Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Vplyv zvýšenia minimálnej mzdy na daňový bonus a odvody

Rubrika: Daň z príjmov

V zmysle nariadenia vlády SR č. 428/2005 Z. z., ktorým sa ustanovuje výška minimálnej mzdy, zvýšila sa s účinnosťou od 1. 10. 2005 minimálna mzda zo 6 500 Sk na 6 900 Sk mesačne (týka sa zamestnancov odmeňovaných mesačnou mzdou). Cit. zariadením sa zvýšila aj hodinová mzda z 37,40 Sk na 39,70 Sk.

 

V zmysle nariadenia vlády SR č. 428/2005 Z. z., ktorým sa ustanovuje výška minimálnej mzdy, zvýšila sa s účinnosťou od 1. 10. 2005 minimálna mzda zo 6 500 Sk na 6 900 Sk mesačne (týka sa zamestnancov odmeňovaných mesačnou mzdou). Cit. zariadením sa zvýšila aj hodinová mzda z 37,40 Sk na 39,70 Sk.

V súlade s § 6a zákona č. 90/1996 Z. z. o minimálnej mzde v znení neskorších predpisov sa výška minimálnej mzdy má každoročne upravovať k 1. októbru tak, aby sa rovnala súčinu priemernej nominálnej mzdy zamestnanca zistenej Štatistickým úradom SR za predchádzajúci kalendárny rok a koeficientu na úpravu výšky minimálnej mzdy. Koeficient sa má stanoviť tak, aby mesačná výška minimálnej mzdy prevýšila sumu životného minima pre plnoletú fyzickú osobu zvýšeného o príslušné sumy dane, preddavku na zdravotné poistenie a povinné poistné do Sociálnej poisťovne. Keďže sa však na výške koeficientu zainteresované strany nedohodli (zástupcovia štátu, zamestnávateľov a zamestnancov), minimálna mzda bola nakoniec stanovená vo výške 6 900 Sk.

Výška minimálnej mzdy sa vzťahuje na zamestnancov v pracovnom pomere. Pri dohodách o vykonaní práce a dohodách o brigádnickej práci študentov výška odmeny (nie mzdy) je vecou dohody oboch strán. Podobne pri ostatných druhoch príjmov zo závislej činnosti (spoločníci s. r. o. a ďalší) pri odmeňovaní

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály