Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Veľkostné kritériá v zákone o účtovníctve

Rubrika: Podvojné účtovníctvo

V smerniciach Európskej únie pre účtovníctvo sa spoločnosti členia pre účely účtovnej závierky podľa určitých veľkostných kritérií na malé, stredne veľké a veľké. Tými veľkostnými kritériami sú majetok, čistý obrat, priemerný počet pracovníkov. Analogické kritériá boli zavedené aj do slovenského zákona o účtovníctve. Nie síce v súvislosti s členením účtovných jednotiek na malé, stredne veľké a veľké ale v trochu iných súvislostiach a to, povinnosť nechať si overiť účtovnú závierku audítorom, povinnosť zostaviť individuálnu účtovnú závierku podľa IFRS v znení prijatom EÚ a povinnosť zostaviť konsolidovanú účtovnú závierku.

V smerniciach EÚ pre účtovníctvo, najmä v smernici č. 78/660/EHS o ročnej účtovnej závierke niektorých typov spoločností (známej ako Štvrtá smernica) sa spoločnosti členia pre účely účtovnej závierky podľa určitých veľkostných kritérií na malé, stredne veľké a veľké. Tými veľkostnými kritériami sú:

  • majetok (smernica ho nazýva bilančná suma),
  • čistý obrat,
  • priemerný počet pracovníkov.

Tieto kritériá sú na „slovenské pomery“ pomerne vysoké, napr.:

  • majetok 17 500 000 €, resp. 4 400 000 €,
  • čistý obrat 35 000 000 €, resp. 8 800 000 €,
  • priemerný počet pracovníkov počas účtovného obdobia 250, resp. 50.

Analogické kritériá, aj keď s inými číslami, boli zavedené aj do slovenského zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“). Nie síce v súvislosti s členením účtovných jednotiek (ÚJ) na malé, stredne veľké a veľké (takéto členenie v zákone o účtovníctve nie je), ale v troch iných súvislostiach:

Obsah týchto kritérií a spôsob ich uplatňovania v každom z vyššie uvedených troch prípadov je rozdielny (pozri aj publikáciu Farkaš, Richard: Účtovná závierka obchodných spoločností v Slovenskej republike. – Bratislava: IURA Edition 2010).

Povinnosť nechať si overiť účtovnú závierku audítorom

Podľa § 19 ods. 1 zákona o účtovníctve povinnosť nechať si overiť účtovnú závierku audítorom majú:

  • ÚJ, ktoré povinne zostavujú individuálnu účtovnú závierku podľa IFRS v znení prijatom EÚ podľa § 17a zákona o účtovníctve (v súčasnosti ide asi o 150 ÚJ),
  • obchodné spoločnosti a družstvá, ktorých cenné papiere sú prijaté na obchodovanie na regulovanom trhu,
  • ÚJ, ktorým túto povinnosť ustanovuje osobitný predpis, napr. zákon o bankách, o nadáciách a pod.

Okrem týchto ÚJ majú povinnosť nechať si overiť účtovnú závierku audítorom obchodné spoločnosti, ak povinne vytvárajú základné imanie a družstvá, ak ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka a za bezprostredne predchádzajúce účtovné obdobie sú splnené aspoň dve z týchto podmienok:

  • celková suma majetku presiahla 1.000.000 €, pričom sumou majetku sa rozumie suma majetku zistená zo súvahy v ocenení neupravenom o položky podľa § 26 ods. 3 zákona o účtovníctve (inými slovami, ide o sumu, ktorá je vykázaná v súvahe v stĺpčeku „brutto“, t. j. pred odpismi a opravnými položkami),
  • čistý obrat presiahol 2.000.000 €, pričom čistým obratom na tento účel sú výnosy dosiahnuté z predaja výrobkov, tovarov, poskytnutých služieb a iné výnosy súvisiace s bežnou činnosťou ÚJ po odpočítaní zliav (inými slovami, vychádzajúc z predpísanej štruktúry výkazu ziskov a strát ide o celú účtovú triedu 6 – Výnosy, s výnimkou účtovej skupiny 68 – Mimoriadne výnosy),
  • priemerný prepočítaný počet zamestnancov v jednom účtovnom období presiahol 30.

Pozn.: Do. 31. 12. 2009 mali povinnosť auditu všetky akciové spoločnosti, bez ohľadu na veľkostné kritériá. Spoločnosti, ktorých cenné papiere sú prijaté na obchodovanie na regulovanom trhu, mali túto povinnosť až po prekročení veľkostných kritérií.

Ktoré sú to obchodné spoločnosti, ktoré povinne vytvárajú základné imanie? Podľa § 58 ods. 2 Obchodného zákonníka, základné imanie sa povinne vytvára v spoločnosti s ručením obmedzeným a v akciovej spoločnosti. V tomto ustanovení sa neuvádza žiadna iná obchodná spoločnosť (komanditná spoločnosť, verejná obchodná spoločnosť). Z ustanovení ku komanditnej spoločnosti v § 94 a nasl. Obchodného zákonníka však vyplýva, že aj komanditná spoločnosť vytvára (základné) imanie z vkladu komanditistu, keď totiž Obchodný zákonník používa pojem „vklad“, myslí tým vklad do základného imania (pozri § 5859 Obchodného zákonníka). Je preto na zváženie, či uvedené veľkostné kritériá neplatia aj pre komanditnú spoločnosť. Neplatia pre verejnú obchodnú spoločnosť, pretože táto základné imanie povinne nevytvára.

Dve z troch veľkostných kritérií musia byť prekročené dve po sebe idúce účtovné obdobia, pričom povinnosť nechať si overiť účtovnú závierku audítorom vzniká už za to účtovné obdobie, za ktoré boli prekročené druhýkrát. Napr., ak sú veľkostné kritériá prekročené za účtovné obdobie 01 a 02, ÚJ vzniká povinnosť nechať si overiť účtovnú závi

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály