Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Vplyv stanovenia životného minima na daň z príjmov fyzických osôb

Rubrika: Daň z príjmov

Každoročné zvyšovanie životného minima má následne vplyv nielen na prepočty rôznych sociálnych dávok, podpôr, príspevkov a dôchodkov, ale nepriamo aj na zdaňovanie príjmov fyzických osôb, prostredníctvom úpravy niektorých ukazovateľov. V článku sa autorka venuje výške ukazovateľa, ktorá platí pre plnoletú fyzickú osobu. Mesačná suma životného minima sa u tejto osoby zvýšila z 178,92 € na 185,19 €, t. j. o 6,27 €, čo je nárast o 3,5043 %.

Podľa opatrenia MPSVR SR č. 252/2009 Z. z. o úprave súm životného minima sa od 1. júla 2009 zvýšilo životné minimum pre jednotlivé kategórie obyvateľstva. V článku sa venujem výške ukazovateľa, ktorá platí pre plnoletú fyzickú osobu. Mesačná suma životného minima sa u tejto osoby zvýšila z 178,92 € na 185,19 €, t. j. o 6,27 €, čo je nárast o 3,5043 %.

Každoročné zvyšovanie životného minima má následne vplyv nielen na prepočty rôznych sociálnych dávok, podpôr, príspevkov a dôchodkov, ale nepriamo aj na zdaňovanie príjmov fyzických osôb, a to prostredníctvom úpravy niektorých ukazovateľov. Z daňového hľadiska sledujeme tento ukazovateľ v súvislosti so stanovením výšky, resp. valorizácie:

  • daňového bonusu,
  • nezdaniteľných častí základu dane (na daňovníka a na vyživovanú manželku, manžela),
  • hranice príjmov na účely stanovenia povinnosti podať daňové priznanie k dani z príjmov fyzických osôb a na účely stanovenia minimálnej výšky dane a
  • výšky niektorých od dane oslobodených príležitostných príjmov.

Na daňové účely mala úprava výšky životného minima praktický vplyv hneď od 1. 7. 2009 len na zvýšenie mesačného daňového bonusu (a následne na možnosť vypočítať jeho ročnú výšku). Na ostatné uvedené ukazovatele má životné minimum vplyv vo výške, ktorá platí k 1. januáru príslušného roka. To znamená, že vyššie životné minimum sa prejaví prakticky na ďalej uvedené ukazovatele až na budúci rok.
 

Daňový bonus

Od roku 2007 platí pravidlo, že keď sa zvýši životné minimum, tak o rovnaký koeficient rastu sa zvýši súčasne mesačný daňový bonus. Následne sa vypočíta ročný daňový bonus, ktorý zohľadňuje výšku mesačných daňových bonusov platnú za mesiace január až jún a za mesiace júl až december príslušného roka. Mesačný daňový bonus už nie je 1/12 ročného, tak ako to platilo do konca roku 2006.

Uvedené vyplýva z § 52 ods. 48 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“).

Koeficient rastu životného minima u plnoletej fyzickej osoby je 3,5043 (185,19 / 178,92). To znamená, že mesačný daňový bonus, platný do konca júna 2009 vo výške 19,32 €, sa valorizoval týmto koeficientom, na sumu 19,997 €, čo po zaokrúhlení znamená sumu 20 €. Zaokrúhlenie tejto sumy sa vykonalo podľa § 47 ZDP, t. j. na eurocent nahor. Zvýšenie daňového bonusu sa vykonalo pri zdanení príjmov zo závislej činnosti prvýkrát za mesiac júl 2009.

Ročný daňový bonus za rok 2009 predstavuje sumu 235,92 € [(19,32 x 6) + (20 x 6)].

Po skončení roka 2009 bude potrebné myslieť na to, že pri dodatočnom uplatnení daňového bonusu v ročnom zúčtovaní preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti alebo v daňovom priznaní sa za mesiace január až jún 2009 uplatní suma 19,32 € a za mesiace júl až december 2009 suma 20 € za každý mesiac splnenia podmienok. Ide o sumy na každé vyživované dieťa daňovníka, žijúceho s ním v domácnosti. Platí to rovnako pre zamestnancov, ako aj pre podnikateľov. Podmienkou bude dosiahnutie zdaniteľných príjmov zo závislej činnosti alebo z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti aspoň vo výške 6 –násobku minimálnej mzdy (za rok 2009 ide o sumu 1 773 €) s tým, že podnikateľ bude musieť súčasne vykázať čiastkový základ dane z príjmov z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti.

Pri zdanení príjmov zo závislej činnosti táto zmena znamenala čiastkové zvýšenie príjmu zamestnanca (mesačne o 0,68 € na každé vyživované dieťa) – pozri príklad č. 1:

Príklad č. 1:
Zamestnancovi v pracovnom pomere, s mesačnou mzdou vo výške 350 € mesačne, ktorý si uplatňuje nárok na nezdaniteľnú sumu základu dane a na daňový bonus na jedno dieťa, sa tento príjem zdanil v júni 2009 a v júli 2009 nasledovne (poistné je len ilustračné):

 
Výplata za jún 2009
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály