Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Uzávierkové účtovné operácie v sústave jednoduchého účtovníctva

Dátum: Rubrika: Jednoduché účtovníctvo Zo seriálu: Uzávierkové účtovné operácie v sústave jednoduchého účtovníctva

Uzatváranie účtovných kníh sústavy jednoduchého účtovníctva je súbor činností spojených so zistením zostatkov, stavov a súhrnov v účtovných knihách. Povinnosť uzatvárať účtovné knihy k poslednému dňu účtovného obdobia platí pre podnikateľa každý rok. K tomuto dátumu zostavuje podnikateľ aj účtovnú závierku.

Daňové zameranie jednoduchého účtovníctva (JÚ) vyžaduje od podnikajúcej fyzickej osoby (ďalej len „podnikateľ“), aby každú hospodársku operáciu posudzovala podľa ustanovení zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) pretože výsledkom JÚ je základ dane, ktorý sa prenáša do daňového priznania dane z príjmov fyzických osôb bez ďalších úprav a je podkladom pre výpočet dane. Správne stanovenie základu dane spočíva v správnom zaúčtovaní príjmov a výdavkov, ktoré podnikateľ v priebehu roka prijal alebo vynaložil. Na zaistenie úplného súladu so ZDP v sústave JÚ slúžia uzávierkové účtovné operácie, ktoré sa účtujú pri uzatváraní účtovných kníh.

Postup pri uzatváraní účtovných kníh

V sústave JÚ sa účtuje podľa § 15 ods. 1 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) v týchto účtovných knihách:

  • v peňažnom denníku,
  • v knihe pohľadávok,
  • v knihe záväzkov,
  • v pomocných knihách, ak je ich vedenie potrebné na preukázanie a vykazovanie predmetu účtovníctva v účtovnej závierke, napríklad pomocná kniha o zložkách majetku, o záväzkoch z pracovnoprávnych vzťahov.

Podľa § 16 ods. 6 zákona o účtovníctve má podnikateľ, ktorý účtuje v JÚ, povinnosť uzavrieť účtovné knihy vždy:

  • k poslednému dňu účtovného obdobia,
  • ku dňu skončenia podnikania alebo inej zárobkovej činnosti,
  • ku dňu predchádzajúcemu deň účinnosti vyhlásenia konkurzu.

Povinnosť uzatvárať účtovné knihy k poslednému dňu účtovného obdobia platí pre podnikateľa každý rok. K tomuto dátumu zostavuje podnikateľ aj účtovnú závierku.

Uzatváranie účtovných kníh sústavy JÚ

Uzatváranie účtovných kníh sústavy JÚ je súbor činnosti spojených so zistením zostatkov, stavov a súhrnov v účtovných knihách. Pri uzatváraní účtovných kníh sa podľa § 8 ods. 4 Postupov účtovania v JÚ (opatrenie MF SR č. MF/27076/2007-74, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a podrobnosti o usporiadaní, označovaní a obsahovom vymedzení položiek účtovnej závierky pre účtovné jednotky účtujúce v sústave jednoduchého účtovníctva, ktoré podnikajú alebo vykonávajú inú samostatne zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov v z. n. p.):

a)       v peňažnom denníku:

  • účtujú uzávierkové účtovné operácie,
  • uvedú sa súhrnné sumy príjmov a súhrnné sumy výdavkov v členení podľa § 4 ods. 6,
  • uvedie sa výsledok hospodárenia za účtovné obdobie, ktorým je rozdiel medzi príjmami a výdavkami po zohľadnení uzávierkových účtovných operácií,

b)       v knihe pohľadávok a v knihe záväzkov a v pomocných knihách sa uvedú súhrnné sumy prírastkov a úbytkov a konečný stav, označí sa ukončenie účtovného obdobia.

Uzávierkové účtovné operácie

Uzávierkové účtovné operácie sa v sústave JÚ účtujú v hlavnej účtovnej knihe – v peňažnom denníku. Podľa § 4 ods. 1 písm. d) Postupov účtovania v JÚ sa účtujú ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka. Podľa § 8 ods. 4 písm. a) Postupov účtovania v JÚ sa účtujú pred uzavretím účtovných kníh tak, že sa:

1a. Zvýšia príjmy o sumy doteraz nezaúčtované v peňažnom denníku, ktoré sa zahrnú do základu dane z príjmov a zaúčtujú sa v peňažnom denníku do stĺpca „Príjmy celkom“ a do príjmov podľa druhového členenia, t. j. podľa § 4 ods. 6 písm. d) do stĺpca:

  • Predaj tovaru.
  • Predaj výrobkov a služieb.
  • Ostatné príjmy.

1b. Znížia príjmy a sumy, ktoré sa nezapočítavajú do základu dane z príjmov, t. z. že sa zaúčtujú v peňažnom denníku do stĺpca „Príjmy celkom“ a do príjmov podľa ich druhového členenia,

1c. Zvýšia výdavky o sumy doteraz nezaúčtované v peňažnom denníku, ktoré sa zahrnú do základu dane z príjmov a zaúčtujú sa do stĺpca „Výdavky celkom“ a výdavky celkom podľa druhového členenia, t. z. podľa § 4 ods. 6 písm. e) do stĺpca:

  • nákup materiálu vrátane výdavkov súvisiacich s jeho obstaraním (ďalej len „Nákup materiálu“),
  • nákup tovaru vrátane výdavkov súvisiacich s jeho obstaraním (ďalej len „Nákup tovaru“),
  • mzdy,
  • poistné a príspevky platené za FO alebo podnikateľa a poistné a príspevky platené zamestnávateľom za zamestnancov (ďalej len „Poistné a príspevky“),
  • prevádzková réžia,
  • tvorba sociálneho fondu.

1d.  Znížia výdavky o sumy, ktoré sa nezahrnujú do základu danez príjmov a nemôžu byť zaúčtované v stĺpci „Výdavky celkom“ a v druhovom členení výdavkov celkom.

Účtovanie uzávierkových účtovných operácií

V sústave JÚ sa účtujú v priebehu účtovného obdobia (kalendárneho roku) do peňažného denníka len „skutočne“ vykonané príjmové a výdavkové hospodárske operácie, ktoré sa účtujú na základe účtovných dokladov v deň uskutočnenia účtovného prípadu. Účtovné prípady bez pohybu peňažných prostriedkov sa účtujú k poslednému dňu účtovného obdobia ako uzávierkové účtovné operácie. Všetky účtovné prípady, t. j. aj uzávierkové účtovné operácie, musia byť v peňažnom denníku zaúčtované tak, aby bolo jasné, či ide o príjmy, ktoré ovplyvňujú alebo neovplyvňujú základ dane, alebo či ide o daňové výdavky (výdavky, ktoré ovplyvňujú základ dane) alebo nedaňové výdavky.

Uzávierkové účtovné operácie sa účtujú v peňažnom denníku podľa § 8 ods. 4 písm. a) bod 1 Postupov účtovania v JÚ pred uzavretím účtovných kníh, t. j. ako posledné zápisy. Úpravu základu dane pomocou uzávierkových účtovných operácii by mal podnikateľ vykonať až po analýze konkrétnej hospodárskej operácie z hľadiska ustanovení platného zákona o účtovníctve a ZDP.

Účtovné doklady uzávierkových účtovných operácii

Účtovné prípady, t. j. skutočnosti, ktoré sú predmetom účtovníctva, sa preukazujú účtovnými dokladmi. Účtovné doklady sú písomnosti, v ktorých sa prvotne zaznamenávajú tie operácie, ktoré sa majú zobraziť v účtovníctve. Účtovné doklady preukazujú a dokladujú, že účtovné prípady skutočne nastali, preto by podnikateľ nemal v účtovnej knihy urobiť bez účtovného dokladu urobiť žiaden účtovný zápis. T. z., že aj pri účtovaní uzávierkových účtovných operácii by mal podnikateľ doložiť každý účtovný prípad účtovným dokladom, ktorý musí obsahovať náležitosti účtovného dokladu podľa § 10 ods. 1 zákona o účtovníctve.

Vybrané uzávierkové účtovné operácie, s ktorými sa môže podnikateľ účtujúci v JÚ stretnúť, uvedieme spolu so spôsobom účtovania. Uvádzam vybrané prípady, ktoré môžu nastať, napríklad odpisy hmotného a nehmotného majetku, až po tie menej časté ako napríklad odpustenie dlhu, postúpenie pohľadávky, uplatnenie škody a podobne.

Príjmové uzávierkové účtovné operácie

Príjmové uzávierkové účtovné operácie sú účtovné operácie, ktoré sa zaúčtujú pri účtovnej závierke za rok 2012 k 31. 12. 2012 ako posledné zápisy v peňažnom denníku:

  • podľa § 8 ods. 4 písm. a) bod 1a. Postupov účtovania v JÚ ako príjmy, ktoré zvýšia základ dane zvýšením príjmov ovplyvňujúcich základ dane alebo
  • podľa § 8 ods. 4 písm. a) bod 1b. Postupov účtovania v JÚ ako príjmy, ktoré znížia základ dane znížením príjmov ovplyvňujúcich základ dane.

Príjmové uzávierkové účtovné operácie sa účtujú do peňažného denníka na základe dokladov, ktoré spĺňajú všetky náležitosti účtovného odkladu podľa § 10 ods. 1 zákona o účtovníctve.

Odpísanie pohľadávky

Podnikateľ, ktorý sa rozhodne pre odpísanie pohľadávky, postupuje podľa § 17 ods. 12 ZDP, teda zvýši základ dane o sumu pohľadávky v jej menovitej hodnote. Pri účtovaní postupuje podľa § 14 ods. 2 Postupov účtovaní v JÚ. Podľa uvedeného ustanovenia pri odpise pohľadávky pri trvalom upustení od jej vymáhania sa účtuje v tom účtovnom období, v ktorom podnikateľ o odpise pohľadávky rozhodol:

  • v knihe pohľadávok zánik pohľadávky a
  • v peňažnom denník
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály