Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Vybrané okruhy problémov k dani z motorových vozidiel

Rubrika: Správa daní

Daň z motorových vozidiel ustanovuje jedenásta časť zákona č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v z. n. p. (ďalej len „zákon o miestnych daniach“). Je to miestna daň, ktorú môže ukladať vyšší územný celok prostredníctvom všeobecne záväzného nariadenia. Všeobecne záväzné nariadenie je právna norma, ktorá má na území príslušného samosprávneho kraja silu zákona.

 

Daň z motorových vozidiel ustanovuje jedenásta časť zákona č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v z. n. p. (ďalej len „zákon o miestnych daniach“). Je to miestna daň, ktorú môže ukladať vyšší územný celok prostredníctvom všeobecne záväzného nariadenia. Všeobecne záväzné nariadenie je právna norma, ktorá má na území príslušného samosprávneho kraja silu zákona.

Vyšší územný celok okrem zavedenia dane z motorových vozidiel určuje podmienky oslobodenia a zníženia dane, ako aj sadzby dane pre vozidlo. Sadzbu dane pre úžitkové vozidlo určuje podľa celkovej hmotnosti a počtu náprav za motorové vozidlo aj prípojné vozidlo osobitne. Sadzbu dane pre osobný automobil určuje podľa zdvihového objemu motora v cm3.

Daň z motorových vozidiel môže vyšší územný celok zaviesť, zrušiť, zmeniť sadzby dane, určiť oslobodenie alebo zníženie dane len k 1. januáru zdaňovacieho obdobia.

Daňovník je povinný podať daňové priznanie za zdaňovacie obdobie do 31. januára po uplynutí tohto zdaňovacieho obdobia (t. j. za rok 2009 do 1. 2. 2010).

Predmet dane

Motorové vozidlo a prípojné vozidlo (ďalej „vozidlo“) je predmetom dane vtedy, ak ide o vozidlo:

  • ktoré podľa zákona č. 725/2004 Z. z. o podmienkach prevádzky vozidiel na pozemných komunikáciách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. patrí do kategórie vozidiel M, N a O; kategória vozidiel M sa člení na kategória M1 až M3 a tieto vozidlá sú určené na dopravu osôb; kategória vozidiel N sa člení na N1 až N3 a vozidlá sú určené na dopravu nákladov; kategória vozidiel O sa člení na O1 až O4 a patria sem prípojné vozidlá,
  • a súčasne sa používa na podnikanie na území Slovenskej republiky; podnikaním sa pre účely dane z motorových vozidiel rozumie používanie vozidla na podnikanie podľa § 2 Obchodného zákonníka alebo na činnosti, z ktorých plynúce príjmy sú predmetom dane z príjmov podľa § 6 ods. 1 a 2 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ide o príjmy z podnikania a príjmy z inej samostatnej zárobkovej činnosti, napr. súdnych znalcov, exekútorov, športovcov, hercov, tlmočníkov a pod.).

Ak vozidlo kategórie M, N alebo O daňovník používa na podnikanie mimo územia Slovenskej republiky, vozidlo nie je predmetom dane z motorových vozidiel. Pokiaľ daňovník používa vozidlo na podnikanie, pričom časť roka ho požíva na podnikanie na území Slovenskej republiky a časť roka mimo územia Slovenskej republiky, vozidlo je predmetom dane iba v čase používania vozidla na podnikanie na území Slovenskej republiky.

Príklad č. 1:
Daňový subjekt má v prenájme motorové vozidlo z Českej republiky. Vozidlo nemá pridelené evidenčné číslo v Slovenskej republike. Podlieha vozidlo dani z motorových vozidiel?

Pri určení predmetu dane nie je rozhodujúce, či vozidlo má pridelené evidenčné číslo v Slovenskej republike alebo v zahraničí. V prípade používania vozidla na podnikanie na území Slovenskej republiky, je vozidlo predmetom dane vždy, bez ohľadu na to, či má pridelené evidenčné číslo v Slovenskej republike alebo má zahraničnú poznávaciu značku.

***

Zákon negatívne vymedzuje predmet dane v prípade vozidla, ktoré sa používa na skúšobné jazdy alebo iné jazdy a má  pridelené zvláštne evidenčné číslo obsahujúce písmeno M podľa § 127 zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. Zvláštne evidenčné číslo obsahujúce písmeno M sa môže prideliť novovyrobeným vozidlám, novokúpeným vozidlám, ktoré doposiaľ neboli evidované alebo vozidlám používaným na skúšobné jazdy.

Predmetom dane z motorových vozidiel nie je ani vozidlo, ktoré je určené na vykonávanie špeciálnych činností, ktoré nie je určené na prepravu a v dokladoch vozidla je označené ako špeciálne vozidlo. Pre negatívne vymedzenie dane v prípade špeciálneho vozidla musia byť splnené súčasne všetky tri podmienky, t. j.:

  1. vozidlo je určené na vykonávanie špeciálnych činností,
  2. vozidlo nie je určené na prepravu,
  3. v dokladoch vozidla je označené ako špeciálne vozidlo.

Na základe uvedeného pohrebné vozidlá a sanitné vozidlá, ktoré sú špeciálnymi vozidlami, avšak sú určené na prepravu, nie sú vylúčené z predmetu dane z motorových vozidiel a daňovník je povinný zaplatiť daň za tieto vozidlá.

Daňovník dane z motorových vozidiel

Daňovníkom dane z motorových vozidiel je fyzická alebo právnická osoba alebo ich organizačná zložka zapísaná do obchodného registra, ktorá:

  • je ako držiteľ vozidla zapísaná v dokladoch vozidla,
  • používa vozidlo,
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály