Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Vybrané aspekty koncipovania zmluvy o dielo

Dátum: Rubrika: Právo pre ekonómov

Zmluva o dielo patrí po kúpnej zmluve medzi najčastejšie sa vyskytujúce zmluvné typy. Jej duplicitnú právnu úpravu nájdeme jednak v zákone č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v z. n. p. (ďalej len „Občiansky zákonník“), ale aj v zákone č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. (ďalej len „Obchodný zákonník“). V Občianskom zákonníku je zmluva o dielo prispôsobená predovšetkým právnym vzťahom založeným medzi nepodnikateľmi, pričom v danom zákone nájdeme aj osobitné ustanovenia o zhotovení veci na zákazku, ako aj osobitné ustanovenia o zmluve o oprave a úprave veci. Vzhľadom na to, že tento príspevok je primárne zameraný na zmluvu o dielo uzatváranú medzi podnikateľmi, nebudeme sa viac zaoberať občianskoprávnou úpravou zmluvy o dielo, ale v ďalšom sa zameriame na úpravu tohto zmluvného typu v Obchodnom zákonníku.

Právna úprava zmluvy o dielo je v Obchodnom zákonníku pomerne podrobná a relatívne rozsiahla, keďže tento zmluvný typ je výslovne upravený v § 536 až § 565. Hneď na úvod je však dôležité podotknúť, že uvedené ustanovenia nie sú pre zmluvné strany absolútne a bez výnimky záväzné. § 263 ods. 1 a 2 Obchodného zákonníka totiž umožňujú zmluvným stranám odchýliť sa od jednotlivých ustanovení alebo ich úplne vylúčiť. Odchýliť, resp. vylúčiť aplikáciu však nie je možné u tých ustanovení, ktoré predstavujú základné ustanovenie jednotlivého zmluvného typu a od ustanovení upravujúcich obligatórnu písomnú formu právneho úkonu. Vzhľadom na to, že zmluva o dielo v režime Obchodného zákonníka nemusí byť písomná, jediným ustanovením, od ktorého sa podnikatelia nemôžu odchýliť je § 536 ods. 1 Obchodného zákonníka. Podľa neho sa zmluvou o dielo zaväzuje zhotoviteľ vykonať určité dielo a objednávateľ sa zaväzuje zaplatiť cenu zhotoviteľovi za jeho vykonanie.
Definícia diela a presné vymedzenie jeho rozsahu
Priamym objektom zmluvného typu, ktorým sa zaoberáme v tomto príspevku, je dielo. Charakteristika tohto pojmu nemôže byť nikdy úplne výstižná, pretože aj v obchodnej praxi pod neho zaraďujeme široké spektrum výsledkov ľudskej činnosti. Definícia zakomponovaná v Obchodnom zákonníku je preto značne všeobecná a široká. Podľa § 536 ods. 2 Obchodného zákonníka sa dielom rozumie zhotovenie určitej veci za predpokladu, že nespadá pod kúpnu zmluvu. Ďalej sa dielom spravidla rozumie montáž určitej veci, jej oprava, úprava a údržba alebo hmotne zachytený výsledok inej činnosti. V prípade, že sa zhotovuje stavba resp. jej časť, ide vždy o dielo, to isté platí aj pri jej oprave, úprave, montáži alebo údržbe. Pri zhotovovaní zložitejších diel, najmä stavieb, býva rozsah diela zložito vymedzený projektovou, technickou dokumentáciou, podmienkami verejnej súťaže a inými dokumentami, na ktoré sa v zmluve odkazuje. V prípade, že ide o rámcovú zmluvu o dielo, býva konkrétny rozsah diela určený až v jednotlivých objednávkach, ktoré sú rámcovou zmluvou predpokladané.
Právny rámec zmluvy o dielo v
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály