Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Vplyv novely Obchodného zákonníka na splácanie základného imania spoločnosti

Dátum: Rubrika: Právo pre ekonómov

Dňa 18. 10. 2013 bol schválený vládny návrh, ktorý mení a dopĺňa zákon č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p., ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v znení schváleného doplňujúceho návrhu. Ide o zákon č. 357/2013 Z. z. 18. októbra 2013.

Ide o pred časom schválený vládny návrh zákona novely Obchodného zákonníka, ktorého základnou podstatou je sprehľadnenie splácania základného imania spol. s r. o. takým spôsobom, aby sa zabránilo fiktívnemu čestnému vyhlasovaniu správcov vkladu, že došlo k splateniu základného imania bez toho, aby reálne predmetné finančné prostriedky existovali.

Predmetná novela Obchodného zákonníka si kladie za cieľ zabrániť fiktívnemu vytváraniu obchodným spoločností bez reálneho finančného základu, to znamená bez toho, aby zakladatelia disponovali splateným základným imaním. Podľa súčasnej právnej úpravy nič nebránilo správcom vkladu uviesť vo svojom čestnom vyhlásení, že základné imanie bolo splatené v plnej výške bez toho, aby finančné prostriedky boli reálne do spoločnosti vložené a aby spoločník, ktorý základné imanie do spoločnosti vložil vôbec takýmito finančnými prostriedkami disponoval. Správcovi vkladov mohol čestne vyhlásiť akúkoľvek výšku základného imania, pričom táto suma sa iba do spoločnosti zaúčtovala v súlade s daňovými predpismi.

Základné imanie spoločnosti je súhrnným vyjadrením peňažných a nepeňažných vkladov všetkých spoločníkov do spoločnosti. Základné imanie sa vytvára povinne v spoločnosti s ručením obmedzeným a v akciovej spoločnosti, v ostatných obchodným spoločnostiach je takéto základné imanie dobrovoľné. Výška základného imania sa vždy zapisuje do obchodného registra. Novela obchodného zákonníka prijatá dňa 18. 10. 2013 sa týka iba peňažných vkladov, keďže nepeňažné vklady sa oceňujú na základe znaleckého posudku a ich hodnota je vždy zrejmá a spoločník, ktorý vkladá do spoločnosti nepeňažný vklad, musí previesť vlastnícke právo k nepeňažnému vkladu

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály