Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Výdavky súvisiace s cestovaním ako súčasť daňových výdavkov podnikateľa

Rubrika: Daň z príjmov

V príspevku sa autorka zaoberá problematikou daňovej uznateľnosti výdavkov (nákladov) vynaložených daňovníkom s príjmami z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti vykonávanej na inom mieste, ako je miesto pravidelného vykonávania týchto činností.

V príspevku sa zaoberáme problematikou daňovej uznateľnosti výdavkov (nákladov) vynaložených daňovníkom s príjmami z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti (SZČ) podľa § 6 ods. 1 a 2 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) v súvislosti s podnikaním alebo inou SZČ vykonávanou na inom mieste, ako je miesto pravidelného vykonávania týchto činností.

Daňovým výdavkom v súlade s § 2 písm. i) ZDP je výdavok (náklad):

  • na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov,
  • preukázateľne vynaložený daňovníkom,
  • zaúčtovaný v účtovníctve daňovníka alebo zaevidovaný v evidencii podľa § 6 ods. 11 alebo 14 ZDP.

Ďalšie podmienky, ktoré musia byť splnené, aby výdavok (náklad) preukázateľne vynaložený daňovníkom bol súčasne aj daňovým výdavkom, sú obsiahnuté v § 19 ods. 1 ZDP. Z predmetného ustanovenia vyplýva nasledovné, ak výšku výdavku (nákladu) limituje:

  • osobitný predpis, potom preukázaný výdavok (náklad) možno zahrnúť do daňových výdavkov najviac do výšky toho limitu,
  • ZDP alebo jeho zahrnutie v zdaňovacom období upravuje tento zákon v inej výške ako osobitný predpis, potom preukázaný výdavok (náklad) možno zahrnúť do daňových výdavkov len v rozsahu a za podmienok ustanovených v ZDP,
  • ZDP výškou dosiahnutého príjmu alebo výškou príjmu z prijatej úhrady, uplatní sa výdavok (náklad) alebo jeho časť do daňových výdavkov v tom zdaňovacom období, v ktorom bol dosiahnutý príjem alebo prijatá úhrada.

K daňovým výdavkom, ktoré možno uplatniť len v rozsahu a za podmienok ustanovených v ZDP, patria aj výdavky (náklady) daňovníka s príjmami z podnikania a z inej SZČ podľa § 6 ods. 1 a 2 ZDP vynaložené v súvislosti s podnikaním alebo inou SZČ vykonávanou v inom mieste, ako je miesto, v ktorom daňovník tieto činnosti pravidelne vykonáva. Rozsah a podmienky na uplatnenie uvedených výdavkov (nákladov) do daňových výdavkov sú ustanovené v § 19 ods. 2 písm. e) ZDP a pokiaľ ide o výdavky (náklady) na spotrebované pohonné látky (PHL) aj v § 19 ods. 2 písm. l) ZDP.

Výdavky (náklady), ktoré nie sú považované za daňové výdavky, sú vymedzené v § 21 ZDP. Sú to predovšetkým tie, ktoré nesúvisia so zdaniteľným príjmom, aj keď tieto výdavky (náklady) daňovník účtoval, výdavky (náklady), ktorých vynaloženie na daňové účely nie je dostatočne preukázané, ale aj ďalšie výdavky vymedzené v tomto ustanovení. V súlade s § 21 ods. 1 písm. i) ZDP daňovými výdavkami nie sú výdavky na osobnú potrebu daňovníka. Nakoľko sa od 1. novembra 2004 prostredníctvom právnej úpravy obsiahnutej v § 19 ods. 2 písm. e) ZDP umožnilo daňovníkom s príjmami z podnikania a z inej SZČ uplatniť do daňových výdavkov niektoré výdavky na ich osobnú potrebu [výdavky (náklady) na stravné a vreckové], ustanovenie § 21 ods. 1 písm. i) ZDP bolo upravené tak, že na výdavky (náklady) podľa § 19 ods. 2 písm. e) ZDP sa od 1. novembra 2004 toto ustanovenie nepoužije.

Pojem „miesto pravidelného vykonávania činnosti“, ktoré sa v § 19 ods. 2 písm. e) ZDP používa, v ZDP definované nie je. Toto miesto je potrebné posudzovať vždy individuálne, pričom definíciu „pravidelného pracoviska“, ktorá je vymedzená v § 2 ods. 3 zákona č. 283/2002 Z. z. o cestovných náhradách v z. n. p. (ďalej len „zákon o cestovných náhradách“), je vzhľadom na dikciu cit. ustanovení možné používať na uvedený účel len podporne a nie pre všetky prípady. Pri určení miesta pravidelného vykonávania činnosti daňovníka s príjmami podľa § 6 ods. 1 a 2 ZDP, preto odporúčame vychádzať z Pokynu k zákonu č. 539/2004 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p., ktorý je uverejnený na portáli Daňového riaditeľstva SR (

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály