Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Vplyv ročného zúčtovania poistného na zdravotné poistenie na daň z príjmov

Rubrika: Daň z príjmov

Aký je postup pri vzniku preplatku či nedoplatku z ročného zúčtovania zdravotného poistenia z hľadiska dane z príjmov?


Legislatívna úprava

Zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej „ZDP“) osobitne rieši zdanenie preplatku z ročného zúčtovania poistného na zdravotné poistenie (ďalej len „ročné zúčtovanie poistného“) takto:

  • Od 1. 1. 2006 bol preplatok zaradený do § 8 ZDP ako ostatný príjem, a to tak u poistencov s príjmami podľa § 5 ZDP (zo závislej činnosti), ako aj podľa § 6 ZDP (z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti).
  •  Od 1. januára 2007 došlo novelou č. 688/2006 Z. z. k zmene v tom, že príjmy z vráteného poistného na verejné zdravotné poistenie boli presunuté z ostatných príjmov do príjmov podľa § 5 ZDP, ak ide o poistné na verejné zdravotné poistenie, ktoré sa odpočítavalo z príjmov zo závislej činnosti, resp. do príjmov podľa § 6 ZDP, ak poistné znižovalo príjmy podľa § 6 ZDP. Táto zmena sa mohla u zamestnancov uplatniť už pri ročnom zúčtovaní preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti (ďalej len „ročné zúčtovanie preddavkov“) alebo v podanom daňovom priznaní za rok 2006, u podnikateľov sa prvýkrát uplatnila za zdaňovacie obdobie roka 2007.
  • Od 1. januára 2008 bol zákonom č. 621/2007 Z. z. upravený postup pri zdanení preplatku z ročného zúčtovania poistného vyplácaného zdravotnou poisťovňou. Do § 43 ods. 3 ZDP bolo doplené písmeno l), podľa ktorého príjmom, z ktorého sa daň vyberá zrážkou, je aj poistné zo zaplateného poistného na verejné zdravotné poistenie, o ktoré si daňovník znížil v predchádzajúcich zdaňovacích obdobiach príjem podľa § 5 alebo § 6 ZDP, vrátené zdravotnou poisťovňou tomuto daňovníkovi z ročného zúčtovania poistného. V zmysle uvedeného ustanovenia vybrať daň z preplatku z ročného zúčtovania poistného je povinnosťou zdravotnej poisťovne.

Uplatnenie nedoplatku z ročného zúčtovania poistného nie je v ZDP osobitne riešené. Postupuje sa podľa ustanovení ZDP, ktoré upravujú uplatnenie poistného v daňových výdavkoch [§ 5 ods. 8, § 6 ods. 10, § 19 ods. 3 písm. i) ZDP].
 

Postup u poistenca, ktorý je daňovníkom s príjmami podľa § 6 ZDP


Poistenec s príjmami podľa § 6 ZDP (z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti) postupuje pri vysporiadaní rozdielov z ročného zúčtovania poistného za rok 2007 nasledovne:


Postup pri vzniku nedoplatku

Nedoplatok, ktorý je daňovník povinný vyrovnať v roku 2008, je uznaným daňovým výdavkom tohto zdaňovacieho obdobia.

Daňovník s príjmami podľa § 6 ZDP si môže uplatňovať daňové výdavky dvojakým spôsobom:

  • Preukázateľne vynaložené, zaúčtované v účtovníctve: Daňovník, ktorý je účtovnou jednotkou, si uplatňuje poistné ako daňový výdavok podľa § 19 ods. 3 písm. i) ZDP. Daňovým výdavkom v zmysle uvedeného ustanovenia bude aj nedoplatok z ročného zúčtovania poistného za rok 2007, ktorý si daňovník uplatní v roku 2008.
  • Percentom z úhrnu príjmov (paušálne výdavky): Ak si daňovník s príjmami podľa § 6 ZDP neuplatní preukázateľné výdavky (neúčtuje v sústave jednoduchého alebo podvojného účtovníctva), môže si uplatniť výdavky percentom z úhrnu príjmov (paušálne výdavky). Možnosť uplatniť výdavky percentom z úhrnu príjmov sa vzťahuje na daňovníkov, ktorí v príslušnom zdaňovacom období neboli platiteľmi dane z pridanej hodnoty a na daňovníkov, ktorí boli platiteľmi dane z pridanej hodnoty len časť zdaňovacieho obdobia. Daňovník si môže uplatniť paušálne výdavky vo výške 40 %. Daňovník, ktorý má príjmy len z vykonávania remeselných živností, ktoré sú uvedené v prílohe č. 1 zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v z. n. p., si môže uplatniť paušálne výdavky vo výške 60 %.

Podľa § 6 ods. 10 ZDP sú v sumách paušálnych výdavkov zahrnuté všetky daňové výdavky daňovníka okrem zaplateného poistného a príspevkov, ktoré je daňovník povinný platiť, ak toto poistné a príspevky neboli zahrnuté do základu dane v predchádzajúcich zdaňovacích obdobiach. Poistné (vrátane poistného na verejné zdravotné poistenie) a príspevky si môže daňovník uplatniť vo výdavkoch v preukázanej výške.

Daňovník, ktorý uplatňuje výdavky percentom z úhrnu príjmov, uplatní pri nedoplatku z ročného zúčtovania poistného postup podľa § 6 ods. 10 ZDP. Vyrovnaný nedoplatok z ročného zúčtovania poistného za rok 2007 si uplatní ako výdavok v roku 2008 spolu s paušálnymi výdavkami.

Príklad č. 1:
Živnostník v roku 2008 dosiahol príjmy zo živnosti vo výške 412 000 Sk, zaplatil poistné spolu v sume 40 800 Sk a v septembri uhradí nedoplatok z ročného zúčtovania poistného vo výške 1 500 Sk. Nakoľko jeho príjmy sú zo živnosti uvedenej v prílohe č. 1 živnostenského zákona, pri vyčíslení základu dane z príjmov za rok 2008 si uplatní paušálne výdavky vo výške 60 %.
 
Výpočet čiastkového základu dane podľa § 6 ZDP:
Príjmy 412 000 Sk
– výdavky 247 200 Sk (412 000 x 60 %)
– poistné 40 800 Sk
– nedoplatok poistného 1 500 Sk
Základ dane 122 500 Sk.


***


Ak bol poistenec v roku 2007 daňovníkom s príjmami podľa § 6 ZDP a v tomto roku skončil podnikanie alebo inú samostatnú zárobkovú činnosť, nemôže si nedoplatok poistného uplatniť ako daňový výdavok roku 2008, pretože v tomto roku nemá príjmy podľa § 6 ZDP.

ZDP v žiadnom zo svojich ustanovení uvedenú situáciu nerieši. Ministerstvo financií SR vydalo v roku 2006 usmernenie č. MF/021796/2006-72 o zahrnutí nedoplatku, resp. preplatku vzniknutých po vykonanom ročnom zúčtovaní zdravotného poistenia za kalendárny rok 2005 do základu dane podľa zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej „usmernenie MF SR“), ktoré je uverejnené vo Finančnom spravodajcovi č. 8/2006. Usmernenie MF SR možno primerane aplikovať aj pri zahrnutí nedoplatku z ročného zúčtovania poistného za rok 2007 do základu dane.

V súlade s uvedeným usmernením MF SR daňovník, ktorý je povinný v roku 2008 vyro

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály