Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Výdavky pred vznikom účtovnej jednotky v sústave podvojného účtovníctva

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

So vznikom účtovnej jednotky sú spojené povinné poplatky ako aj iné výdavky, ktoré súvisia so založením účtovnej jednotky a sú vynaložené ako výdavky – úbytok peňažných prostriedkov ešte pred jej vznikom, teda pred jej zápisom do obchodného registra v prípade obchodných spoločností, alebo zápisom do živnostenského registra v prípade samostatne zárobkovo činných osôb.

Sú nimi napr. notárske poplatky, súdne poplatky, náklady na cestovné a poštovné súvisiace so založením spoločnosti, telefónne účty, nájomné, odmeny, sprostredkovateľské provízie a iné. Všetky jednotlivé výdavky, ktoré spolu predstavujú zriaďovacie náklady, musia byť jednoznačne priraditeľné k účelu – vzniku účtovnej jednotky. Do marca 2009 sa tieto výdavky mohli aktivovať ako dlhodobý nehmotný majetok a odpisovať podobne ako iný druh dlhodobého nehmotného majetku. To, podľa súčasne platných právnych predpisov, nie je možné. V súčasnosti je potrebné správne identifikovať, ktoré platby súvisia so založením spoločnosti a ktoré nie a správne ich vyčísliť a zaúčtovať ako náklad do účtovného obdobia, s ktorým časovo a vecne súvisia. Vzhľadom na to, že v novozaloženej účtovnej jednotke sa začína účtovať až dňom jej vzniku, je potrebné si odvodiť základné časové a vecné väzby. V prípade zriaďovacích výdavkov ide o náklady prvého účtovného obdobia, pretože spĺňajú definíciu nákladu v zákone č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) „nákladom je zníženie ekonomických úžitkov účtovnej jednotky v účtovnom období, ktoré sa dá spoľahlivo oceniť“, pričom ekonomický úžitok je definovaný ako „možnosť priamo alebo nepriamo prispieť k toku peňažných prostriedkov a ekvivalentov peňažných prostriedkov“.

Na úvod analýzy si musíme najskôr zadefinovať o rozlíšiť dva základné pojmy spojené so začiatkom podnikania – založenie spoločnosti a vznik spoločnosti.

Založenie obchodnej spoločnosti podľa § 57 zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. (ďalej len „Obchodný zákonník“) je určené podpísaním spoločenskej zmluvy všetkými zakladateľmi (spoločnosť s viac spoločníkmi) resp. zakladateľskej listiny (obchodná spoločnosť s jediným spoločníkom). Spoločnosť podľa § 62 Obchodného zákonníka vzniká dňom, ku ktorému bola zapísaná do obchodného registra, pričom návrh na zápis do obchodného registra sa musí podať do 90 dní od založenia spoločnosti alebo od doručenia listiny, ktorou sa preukazuje živnostenské alebo iné podnikateľské oprávnenie. Z uvedeného vyplýva, že založenie spoločnosti a vznik spoločnosti predstavujú odlišné dátumy a sú rozdielne aj vo svojej skutkovej podstate. Vzniku spoločnosti teda predchádza jej založenie. Od dátumu založenia spoločnosti uplynie určitý čas do jej vzniku, ktorý je potrebný na vykonanie ďalších nevyhnutných postupov, ktoré je potrebné uskutočniť pre zápis spoločnosti do obchodného registra, teda vznik spoločnosti. Do tejto doby všetky záležitosti súvisiace so vznikom spoločnosti zariaďujú osoby, ktoré konajú v mene spoločnosti pred jej vznikom (§ 64 Obchodného zákonníka) a svoje pohľadávky za vyúčtované a vyplatené „zriaďovacie výdavky“ uplatnia voči spoločnosti až po jej vzniku.

Na založenie spoločnosti s ručením obmedzeným (ďalej len „s. r. o.“) sú potrebné najčastejšie tieto dokumenty:

  • V prípade jednoosobovej spoločnosti s ručením ­obmedzeným (spoločnosť s ručením obmedzeným s jediným zakladateľom – spoločníkom):
    1. zakladateľská listina – podpis zakladateľa musí byť úradne osvedčený,
    2. vyhlásenie jediného zakladateľa o tom, že nie je spoločníkom vo viac ako 2 spoločnostiach s ručením obmedzeným,
    3. vyhlásenie správcu vkladu o splatení vkladov,
    4. výpis z osobitného účtu správcu vkladu,
    5. živnostenské oprávnenie (príp. iné oprávnenie ako koncesná listina...),
    6. podpisový vzor konateľa,
    7. list vlastníctva na nehnuteľnosť, v ktorej bude mať spoločnosť sídlo,
    8. súhlas vlastníka nehnuteľnosti alebo nájomná zmluva (už na nový subjekt),
    9. súhlas správcu dane so zápisom v obchodnom registri.
  • V prípade viacosobovej spoločnosti s ručením obmedzeným (spoločnosť s ručením obmedzeným s viacerými zakladateľmi – spoločníkmi):
    1. spoločenská zmluva – podpisy všetkých zakladateľov musia byť úradne osvedčené,
    2. vyhlásenie správcu vkladu o splatení vkladov,
    3. výpis z osobitného účtu správcu vkladu,
    4. podpisový vzor konateľa (konateľov),
    5. živnostenské oprávnenia (príp. iné oprávnenie ako koncesná listina...),
    6. list vlastníctva na nehnuteľnosť, v ktorej bude mať spoločnosť sídlo,
    7. súhlas vlastníka nehnuteľnosti alebo nájomná zmluva (už na nový subjekt),
    8. súhlas správcu dane so zápisom v obchodnom registri.

Všetky podpisy na zakladateľských dokumentoch musia byť úradne osvedčené. Zakladateľská listina, resp. spoločenská zmluva musia byť podpísané u notára alebo na mestskom (obecnom) úrade, teda pravosť podpisov zakladateľov mu­sí byť úradne osvedčená. Spoločenskú zmluvu musia podpísať všetci zakladatelia.

Postup pri zakladaní závisí v prvom rade od predmetu podnikania spoločnosti s ručením obmedzeným. Najčastejšie spoločnosti s ručením obmedzeným vykonávajú činnosti, ktoré sú živnosťami. V takomto prípade skôr, ako sa spoločnosť s ručením obmedzeným zapíše do obchodného registra, musí získať osvedčenie o živnostenských oprávneniach. Na živnostenský úrad (jednotné kontaktné miesto – JKM)sa musia dostaviť všetci zakladatelia (zakladateľ, ak je jediný spoločník). Existuje však aj možnosť, že v prípade viacerých spoločníkov splnomocnia jedného z nich na vykonanie všetkých úkonov voči živnostenskému úradu. Podpisy ostatných spoločníkov na plnej moci musia byť v tomto prípade úradne osvedčené. Ku tlačivu – Ohlásenie živnosti právnickej osoby je potrebné priložiť jedno vyhotovenie spoločenskej zmluvy, resp. zakladateľskej listiny a zaplatiť správny poplatok podľa počtu živností, ktoré spoločnosť ohlasuje. Toto je prípad spoločnosti s ručením obmedzeným, ktorá chce vykonávať len voľné živnosti, t. j. živnosti, ktoré je možné získať bez toho, aby bolo nutné preukazovať odbornú spôsobilosť. Ak však ide o remeselnú alebo viazanú živnosť, musí byť pre túto živnosť ustanovený zodpovedný zástupca, ktorý musí spĺňať odbornú spôsobilosť, ktorá sa preukazuje pre jednotlivé živnosti rôzne:

  • výučným listom,
  • potvrdením o praxi – pracovnou zmluvou,
  • dosiahnutím určitého stupňa vzdelania
  • prípadne kombináciou vzdelania a praxe.

Zodpovedný zástupca musí byť so spoločnosťou s ručením obmedzeným v pracovnoprávnom vzťahu. Výnimku predstavuje spoločník, ktorý, ak spĺňa podmienky odbornej spôsobilosti, nemusí byť so spoločnosťou v pracovnom pomere.

Viazanosť prostriedkov základného imania na osobitnom účte do zápisu spoločnosti do Obchodného registra

Základné imanie s. r. o. môžu spoločníci (spoločník) splatiť peňažnými alebo nepeňažnými vkladmi. Väčšina zakladateľov s. r. o. využíva splatenie základného imania v peňažnej forme. Od 1. 12. 2013 došlo k zmene, kedy základné imanie s. r. o., alebo jeho časť musí byť v prípade splatenia peňažnými prostriedkami vložené na osobitnom bankovom účte. Splatenie základného imania sa preukazuje dvoma dokladmi:

  1. Vyhlásením správcu vkladu o tom, že spoločníci s. r. o. splatili základné imanie k jeho rukám. Toto vyhlásenie musí správca vkladu vydať v zmysle § 60 ods. 5 Obchodného zákonníka. Pritom správcom vkladu môže byť ktorýkoľvek zakladateľ, ktorý je ustanovený v zakladateľskej listine s. r. o. Nesmie to však byť konateľ spoločnosti, ktorý nie je zároveň zakladateľom spoločnosti.
  2. Výpisom z osobitného bankového účtu, na ktorý je následne správca vkladu povinný vložiť v zmysle § 60 ods. 2 Obchodného zákonníka vklady, ktoré boli zložené jednotlivými zakladateľmi. Tento účet môže vzniknúť až v deň, kedy bola spoločnosť s ručením obmedzeným založená, t. j. bola podpísaná spoločenská zmluva zakladateľmi u notára alebo na mestskom (obecnom) úrade. Na požiadanie správcu vkladu banka vydá výpis z tohto osobitného účtu.

S peňažnými prostriedkami vloženými na tomto osobitnom účte nie je možné nakladať skôr, ako spoločnosť bude zapísaná do Obchodného registra, ibaže by išlo o platenie nákladov súvisiacich so založením a vznikom spoločnosti, prípadne o vrátenie peňažného vkladu, ak by nedošlo k zápisu do Obchodného registra. Vlastnícke práva ku vkladom splateným pred vznikom spoločnosti na osobitnom účte prechádzajú na spoločnosť dňom jej vzniku. Po vzniku spoločnosti je správca vkladu povinný odovzdať vklady na osobitnom účte ako aj nepeňažné vklady bez zbytočného odkladu spoločnosti. Po vzniku spoločnosti je možné peniaze z účtu vybrať do pokladnice a použiť na podnikanie, resp. priamo z bankového účtu platiť svoje záväzky vznikajúce z podnikateľskej činnosti.

Po získaní súhlasu so zápisom v obchodnom registri od správcu dane (ktorý vyžiada živnostenský úrad na základe požiadavky spoločníkov pri žiadosti o živnostenské oprávnenie, alebo spoločníci samostatne na mieste príslušnom daňovom úrade), výpisu z osobitného bankového účtu správcu vkladu a osvedčení o živnostenskom oprávnení, je ďalším krokom návrh na zápis spoločnosti s ručením obmedzeným do mieste príslušného obchodného registra na príslušnom registrovom súd

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály