Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Vyhotovenie daňového priznania k dani z pridanej hodnoty platiteľom dane z pridanej hodnoty

Dátum: Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

Príspevok sa venuje postupu a pravidlám pri vyhotovení daňového priznania k dani z pridanej hodnoty registrovaným platiteľom spomínanej dane.

Daňové priznanie k dani z pridanej hodnoty (DPH) je podkladom k vyčísleniu vzťahu daňovníka k štátnemu rozpočtu – teda hovorí, či platiteľ DPH má daňovú povinnosť týkajúcu sa DPH štátu odviesť alebo môže získať nadmerný odpočet, teda získať DPH od štátu späť. Okrem platiteľov DPH registrovaných v zmysle § 4 až § 6 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) podávajú daňové priznanie v určitých prípadoch aj iné osoby (registrované v zmysle § 7 a § 7a zákona o DPH). Tento príspevok sa venuje postupu a pravidlám pri vyhotovení daňového priznania k DPH registrovaným platiteľom DPH.

Pravidlá pre DPH ako aj pre vyhotovenie daňového priznania k DPH (ďalej len „DP k DPH“) určuje zákon o DPH. Aktuálne tlačivo pre daňové priznanie k DPH určuje opatrenie Ministerstva financií SR č. MF/23118/2011-73, ktorým sa ustanovuje vzor daňového priznania k dani z pridanej hodnoty.

Zdaňovacím obdobím je kalendárny mesiac alebo kalendárny štvrťrok

Zdaňovacie obdobie pre DPH je obdobie, za ktoré sa DP k DPH podáva a samotná DPH vyčísluje. Zdaňovacím obdobím môže byť:

Kalendárny mesiac – je základným zdaňovacím obdobím a týka sa platiteľov DPH, ktorí za predchádzajúci kalendárny rok dosiahli obrat 331 939,19 € a viac alebo platiteľov DPH, ktorí si kalendárny mesiac ako zdaňovacie obdobie sami určia pri registrácii.

Kalendárny štvrťrok – týka sa platiteľov DPH, ktorí dosiahli za prechádzajúci kalendárny rok obrat nižší ako 331 939,19 € a platiteľov, u ktorých sa predpokladá, že v kalendárnom roku ich registrácie za platiteľa DPH túto hranicu nedosiahnu.

Vybrané pravidlá pre DPH a DP k DPH

  • Platiteľ DPH uvádza v DP k DPH za dané zdaňovacie obdobie všetky zdaniteľné obchody, pri ktorých mu vznikla daňová povinnosť, a teda je pri nich povinný platiť DPH.
  • Daňová povinnosť vzniká pri dodaní tovaru, dodaní služby, nadobudnutí tovaru z iného členského štátu EÚ a pri dovoze tovaru.
  • Platiteľ DPH si zároveň môže v DP od svojej DPH zo zdaniteľných obchodov odpočítať DPH z tovarov a služieb, ktoré nakúpil od svojich dodávateľov a použil na dodávky tovarov a služieb ako platiteľ DPH. Použil na dodávky tovarov a služieb znamená, že pri všetkých týchto dodávkach uplatnil DPH voči svojim odberateľom.
  • V prípade, ak platiteľ DPH poskytne dodávky tovarov a služieb, pri ktorých nemôže DPH odpočítať (t. j. najmä dodávky oslobodené od DPH), sumu DPH z nakúpených tovarov a služieb si nemôže odpočítať celú. Sumu odpočítania DPH musí upraviť koeficientom v zmysle § 50 zákona o DPH.
  • Rozhodujúcim dátumom, podľa ktorého vchádzajú zdaniteľné obchody a odpočítanie DPH do DP, je dátum dodania, resp. dátum prijatia platby v prípade platby vopred (preddavok). Dátum dodania a dátum prijatia platby sú povinnými náležitosťami na faktúre, ktorá je dokladom pre uplatnenie DPH voči odberateľom aj pre odpočítanie DPH.
  • Platiteľ DPH podáva daňové priznanie k DPH za každé jedno zdaňovacie obdobie, bez ohľadu na to, či mu počas neho vznikla daňová povinnosť, príp. nárok na odpočítanie dane. Teda DP k DPH podáva aj úplne prázdne, resp. nulové. Toto pravidlo neplatí v prípade iných osôb (neplatiteľov DPH), ktorí sú za rôznych okolností povinní podať daňové priznanie k DPH iba v niektorých zdaňovacích obdobiach – napr. v obdobiach, v ktorých sú povinní platiť DPH.
  • V prípade výpočtu DPH sa na rozdiel od dane z príjmov v žiadnom prípade nezohľadňuje inkaso pohľadávky či úhradu záväzku z dokladov týkajúcich sa DPH. Do DP DPH teda vstupujú všetky dodávky tovarov a služieb, bez ohľadu na to, či platiteľ DPH zinkasoval úhradu vydaných odberateľských faktúr. Do DP k DPH vstupuje aj všetko odpočítanie DPH bez ohľadu na to, či tento platiteľ uhradil došlé dodávateľské faktúry.
  • DPH vyrubenú colným orgánom pri dovoze tovaru do SR je možné odpočítať iba v prípade, ak je colnému orgánu aj zaplatená.

Príklady na najčastejšie situácie v daňovom priznaní DPH

Príklad č. 1 – určenie zdaňovacieho obdobia pre zaradenie dodávky do DP pri dodaní tovaru:
Mesačný platiteľ DPH vyfakturoval svojmu odberateľovi v mesiaci apríl 2012 dodávku tovaru v sume 5 000 € (základ DPH 4 000 + DPH 1 000 €). Dátum vystavenia faktúry bol 5. apríla 2012, dátum dodania 30. marca 2012 a dátum splatnosti 19. apríla 2012.

Dodávka vstupuje do DP k DPH za zdaňovacie obdobie marec 2012. V tomto mesiaci totiž došlo k dodávke a do tohto mesiaca patrí dátum dodania, bez ohľadu na deň fakturácie, či deň skutočného inkasa pohľadávky.

***

Príklad č. 2 – určenie zdaňovacieho obdobia pre zaradenie dodávky do DP pri prijatí platby:
Firma A – štvrťročný platiteľ DPH – plánuje dodať výrobu reklamného spotu. Celková dohodnutá suma za výsledný produkt bude 12 000 € (základ DPH 10 000 + DPH 2 000 €). Na výrobe reklamy bude dodávateľ A pracovať v máji 2012 a predpokladaným termínom ukončenia práce a dodania hotového produktu odberateľovi B je júl 2012. Ešte predtým sa však obaja partneri dohodli na úhrade preddavku vo výške 5 000 € na základe preddavkovej faktúry zo dňa 15. mája 2012. Odberateľ – firma B – preddavok uhradí 20. mája 2012.

Dodávateľ A vyhotoví pre účely DPH faktúru k prijatej platbe, kde sumu 5 000 € rozpíše na základ DPH 4 167 € a samotnú DPH 833 €. Tieto sumy uvedie dodávateľ v daňovom priznaní za II. štvrťrok 2012 (zdaňovacie obdobie, do ktorého patrí máj 2012) – základ DPH 4 167 € do r. 03 a DPH 833 € do r. 04. Za II. štvrťrok aj DPH 833 € odvedie štátu.

V júli 2012 dôjde k dodaniu hotového produktu v dohodnutej sume 12 000 €. Vyúčtovaciu faktúru vystaví dodávateľ A na celkovú sumu 12 000 € (10 000 + 2 000). Zároveň na faktúre odpočíta uhradený preddavok z 20. mája 2012 5 000 € (4 167 + 833 €). Výsledná suma k úhrade je 7 000 € (základ DPH 5 833 a DPH 1 167 €). Dátum dodania na faktúre je 20. júl 2012. Odberateľ B uhradí fakturovanú sumu 7 000 € až 10. augusta 2012.

Dodanie tovaru uvedie dodávateľ A v DP za III. štvrťrok 2012 (obdobie, do ktorého patrí júl 2012). Keďže vopred prijatú časť už uviedol v DP DPH za II. štvrťrok 2012, do DP za III. štvrťrok uvedie už len rozdiel – teda základ DPH 5 833 € (do r. 03) a DPH 1 167 € (do r. 04).

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály