Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Výdavky vynaložené v súvislosti s výkonom činnosti v inom mieste, ako je miesto pravidelného vykonávania činnosti

Rubrika: Daň z príjmov

Základná definícia pojmu daňový výdavok je vymedzená v § 2 písm. i) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. Podľa cit. ustanovenia sa ním rozumie výdavok (náklad) na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov preukázateľne vynaložený daňovníkom, zaúčtovaný v jeho účtovníctve alebo zaevidovaný v evidencii podľa § 6 ods. 11 ZDP (ak ide o fyzickú osobu s príjmami z prenájmu podľa § 6 ods. 3 ZDP).

Základná definícia pojmu daňový výdavok je vymedzená v § 2 písm. i) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“). Podľa cit. ustanovenia sa ním rozumie výdavok (náklad) na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov preukázateľne vynaložený daňovníkom, zaúčtovaný v jeho účtovníctve alebo zaevidovaný v evidencii podľa § 6 ods. 11 ZDP (ak ide o fyzickú osobu s príjmami z prenájmu podľa § 6 ods. 3 ZDP). Aby výdavok (náklad) vynaložený daňovníkom bol súčasne aj daňovým výdavkom, musia byť splnené aj ďalšie podmienky ustanovené v § 19 ods. 1 ZDP:

  • ak výšku výdavku (nákladu) limituje osobitný predpis, preukázaný výdavok (náklad) možno zahrnúť do daňových výdavkov najviac do výšky tohto limitu,
  • ak výšku výdavku (nákladu) limituje ZDP, alebo jeho zahrnutie v zdaňovacom období upravuje ZDP v inej výške ako osobitný predpis, preukázaný výdavok (náklad) možno zahrnúť do daňových výdavkov len v rozsahu a za podmienok ustanovených v ZDP,
  • ak výšku výdavku (nákladu) limituje ZDP výškou dosiahnutého príjmu alebo výškou príjmu z prijatej úhrady, uplatní sa výdavok (náklad) alebo jeho časť do daňových výdavkov v tom zdaňovacom období, v ktorom bol dosiahnutý príjem alebo prijatá úhrada.
Rozsah a výška výdavkov (nákladov) daňovníka s príjmami z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti (SZČ), podľa § 6 ods. 1 a 2 ZDP (ďalej len „daňovník“) vynaložených v súvislosti s činnosťou vykonávanou v inom mieste (v tuzemsku alebo v zahraničí), ako je miesto pravidelného vykonávania činnosti, vyplýva z § 19 ods. 2 písm. e) ZDP a pokiaľ ide o výdavky (náklady) vynaložené na spotrebované pohonné látky (PHL), aj z § 19 ods. 2 písm. l) cit. zákona.
 
Podľa § 19 ods. 2 písm. e) ZDP daňovník, ktorý vykonáva činnosť v inom mieste, ako je miesto pravidelného vykonávania činnosti, môže v súvislosti s činnosťou vykonávanou v tomto inom mieste zahrnúť do daňových výdavkov:
  • výdavky na stravovanie,
  • výdavky na ubytovanie,
  • výdavky na cestovné dopravnými prostriedkami,
  • nevyhnutné výdavky spojené s pobytom v tomto mieste,
  • sumu do výšky 40 % z nároku na stravné podľa zákona č. 283/2002 Z. z. o cestovných náhradách v z. n. p. (ďalej len „ZCN“), ak je činnosť vykonávaná v zahraničí,
  • výdavky (náklady) do výšky náhrady za spotrebované PHL a základnej náhrady za každý jeden kilometer jazdy podľa ZCN, ak využije na cestovanie vlastné osobné motorové vozidlo nezahrnuté do obchodného majetku.
Tieto náklady sa môžu uplatniť do daňových výdavkov najviac vo výške ustanovenej pre zamestnancov podľa ZCN.
 
Pozn.: Doposiaľ posledné zmeny cit. ustanovenia boli vykonané zákonom č. 539/2004 Z. z., ktorým sa menil a dopĺňal ZDP. Od nadobudnutia účinnosti novely ZDP, t. j. od 1. 11. 2004, došlo pri uplatňovaní výdavkov (nákladov) súvisiacich s vykonávaním činnosti v inom mieste k týmto zmenám:
  • daňovník môže uplatniť do daňových výdavkov:
    • výdavky na stravovanie a v súvislosti s činnosťou vykonávanou v zahraničí aj sumu do výšky 40 % z nároku na stravné pri zahraničnej pracovnej ceste,
    • okrem náhrady za spotrebované PHL aj základnú náhradu za každý jeden kilometer jazdy, ak využije na cestovanie vlastné osobné motorové vozidlo nezahrnuté v obchodnom majetku,
  • podľa tohto ustanovenia už nemôže postupovať daňovník s príjmami z prenájmu nehnuteľností podľa § 6 ods. 3 ZDP.
V súvislosti s uplatňovaním výdavkov podľa § 19 ods. 2 písm. e) ZDP používa sa pojem „miesto, v ktorom daňovník činnosť pravidelne vykonáva“. Tento pojem však v ZDP ani v inom predpise nie je definovaný. Podľa metodického pokynu k zákonu č. 539/2004 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov, uverejnený na internetovej stránke Daňového riaditeľstva SR (www.drsr.sk), miestom pravidelného vykonávania činnosti daňovníka môže byť napr. miesto podnikania, ktoré má daňovník uvedené v živnostenskom oprávnení, koncesnej listine alebo v inom oprávnení na výkon činnosti, miesto, v ktorom má daňovník zriadenú prevádzkareň, kanceláriu, ambulanciu, predajňu, ateliér a pod.
 
U daňovníkov, u ktorých je vzhľadom na charakter vykonávanej činnosti obtiažne vymedziť miesto pravidelného vykonávania činnosti (maliar, natierač, kominár, pilčík, geodet a pod.), je možné považovať za miesto pravidelného vykonávania činnosti miesto podnikania uvedené v oprávnení na vykonávanie takejto činnosti aj vtedy, ak je ako miesto podnikania v oprávnení uvedené miesto trvalého pobytu daňovníka. Ak má daňovník v oprávnení na vykonávanie činnosti uvedené ako miesto podnikania miesto trvalého pobytu, ale činnosť vykonáva v prevádzke (predajni, ambulancii a pod.), ktorú má zriadenú na výkon činnosti a jej sídlo nie je totožné s miestom trvalého pobytu daňovníka, potom je miestom pravidelného vykonávania činnosti miesto, v ktorom je zriadená prevádzka.
 
Vzhľadom na to, výdavky (náklady) vynaložené v súvislosti s cestovaním z miesta trvalého bydliska daňovníka do miesta, v ktorom činnosť pravidelne vykonáva, nie je možné považovať za daňové výdavky.

Príklad č. 1:
Pán Peter Chudý prevádzkuje remeselnú živnosť stolárstvo. V živnostenskom oprávnení má uvedené ako miesto podnikania miesto trvalého pobytu vo Zvolene. Činnosť však vykonáva len v Detve, kde má zriadenú stolársku dielňu.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály