Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Vybrané zmeny v zdaňovaní fyzických osôb od 1. januára 2021

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

V súčasnosti platný zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) bol v priebehu roka 2020 niekoľkokrát novelizovaný. Aké boli najvýznamnejšie zmeny v zdaňovaní fyzických osôb s účinnosťou od 1. 1. 2021 je uvedené v nasledujúcom príspevku.

Spresnenie definície mikrodaňovníka

S účinnosťou od 1. 1. 2021 sa zavádza nový pojem „mikrodaňovník“, ktorým je v prípade daňovníka fyzickej osoby, výlučne fyzická osoba, dosahujúca príjmy z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti, pričom za zdaňovacie obdobie výška týchto príjmov (ak účtuje v sústave jednoduchého účtovníctva alebo vedie evidenciu podľa § 6 ods. 11 ZDP) alebo výnosov (ak daňovník účtuje v sústave podvojného účtovníctve) je maximálne vo výške sumy stanovenej na účely registrácie na daň z pridanej hodnoty, t. j. v súčasnosti 49 790 €.

S účinnosťou od 1. 1. 2021 sa spresňuje definícia mikrodaňovníka vo vzťahu k počítaniu sumy príjmov (výnosov), od ktorých sa odvíja posúdenie, či je daňovník mikrodaňovníkom alebo nie je, a to je doplnením, že ide len o zdaniteľné príjmy (výnosy).

Zdaniteľné príjmy sa uvedú vo výške, v akej daňovník o nich účtuje v sústave jednoduchého účtovníctva alebo o nich vedie daňovú evidenciu podľa § 6 ods. 10 alebo 11 ZDP. Uvedené znamená, že do úhrnu týchto zdaniteľných príjmov pôjdu všetky zdaniteľné príjmy, a to bez ohľadu na skutočnosť, či boli vysporiadané daňou vyberanou zrážkou, resp. zákon určuje ich postupné zahrňovanie do základu dane ako napr. pri dotáciách alebo daroch súvisiacich s príjmami podľa § 6 ods. 1 a 2 ZDP.

V prípade daňovníka účtujúceho v sústave podvojného účtovníctva ide o sumy, o ktorých daňovník účtuje vo výnosoch, t. j. na účtoch účtovej skupiny 6 – Výnosy.

Za mikrodaňovníka nie je možné považovať daňovníka – fyzickú osobu, ktorá síce spĺňa podmienku dosiahnutia zdaniteľných príjmov (výnosov) do 49 790 €, ale je:

  • Závislou osobou podľa § 2 písm. n) až r) ZDP a realizuje kontrolovanú transakciu za toto zdaňovacie obdobie [kontrolovanou transakciou sa na účely ZDP rozumie právny vzťah alebo iný obdobný vzťah medzi dvomi alebo viacerými závislými osobami podľa písm. n) a r), pričom aspoň jedna z osôb je daňovník s príjmami podľa § 6 alebo právnická osoba, ktorá dosahuje zdaniteľný príjem (výnos) z činnosti alebo z nakladania s majetkom. Z kontrolovanej transakcie je vylúčený prenájom, z ktorého plynú príjmy podľa § 6 ods. 3, ak ide o nehnuteľnosť nezaradenú do obchodného majetku a nájomcom je fyzická osoba, ktorá túto nehnuteľnosť využíva na osobné účely. Pri posudzovaní kontrolovanej transakcie sa berie do úvahy skutočný obsah právneho vzťahu alebo iného obdobného vzťahu].
  • Na neho vyhlásený konkurz alebo mu bol povolený splátkový kalendár.
  • Jeho zdaňovacie obdobie kratšie ako 12 po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov okrem daňovníka, ktorý má kratšie zdaňovacie obdobie z dôvodu úmrtia.

Ak daňovník bude spĺňať podmienky určené pre to, aby mohol byť posudzovaný ako mikrodaňovník bude mať možnosť:

  • výhodnejšieho odpisovanie hnuteľného majetku,
  • odpočítania straty podľa § 30 v plnej výške od základu dane,
  • jednoduchšej tvorby opravných položiek k nepremlčaným pohľadávkam, a to v súlade s účtovníctvom.

Úprava v definícii daňovníka s obmedzenou daňovou povinnosťou

Daňovníkom s obmedzenou daňovou povinnosťou (ďalej len „ODP“) v prípade fyzických osôb je podľa § 2 písm. e) ZDP fyzická osoba, ktorá nemá na území SR trvalý pobyt, bydlisko a ani sa na území SR nezdržuje a fyzická osoba, ktorá sa na území SR obvykle zdržiava len na účely štúdia alebo liečenia alebo ktorá hranice do SR prekračuje denne alebo v dohodnutých časových obdobiach len na účely výkonu závislej činnosti, ktorej zdroj je na území SR (tzv. „cezhraniční pracovníci“).

S účinnosťou od 1. 1. 2021 sa v § 2 písm. e) dopĺňa definícia daňovníka s ODP, ktorá znie:

e) daňovníkom s obmedzenou daňovou povinnosťou:

    1. fyzická osoba neuvedená v písmene d) prvom bode alebo fyzická osoba uvedená v písmene d) prvom bode, ktorá sa v dôsledku uplatnenia medzinárodnej zmluvy považuje za daňovníka s neobmedzenou daňovou povinnosťou v inom zmluvnom štáte,
    2. fyzická osoba uvedená v písmene d) prvom bode, ktorá sa na území Slovenskej republiky obvykle zdržiava len na účely štúdia alebo liečenia.

Doplnenie bodu 1 v § 2 písm. e) vyplýva z aplikácie zmlúv o zamedzení dvojitého zdanenia (ďalej len „zmluva o ZDZ“).

V prípade, ak je fyzická osoba daňovníkom s neobmedzenou daňovou povinnosťou (ďalej len „NDP“) (daňovým rezidentom) na území SR podľa zákona a súčasne daňovým rezidentom iného zmluvného štátu na základe právnych predpisov tohto druhého štátu, konflikt dvojitej rezidencie sa vyrieši v súlade s ustanoveniami príslušnej zmluvy o ZDZ, obvykle podľa článku 4 ods. 2 alebo ods. 3. V dôsledku aplikácie uvedených ustanovení môže SR stratiť právo zdaňovať celosvetové príjmy fyzickej osoby. V danom prípade takáto fyzická osoba prestáva byť daňovníkom s NDP (daňovým rezidentom) na území SR a podľa zákona sa stáva daňovníkom s ODP (daňovým nerezidentom).

Úpravou bodu 2 v § 2 písm. e) sa vypúšťa výnimka pre fyzické osoby, ktoré denne prekračujú hranice SR za účelom výkonu závislej činnosti v SR a ktoré by za iných okolností boli daňovníkmi s NDP (daňovými rezidentmi) SR podľa ZDP. V prípade konfliktu daňovej rezidencie fyzickej osoby sa v záujme zamedzenia dvojitého zdanenia aplikujú rozhraničovacie kritériá definované v príslušnej zmluve o ZDZ. Cieľom legislatívnej úpravy je zabezpečiť, aby sa daňová rezidencia fyzických osôb, ktoré denne prekračujú hranice do SR za účelom výkonu závislej činnosti, určovala podľa rozhraničovacích kritérií v príslušnej zmluve o ZDZ.

Zrušenie oslobodenia od dane 13. a 14. platu

V § 5 ods. 7 písm. n) a o) ZDP je oslobodená časť mzdy, a to taká, ktorá je vyplácaná pri príležitosti letných a vianočných dovoleniek, čo je tzv. 13. a 14. plat zadefinovaný v zákone č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v z. n. p.

Tieto inštitúty poskytnú zamestnávateľovi možnosť, nie povinnosť, odmeňovať zamestnanca v mesiaci jún (platí pre tzv. 13. mzdu) a v mesiaci december (platí pre tzv. 14. mzdu) okrem mzdy aj týmto peňažným plnením, pričom ich dobrovoľné poskytovanie zamestnávateľmi, ktoré je ale daňovo a odvodovo zvýhodnené, a to do zákonom určenej výšky.

Konkrétne 13. plat je oslobodený v § 5 ods. 7 písm. n) ZDP ako suma peňažného plnenia za prácu alebo za plnenie služobných úloh, a to maximálne vo výške 500 € v úhrne od všetkých zamestnávateľov, a to po splnení podmienok, že je:

  • najmenej vo výške 500 € a
  • pracovnoprávny (štátnozamestnanecký) vzťah zamestnanca u tohto zamestnávateľa k 30. 4. príslušné
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály