Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Vplyv zmlúv o zamedzení dvojitého zdanenia na ustanovenia zákona o dani z príjmov (4. časť)

Rubrika: Daň z príjmov

V tejto časti seriálu sa venujeme úrokom a iným výnosom podobného charakteru, príjmom z nájomného alebo z iného využitia nehnuteľností alebo hnuteľných vecí, príjmom z predaja vecí alebo majetkových práv umiestnených na území SR,odmenám členov štatutárnych orgánov a ďalších orgánov PO za výkon funkcie a ďalším príjmom definovaným ako zdroj príjmov na území SR.

(pokračovanie – 1. časť, 2. časť, 3. časť článku)


Úroky a iné výnosy podobného charakteru

Príjmom plynúcim zo zdroja na území SR podľa § 16 ods. 1 písm. e) bod 3 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) sú aj úroky a iné výnosy z:

  • poskytnutých úverov a pôžičiek,
  • vkladov na vkladných knižkách,
  • vkladov peňažných prostriedkov na bežných účtoch a vkladových účtoch, z výnosov z podielových listov,
  • výnosov z dlhopisov,
  • výnosov z vkladových certifikátov, depozitných certifikátov, pokladničných poukážok, vkladových listov a z iných cenných papierov im na roveň postavených a z derivátov [§ 8 písm. d) zákona č. 566/2001 Z. z. o cenných papieroch a investičných službách a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o cenných papieroch) v z. n. p.]

Ak ide o úroky z úverov a pôžičiek, tieto sa na území SR zdaňovali v roku 2004 podaním daňového priznania, pričom platiteľ úroku bol povinný vykonať zabezpečenie dane podľa § 44 ZDP vo výške 19 % z hrubej vyplatenej sumy príjmu, resp. vo výške stanovenej príslušnou zmluvou o zamedzení dvojitého zdanenia (ZDZ) väčšinou uvedenej v Článku – Úroky (zvyčajne Článok 11). S účinnosťou od 1. 1. 2005 sa už zdaňujú zrážkovou daňou, tak ako ostatné príjmy vymedzené v § 16 ods. 1 písm. e) tretí bod ZDP.

Pri úrokoch, výhrach alebo iných výnosoch plynúcich z vkladov na vkladných knižkách, z peňažných prostriedkov na bežných účtoch a z vkladových účtov sa daň vyberá zrážkou vo výške 19 % podľa § 43 ods. 3 písm. a) ZDP.

Výnosy z podielových listov, z vkladových certifikátov, depozitných certifikátov, vkladových listov sa zdaňujú zrážkovou daňou vo výške 19 % podľa § 43 ods. 3 písm. b) ZDP a výnosy z dlhopisov a z pokladničných poukážok vo výške 19 % podľa § 43 ods. 2 ZDP.

Ak pôjde o vyššie uvedené príjmy, ktoré plynú rezidentovi zmluvnému štátu, aj v týchto prípadoch sa pri ich zdanení postupuje podľa Článku – Úroky (zvyčajne Článok 11) príslušnej zmluvy o ZDZ, pričom výška sadzby dane môže byť zmluvou modifikovaná.

S účinnosťou zákona č. 504/2009 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon č. 504/2009 Z. z.“) od 1. 1. 2010, tento druh príjmu nie je vysporiadaný zrazením dane podľa § 43 ods. 6 ZDP, ale daňovník s obmedzenou daňovou povinnosťou (ODP) sa môže rozhodnúť, či bude považovať zrazením dane z tohto druhu príjmu svoju daňovú povinnosť za vysporiadanú alebo využije postup podľa § 43 ods. 7 ZDP a zahrnie si príjem do daňového priznania a zrazenú daň započíta ako preddavok.

Majetok obstarávaný formou finančného prenájmu sa už s účinnosťou od 15. 12. 2005 v nadväznosti na § 19 ods. 3 písm. o) ZDP nepovažoval za nájomné (finančnú prirážku) dohodnuté pri finančnom prenájme, ale za úrok. Uvedená úprava bola vykonaná z dôvodu, že finančný prenájmom je formou obstarania hmotného majetku, pričom lízingová spoločnosť poskytuje nájomcovi finančné prostriedky (úver) na obstaranie hmotného majetku. Táto platba už od 15. 12. 2005 nespadala pod zabezpečenie dane ale uplatňovala sa na takéto platby daň vyberaná zrážkou podľa § 43 ods. 2 ZDP, pričom išlo o príjem daňovníka s ODP zo zdrojov na území SR podľa § 16 ods. 1 písm. e) bod 3 ZDP. Za predpokladu, že príjem sa vypláca do štátu, s ktorým je uzavretá ZDZ, potom sa aplikoval na zdanenie tohto príjmu Článok 11 – Úroky.

Ide však skutočne len o tú časť platby lízingovej spoločnosti, ktorá je tou finančnou prirážkou, teda úrokom plateným navyše od obstarávacej ceny prenajatého majetku povýšenej o výdavky súvisiace s obstaraním tohto majetku. Samotná cena majetku, teda obstarávacia cena predávaného hmotného majetku formou finančného prenájmu od zahraničnej lízingovej spoločnosti, nie je zdaniteľným príjmom na území SR, ak zahraničná lízingová spoločnosť nemá na území SR umiestnenú stálu prevádzkareň, cez ktorú tento majetok predáva formou finančného prenájmu.

Podľa uvedeného je teda finančný prenájom:

  • Do 15. 12. 2005 – platbou, nájomným, ktoré bolo príjmom zo zdrojov na území SR podľa § 16 ods. 1 písm. e) bod 4 ZDP, z ktorého bola platiteľom príjmu zabezpečovaná daň podľa § 44 ZDP a daňovník si vysporiadal daň p
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály