Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Vybrané zmeny v zákone o dani z príjmov po prijatí novely č. 395/2012 Z. z.

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov Zo seriálu: Vybrané zmeny v zákone o dani z príjmov po prijatí novely č. 395/2012 Z. z.

Zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) bol s účinnosťou od 1. 1. 2013 novelizovaný zákonom č. 395/2012 Z. z., ktorý NR SR schválila na svojom zasadnutí dňa 4. 12. 2012. Cieľom väčšiny zmien, ktoré novela prináša, je prispieť ku konsolidácii verejných financií, či už napríklad obmedzením paušálnych výdavkov u živnostníkov, zavedením progresie pri zdanení fyzických osôb, zvýšením sadzby dane z príjmov právnických osôb a pod. Novela však obsahuje aj niektoré iné dôležité zmeny, ktoré si zaslúžia pozornosť ekonomickej verejnosti. V súvislosti s týmto typom zmien upriamujeme pozornosť predovšetkým na zmeny v možnosti odkladu lehoty na podanie daňového priznania. Podrobný prehľad zmien, ktoré obsahuje novela ZDP v členení na problematiku zdanenia fyzických osôb, zdanenia právnických osôb a ostatných zmien, je obsahom tohto príspevku.

Príjmy zo závislej činnosti

Ust. § 5 ods. 1 písm. j) a k) ZDP – Príjmy uvedené v týchto písmenách sa aj naďalej zdaňujú klasickým spôsobom ako príjmy zo závislej činnosti, ale boli vyčlenené z § 5 ods. 1 písm. d) a z § 5 ods. 1 písm. f) ZDP z dôvodu výnimky z platenia poistného na sociálne poistenie.

Ide o odmeny za výkon funkcie predsedu, člena a zapisovateľa volebnej komisie, predsedu, člena a zapisovateľa komisie pre referendum a sčítacieho komisára a nepeňažné plnenie poskytnuté od bývalého zamestnávateľa poberateľovi predčasného starobného dôchodku, starobného dôchodku, poberateľovi výsluhového dôchodku po dovŕšení dôchodkového veku podľa zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení alebo osobe, na ktorú prešlo právo na tieto plnenia.

Poznámka: K zmene zdanenia a platenia preddavkov na poistné na zdravotné poistenie neprichádza, ale k zmene platenia poistného na sociálne poistenie áno. Z týchto príjmov sa nebude platiť poistné na sociálne poistenie, ale na zdravotné poistenie áno.

Rozšírenie oslobodených príjmov

Ust. § 9 ods. 2 písm. i) – úrazová renta:

  • Ak je poskytovaná úrazová renta zo Sociálnej poisťovne na základe zákona o sociálnom poistení, tento príjem je podľa § 9 ods. 2 písm. a) ZDP od dane oslobodený bez ohľadu na jeho výšku.
  • Za zdaňovacie obdobie 2011, ak bola takáto renta vyplácaná napr. z poistenia motorových vozidiel, zahrnovala sa do zdaniteľných príjmov podľa § 8 ZDP v plnej výške.
  • Už za zdaňovacie obdobie 2012 a nasl. sa od dane oslobodzuje náhrada za stratu na zárobku poskytovaná daňovníkom, ktorí majú viac ako 40%-ný pokles schopnosti vykonávať doterajšiu činnosť, do výšky nezdaniteľnej časti základu dane (NČZD) na daňovníka, čo je na rok 2012 suma 3 644,74 a na rok 2013 suma 3 735,94 €. Ak takýto príjem presiahne sumu NČZD, poberateľ náhrady za stratu na zárobku zdaní rozdiel medzi úhrnom vyplatenej náhrady a sumou NČZD na daňovníka.

Poznámka: Podľa § 52t ods. 3 ZDP už za zdaňovacie obdobie 2012 je možné tento príjem od dane oslobodiť.

♦ Príklad č. 1:
Pani Dana má po autohavárii poškodenie zdravia viac ako 40 % a poberá náhradu za stratu na zárobku vo výške 250 € mesačne.

Postup v roku:

  • 2010: Dana podala podľa § 32 ZDP daňové priznanie, pretože úhrnom svojho zdaniteľného príjmu (250 x 12= 3 000 €) presiahla polovicu NČZD na daňovníka, uplatnením NČZD na daňovníka jej však nevznikla povinnosť platiť daň z príjmu.
  • 2011: Dana opäť podala podľa § 32 ZDP daňové priznanie. Tým, že úrazová renta sa zahrnula do pasívnych príjmov podľa § 8 ZDP, zanikol jej nárok na uplatnenie NČZD na daňovníka, nemohla ani uplatniť daňové výdavky a vznikla jej povinnosť zaplatiť daň z príjmov zo sumy 3 000 €. Rovnako tento príjem bol súčasťou vymeriavacieho základu na zdravotné poistenie.
  • 2012 a nasl.: Úhrn Daninej úrazovej renty je nižší ako suma NČZD na daňovníka na rok 2012 (3 644,74 €), nie je povinná podať podať daňové priznanie, pretože celý jej príjem plynúci ako náhrada za stratu na zárobku pri poškodení zdravia viac ako 40 % je od dane oslobodený. A tiež nie je povinná platiť zdravotné poistenie, pretože z oslobodených príjmov sa zdravotné poistenie neplatí.

* * *

Ust. § 9 ods. 2 písm. z) ZDP – deputáty

Od roku 2013 budú od dane oslobodené aj deputátne plnenia poskytované baníckym dôchodcom a vdovám po baníkoch alebo vdovám po baníckych dôchodcoch, ktorým nárok na toto plnenie vznikol podľa výnosu Federálneho ministerstva palív a energetiky č. 1/1990 zo dňa 23. januára 1990 o deputátnom uhlí a dreve do 16. januára 1992.

Ust. § 9 ods. 2 písm. m) ZDP – peňažná a nepeňažná výhra

Zvýšila sa hranica oslobodenia peňažných a nepeňažných výhier zo sumy 165,97 € na sumu 350 €, čo sa premietne aj do posudzovania oslobodenia výhier zo súťaží organizovaných zamestnávateľmi pre svojich zamestnancov.

Príklad č. 2:
Firma Ajka organizovala pre svojich zamestnancov a ich rodiny športové hry. Zamestnanec Peter vyhral cenu v sume 265,97 €.

Postup v roku:

  • 2012: Zamestnávateľ bol Petrovi povinný zdaniť sumu rozdielu 265,97 – 165,97 = 100 €, pretože od dane bola oslobodená len výhra do výšky 165,97 €.
  • 2013: Zamestnávateľ Petrovi výhru nezdaní, pretože je od dane oslobodená (nepresiahla sumu 350 €).

* * *

Obmedzenie výšky paušálnych výdavkov a zrušenie paušálnych výdavkov

Ust. § 6 ods. 1 a 2 a ods. 4 ZDP

Koľko v % 40
Do akej výšky v € 5 040 € ročne alebo 420 € mesačne + preukázateľne zaplatené poistné
Kto Daňovník s príjmami podľa § 6 ods. 1, 2 a ods. 4 ZDP, neplatiteľ DPH.
Odkedy 2013

Percentuálna sadzba pri výpočte paušálnych výdavkov v ZDP ostáva, ale bol ustanovený ich ročný limit. Ak daňovník, ktorý poberá príjmy z podnikania, z inej samostatnej zárobkovej činnosti a z použitia diela a umeleckého výkonu, ktoré sa zahrnujú do § 6 ods. 1, 2 a ods. 4 ZDP, nie je platiteľom DPH alebo je platiteľom DPH len časť zdaňovacieho obdobia a neuplatňuje preukázateľné daňové výdavky, môže si uplatniť paušálne výdavky, najviac do výšky 5 040 € ročne.Ak vykonáva činnosť len časť zdaňovacieho obdobia (začal alebo skončil činnosť alebo poberať príjmy v priebehu roka) môže si uplatniť paušálne výd

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály