Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Výkaz peňažných tokov podľa IFRS pre malé a stredné podniky

Dátum: Rubrika: Štandardy a interpretácie IFRS

Povinnou súčasťou účtovnej závierky zostavenej v súlade s Medzinárodnými štandardmi pre finančné vykazovanie (IFRS®) je Výkaz peňažných tokov, pričom táto povinnosť vyplýva z ustanovenia IAS 1 Prezentácia účtovnej závierky odseku 10. Pri aplikácii Medzinárodného štandardu finančného vykazovania pre malé a stredné podniky (IFRS® pre SME) je Výkaz peňažných tokov taktiež povinnou súčasťou účtovnej závierky zostavenej v súlade s týmto štandardom. Povinnosť zostavenia výkazu vyplýva z ustanovenia IFRS pre SME 3.17, ktorý sa zaoberá jednotlivými súčasťami účtovnej závierky.

Požiadavky na zostavenie Výkazu peňažných tokov v súlade s IFRS upravuje IAS 7 Výkaz peňažných tokov a v súlade IFRS pre SME samostatná siedma časť. Nakoľko IFRS pre SME vychádza z rovnakého účtovného rámca ako IFRS, rozdiely v jednotlivých ustanoveniach oboch štandardov sú minimálne.

Výkaz peňažných tokov poskytuje informácie o zmenách peňažných prostriedkov alebo peňažných ekvivalentov za účtovné obdobie. Tieto informácie sú rozdelené do troch samostatných skupín na základe činností, z ktorých zmeny peňažných prostriedkov alebo peňažných ekvivalentov vyplývajú. Na tomto základe rozlišujeme peňažné toky vyplývajúce z prevádzkovej, investičnej a finančnej činnosti.

IFRS, aj IFRS pre SME, rozumejú peňažnými prostriedkami peniaze v hotovosti alebo vklady na požiadanie vo finančných inštitúciách, ktorú sú splatné na požiadanie a sú k dispozícii okamžite a bez sankcií. Ako príklad môžeme uviesť nielen peňažnú hotovosť, ale aj bežné účty a neterminované vklady v bankách, ktoré môžu byť vedené aj v cudzej mene.

Podľa IAS 7.6 sa za peňažné ekvivalenty považujú krátkodobé, vysoko likvidné investície, ktoré sú ľahko zameniteľné za známu sumu peňažných prostriedkov a podliehajú zanedbateľnému riziku zmeny ich hodnoty. Ustanovenie IFRS pre SME 7.2 definuje peňažné ekvivalenty ako krátkodobé, vysoko likvidné investície, ktoré sú v účtovnej jednotke držané na splnenie krátkodobých peňažných záväzkov skôr než na investičné alebo iné účely. Všeobecne, pojmy peňažných ekvivalentov sú podobné, avšak IFRS obsahujú predpoklad existencie zanedbateľného rizika zmeny hodnoty investície. Preto podľa IFRS pre SME existuje možnosť, že niektoré cenné papiere môžu splniť definíciu peňažného ekvivalentu, čo by pri aplikácii IFRS nenastalo. Tento rozdiel by sa v praxi však vyskytol vo veľmi ojedinelých situáciách, preto nie je až taký významný. Príkladom peňažných ekvivalentov môže byť napríklad kontokorentný úver, a to v prípade, ak je splatný na požiadanie a predstavuje neoddeliteľnú súčasť peňažných prostriedkov v účtovnej jednotke, alebo vkladové listy, nástroje peňažného trhu a krátkodobé dlhopisy, a to aj znejúce na cudziu menu.

♦ Príklad č. 1:
Spoločnosť Alfa, s. r. o., obstarala štátne pokladničné poukážky s úrokovou sadzbou 2,99 % p. a. na burze cenných papierov dva mesiace pre ich splatnosťou. Ku dňu splatnosti cenných papierov plánuje účtovná jednotka použiť výnosy z ich splatenia na úhradu záväzku voči dodávateľom.

Štátne pokladničné poukážky predstavujú v zmysle definícií peňažný ekvivalent – ide o krátkodobú investíciu, ktorá je vysoko likvidná a rýchlo zameniteľná za vopred známu sumu peňazí. Keby boli cenné papiere obstarané za účelom obchodovania s nimi, nešlo by o peňažný ekvivalent.

* * *

Klasifikácia peňažných tokov

Tak ako IAS 7.10, aj IFRS pre SME 7.3 požadujú od účtovnej jednotky povinne prezentovať informácie o peňažných tokoch v členení na peňažné toky vyplývajúce z prevádzkovej, investičnej a finančnej činnosti. Tieto ustanovenia sú podobné, avšak požiadavky IFRS pre SME neobsahujú možnosť vykazovania peňažných tokov z investičnej a finančnej činnosti na netto základe.

Členenie peňažných tokov podľa jednotlivých činností umožňuje používateľom účtovnej závierky ľahšie posúdiť schopnosť účtovnej jednotky generovať peňažné toky. Pri každom peňažnom toku je nevyhnutné identifikovať, z akej činnosti vyplýva a je potrebné vychádzať z podstaty transakcie, ktorá je základom každého peňažného toku. Skutočnosť, k akému záveru účtovná jednotka dospeje, má vplyv aj na klasifikáciu vo Výkaze o finančnej situácii a vo Výkaze komplexného výsledku hospodárenia. Z tohto dôvodu je nevyhnutné zabezpečiť konzistentnosť prezentácie účtovnej závierky ako celku.

Návod, pomocou ktorého môžeme jednoducho klasifikovať peňažné toky podľa jednotlivých činností v súlade s IFRS pre SME, je popísaný vo výukových materiáloch Medzinárodnej rady pre účtovné štandardy (IASB) a vyzerá nasledovne:

Peňažné toky z prevádzkovej činnosti

Prevádzková činnosť predstavuje podľa IAS 7.6, ale aj podľa IFRS pre SME 7.4, hlavnú podnikateľskú činnosť účtovnej jednotky. Aktíva, ktoré účtovná jednotka drží za účelom obchodovania s nimi, sú klasifikované ako aktíva súvisiace s prevádzkovou činnosťou. Príklady prevádzkovej činnosti sú uvedené v obidvoch štandardoch. Konkrétne ide o:

  • peňažné príjmy z predaja tovaru a poskytovania služieb,
  • peňažné príjmy z autorských honorárov, poplatkov, provízií a ostatné príjmy súvisiace s obdobnou činnosťou,
  • peňažné platby dodávateľom za tovar a služby,
  • peňažné platby zamestnancom a v mene zamestnancov,
  • peňažné platby alebo refundácia dane zo zisku, pokiaľ nie sú spojené s investovaním a financovaním, a
  • peňažné príjmy a platby z investícií, pôžičiek a ďalších zmlúv držaných za účelom ich predaja alebo obchodovania s nimi, ktoré sú podobné zásobám nadobudnutým za účelom ich ďalšieho predaja.

Aj keď v zásade platí, že peňažné toky z prevádzkovej činnosti sú vo všeobecnosti výsledkom transakcií a iných udalostí, ktoré sú zahrnuté vo výsledku hospodárenia, niektoré položky v nich zahrnuté (napríklad predaj určitej súčasti podniku) môžu viesť k vytvoreniu zisku alebo straty, ale nepredstavujú peňažné toky z prevádzkovej činnosti, pretože peňažné toky vzťahujúce sa k týmto transakciám sú peňažnými tokmi z investičnej činnosti.

Výška peňažných tokov plynúcich z prevádzkovej činnosti je významným ukazovateľom pri hodnotení udržania prevádzkyschopnej účtovnej jednotky, schopnosti splácania úverov a vydávania nových nástrojov financovania bez použitia externých zdrojov financovania.

♦ Príklad č. 2:
Spoločnosť SVPAM, s. r. o., ktorej hlavnou podnikateľskou činnosťou je prenájom vozidiel prostredníctvom operatívneho lízingu sa rozhodla pre každoročnú pravidelnú obnovu vozového parku. Okrem prenájmu vozidiel, spoločnosť vlastní bazár, v rámci ktorého sa zaoberá predajom ojazdených vozidiel, t. j. vrátane ojazdených vozidiel z vlastného vozového parku. V komplexnom výsledku hospodárenia za rok 2012 spoločnosť vykázala príjem z prenájmu vozidiel vo výške 250 000 € a príjem z predaja ojazdených vozidiel vo výške 200 000 € ako výnosy. Spoločnosť SVPAM, s. r. o., má v prenájme prostredníctvom operatívneho lízingu kopírovacie stroje za pravidelnú mesačnú platbu 1 000 € a v priebehu roka 2012 predala počítač vo výške 500 €.

V súlade s prezentáciou informácií vo Výkaze komplexného výsledku hospodárenia, peňažné to­ky z prenájmu vozidiel a peňažné toky z predaja ojazdených vozidiel sú klasifikované ako peňažné toky z prevádzkovej činnosti. Taktiež suma, ktorá je spoločnosťou vyplácaná prenajímateľovi kopírovacích strojov predstavuje peňažný tok z prevádzkovej činnosti, nakoľko spoločnosť v súlade s IFRS pre SME, časť 20 – Lízingy neuznala majetok za svoje právo používať tieto zariadenia na základe operatívneho lízingu. Peňažné prostriedky získané z predaja počítača prestavujú peňažný tok z investičnej činnosti, nakoľko podnikateľskou činnosťou spoločnosti nie je predaj počítačovej techniky.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály