnej kuratele.
Daňovej exekúcii zrážkami zo mzdy podliehajú tiež príjmy , ktorými sú napr. odmeny za prácu členov družstiev a z príjmov, ktoré daňovému dlžníkovi nahrádzajú odmenu za prácu, najmä z odmeny vyplývajúcej z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, z dôchodkov poskytovaných zo sociálneho poistenia, zo starobného dôchodkového sporenia a výsluhového zabezpečenia, zo štipendií podľa osobitného predpisu, ktorým je zákon o vysokých školách, z náhrady uchádzajúceho zárobku, z náhrady poskytovanej za výkon spoločenských funkcií a z podpory v nezamestnanosti.

Za iný príjem sa nepovažujú prídavky na deti, príplatok k prídavkom na deti a zvýšenie dôchodku pre bezvládnosť.

Za nesplnenie povinnosti určenej v daňovom exekučnom príkaze môže správca dane platiteľovi mzdy, ktorý nevykonal zrážku zo mzdy v ustanovenej výške uložiť pokutu podľa § 35 ods. 12 zákona o správe daní. Zároveň správca dane môže podľa tohto zákona vymáhať sumy, ktoré mali byť zrazené a poukázané, najviac do výšky vymáhaného daňového nedoplatku.


Komentár k daňovej exekúcii zrážkami zo mzdy

Správca dane zašle platiteľovi mzdy oznámenie, že sa voči daňovému dlžníkovi začalo daňové exekučné konanie, v oznámení uvedie deň, ktorým sa začalo daňové exekučné konanie a vydá daňový exekučný príkaz na daňovú exekúciu zrážkami zo mzdy. Správca dane doručí daňový exekučný príkaz na daňovú exekúciu zrážkami zo mzdy platiteľovi mzdy a daňovému dlžníkovi do vlastných rúk. Platiteľ mzdy je povinný od doručenia daňového exekučného príkazu zrážať zo mzdy daňového dlžníka sumy na úhradu daňového nedoplatku podľa osobitného predpisu.

Daňový exekučný príkaz obsahuje okrem základných údajov podľa § 77 zákona o správe daní aj:
  • označenie platiteľa mzdy,
  • ustanovenie, že daňový exekučný príkaz zostáva v platnosti do úplného vyrovnania vymáhaného daňového nedoplatku u platiteľa mzdy a vzťahuje sa aj na budúcich platiteľov mzdy a od 1. septembra 2007 aj na Sociálnu poisťovňu, ktorá vypláca nemocenské dávky pri dočasnej pracovnej neschopnosti trvajúcej dlhšie ako 10 dní.
Ak platiteľ mzdy nesplní povinnosť určenú v daňovom exekučnom príkaze, môže mu správca dane uložiť pokutu podľa § 35 ods. 12 zákona o správe daní; pokutu môže správca dne uložiť aj opakovanie, ak uloženie pokuty neviedlo k náprave. Ak platiteľ mzdy nevykoná zo mzdy daňového dlžníka zrážky riadne a včas, alebo ak ich vykoná v menšom rozsahu, ako sú určené, alebo ak ich nepoukáže správcovi dane po doručení daňového exekučného príkazu, alebo keď sa stali splatnými ďalšie mesačné sumy mzdy, môže správca dane podľa tohto zákona vymáhať od platiteľa mzdy sumy, ktoré mal zraziť a poukázať, najviac do výšky daňového nedoplatku. Správca dane postupuje rovnako ako voči platiteľovi mzdy aj voči Sociálnej poisťovni. Správca dane jej môže uložiť pokutu, ak nesplní povinnosti, t. j. neodvedie z vyplatených nemocenských dávok daňovému dlžníkovi zrážky na úhradu daňového nedoplatku uvedeného v daňovom exekučnom príkaze.

Platiteľ mzdy je povinný oznámiť správcovi dane v lehote do ôsmich dní po uplynutí príslušného kalendárneho mesiaca, že nemôže vykonávať zrážky zo mzdy daňového dlžníka, pretože daňový dlžník v uplynulom mesiaci nepoberal mzdu v takej výške, aby z nej mohol platiteľ mzdy vykonávať zrážky, a to z dôvodu, napr. že daňový dlžník bol na dočasnej pracovnej neschopnosti a poberal nemocenské dávky. Ak daňový dlžník skončil práceneschopnosť, je platiteľ mzdy povinný túto skutočnosť bezodkladne oznámiť správcovi dane. Po skončení práceneschopnosti vykonáva zrážky zo mzdy platiteľ mzdy.

Platiteľ mzdy je povinný oznámiť správcovi dane aj skutočnosť, že práceneschopnosť daňového dlžníka trvá viac ako 10 dní a pobočku Sociálnej poisťovne, ktorá mu bude vyplácať nemocenská dávky.

Rovnako je platiteľ mzdy povinný bezodkladne oznámiť správcovi dane skutočnosť, že daňový dlžník nastúpil na materskú alebo rodičovskú dovolenku alebo ukončil čerpanie tejto dovolenky a uviesť, ktorá pobočka Sociálnej poisťovne bude vyplácať materské alebo nemocenské. Ak dôjde k zmene platiteľa mzdy, teda pôvodný platiteľ prestal vyplácať mzdu, je povinný oznámiť správcovi dane v lehote do ôsmich dní od skončenia pracovného pomeru daňového dlžníka, že už nie je jeho platiteľom mzdy. Platiteľ mzdy vykonáva zrážky zo mzdy až do vyrovnania vymáhaného daňového nedoplatku.

Platiteľ mzdy môže primerané zrážky zo mzdy vykonať daňovému dlžníkovi aj z časti mzdy, ak vypláca mesačnú mzdu po častiach, ktorých odvod správcovi dane platiteľ odvedie vždy po uplynutí príslušného kalendárneho mesiaca.

Ak platiteľ mzdy vypláca mzdu daňovému dlžníkovi za niekoľko mesiacov naraz, platiteľ z tejto výšky vypočíta zrážky zo mzdy na zaplatenie daňového nedoplatku za každý kalendárny mesiac osobitne.


Komentár k zmene platiteľa mzdy

Ak sa po doručení daňového exekučného príkazu zmení platiteľ mzdy,
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály