Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Vláda chce pritvrdiť v boji proti daňovým trestným činom

Dátum: Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

Vyskúšajte našu 10-dňovú skúšobnú licenciu a získajte prístup k celému portálu zadarmo. Stačí sa bezplatne zaregistrovať.

Chcem prístup zdarma

Máte už predplatné? Prihláste sa.

V rámci novely zákona č. 222/2004 o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. súčasná vláda predložila aj návrhy na úpravu trestnoprávnej zodpovednosti pri neoprávnených daňových aktivitách. Poradenská spoločnosť Accace, ktorá na Slovensku pôsobí v oblasti daňového poradenstva, outsourcingu účtovníctva a spracovania miezd prináša aktuálne informácie ohľadom plánovaných úprav týkajúcich sa nových daňových trestných činov.

Platný trestný kódex pozná tri trestné činy na úseku daní:

  • skrátenie dane a poistného,
  • neodvedenie dane a poistného,
  • nezaplatenie dane a poistného.

Vláda sa chce zamerať na riešenie závažnejších daňových trestných činov

Prvých dvoch trestných činov sa dopustí osoba, ktorá skráti alebo zadrží a neodvedie určenému príjemcovi daň, poistné na sociálne poistenie, na verejné zdravotné poistenie alebo príspevok na starobné dôchodkové sporenie, alebo ktorá si uplatní nárok na vrátenie dane z pridanej hodnoty alebo spotrebnej dane v úmysle zadovážiť sebe alebo inému neoprávnený prospech, v malom rozsahu, t. j. v rozsahu nad 266 €.

Pozmeňujúci vládny návrh v základnej skutkovej podstate týchto trestných činov zvyšuje hranicu škody na väčší rozsah. Čo v praxi bude znamenať, že potrestaný bude ten, kto spácha trestný čin skrátenia alebo neodvedenia dane a poistného aspoň v rozsahu 2 660 €.

„Týmto spôsobom vláda plánuje odbremeniť orgány činné v trestnom konaní a súdy, ktoré by sa v budúcnosti nemali zaoberať daňovými deliktami spáchanými v malom rozsahu, ale naopak mali by mať väčší priestor na riešenie závažnejších trestných činov aj v oblastí daní,“ uvádza Zuzana Chmeľová, advokátka.

Trestný čin nezaplatenia dane a poistného

Plánovaná novela by sa nemala dotknúť trestného činu nezaplatenia dane a poistného. Daňovník, ktorý nezaplatí splatnú daň najmenej vo výške 2 660 €, alebo osoba, ktorá nezaplatí poistné na sociálne poistenie alebo verejné zdravotné poistenie alebo príspevok na starobné dôchodkové sporenie v rovnakej výške, sa vystavuje riziku trestného stíhania a trestu odňatia slobody až na tri roky.

Vláda presadzuje zavedenie nových trestných činov – daňový podvod a marenie výkonu správy daní

Ak daňový subjekt neoprávnene požiada o vrátenie dane z pridanej hodnoty alebo niektorej spotrebnej dane s cieľom bezdôvodne obohatiť seba či inú osobu, dopustí sa daňového podvodu.

Daňový subjekt, ktorý bude mariť výkon správy daní aj napriek tomu, že bol za takéto nezákonné konanie v priebehu dvanástich mesiacoch postihnutý, bude páchať trestný čin. Takéto protiprávne konanie bude spočívať napr. v predložení nepravdivých daňových dokladov, v pozmenení, znehodnotení alebo zničení daňových dokladov, alebo zatajení skutočností rozhodujúcich pre správne určenie dane, či v nesplnení povinnosti uloženej daňovou kontrolou.

„Zavedením trestnoprávnej zodpovednosti pri spomínaných nových trestných činoch sa majú obmedziť daňové špekulácie, ktorými sa zákon obchádza alebo priamo porušuje,“ dopĺňa Zuzana Chmeľová.

Páchateľovi daňového trestného činu bude možné zakázať činnosť

Pri kvalifikovaných skutkových podstatách trestných činov na úseku daní sa navrhuje zaviesť postih páchateľa formou zákazu činnosti. Ako príklad možno uviesť prípad, ak by podnikateľ nezaplatil splatnú daň najmenej vo výške 26 600 €. Súd takémuto podnikateľovi uloží trest zákazu podnikateľskej činnosti na určité obdobie.

„Účelom uvedeného trestu je zabrániť „vynaliezavým“ podnikateľom obohacovať sa prostredníctvom ďalšej podnikateľskej činnosti a zamedziť tak daňovým únikom,“ komentuje Zuzana Chmeľová.

Predpokladaný termín účinnosti novely je 1. októbra 2012. Finálny návrh však bude výsledkom legislatívneho procesu, ktorý momentálne prebieha.



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály