Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Určenie miesta uskutočnenia zdaniteľného obchodu

Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

Pravidlá určujúce miesto uskutočnenia zdaniteľného obchodu sú rovnaké vo všetkých členských štátoch Európskej únie na základe smernice Rady EÚ 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (DPH). Zásadný význam určenia miesta zdaniteľného obchodu spočíva v práve členského štátu inkasovať daň. Členský štát, v ktorom je miesto konkrétneho zdaniteľného obchodu (miesto dodania tovaru, miesto poskytnutia služby, miesto nadobudnutia tovaru z iného členského štátu, miesto dovozu tovaru), má kompetenciu inkasovať daň od osoby povinnej zaplatiť túto daň.

Pravidlá určujúce miesto uskutočnenia zdaniteľného obchodu sú rovnaké vo všetkých členských štátoch Európskej únie na základe smernice Rady EÚ 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (DPH). Zásadný význam určenia miesta zdaniteľného obchodu spočíva v práve členského štátu inkasovať daň. Členský štát, v ktorom je miesto konkrétneho zdaniteľného obchodu (miesto dodania tovaru, miesto poskytnutia služby, miesto nadobudnutia tovaru z iného členského štátu, miesto dovozu tovaru), má kompetenciu inkasovať daň od osoby povinnej zaplatiť túto daň.

Zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) upravuje miesto zdaniteľného obchodu v § 13 až § 18. Ak je miesto zdaniteľného obchodu v tuzemsku, teda na území Slovenska, zdaniteľný obchod je predmetom dane podľa slovenského zákona o DPH a SR je oprávnená inkasovať daň. Ak je miesto zdaniteľného obchodu v inom členskom štáte, zdaniteľný obchod je predmetom dane podľa zákona o DPH príslušného členského štátu a tento štát je oprávnený inkasovať daň.

 

Miesto dodania tovaru

Dodanie tovaru spojené s odoslaním alebo prepravou tovaru

Základným pravidlom na určenie miesta dodania pre tovar, s ktorým je spojené odoslanie alebo preprava, podľa § 13 ods. 1 písm. a) zákona o DPH je, že miestom dodania je miesto, kde sa tovar nachádza v čase, keď sa jeho odoslanie alebo preprava ku kupujúcemu začína a nie je podstatné, kto prepravu tovaru vykonáva, či je to dodávateľ, odberateľ alebo tretia osoba – dopravná spoločnosť.
 
Príklad č. 1:
Slovenský podnikateľ, platiteľ dane, dodá tovar poľskému podnikateľovi registrovanému pre daň v Poľsku. Prepravu tovaru zo Slovenska do Poľska vykoná slovenský podnikateľ. Miestom dodania tovaru je miesto, kde sa preprava tovaru začína – Slovensko. Dodanie tovaru je oslobodené od dane podľa § 43 zákona o DPH. Faktúra vyhotovená slovenským podnikateľom pre poľského podnikateľa musí obsahovať identifikačné číslo pre daň (IČ DPH) obidvoch podnikateľov.
 
Poľský podnikateľ uskutoční intrakomunitárne nadobudnutie tovaru v Poľsku. Daň splatnú z nadobudnutia tovaru je oprávnený odpočítať v tom istom daňovom priznaní, v ktorom priznáva splatnú daň, za predpokladu, že má faktúru od dodávateľa a tovar použije na činnosti, ktoré ho oprávňujú na odpočítanie dane. 

***

Príklad č. 2:
Maďarská spoločnosť C si objedná u slovenskej spoločnosti B tovar, ktorý si slovenská spoločnosť B objedná u slovenskej spoločnosti A s tým, že tovar si prepraví z tuzemska do Maďarska maďarská spoločnosť C. Dodanie tovaru slovenskou spoločnosťou A slovenskej spoločnosti B je dodaním tovaru bez prepravy a dodanie tovaru slovenskou spoločnosťou B maďarskej spoločnosti C je dodaním tovaru s prepravou.

Slovenská spoločnosť A predá tovar slovenskej spoločnosti B so slovenskou daňou (miestom dodania tovaru je miesto, kde sa tovar nachádza v čase dodania), slovenská spoločnosť B uplatní odpočítanie dane. Slovenská spoločnosť B uskutoční tzv. pohyblivú dodávku tovaru z tuzemska do Maďarska pre osobu identifikovanú pre daň v Maďarsku – miestom dodania tovaru je miesto, kde sa začína preprava, teda tuzemsko, a dodanie tovaru je oslobodené od dane podľa § 43 zákona o DPH. Túto dodávku tovaru uvedie slovenská spoločnosť B v daňovom priznaní aj v súhrnnom výkaze.

Maďarská spoločnosť C prizná v Maďarsku podľa maďarského zákona o DPH maďarskú daň za nadobudnutie tovaru z iného členského štátu (zo Slovenska) a uplatní jej odpočítanie.

***
Zo základného pravidla platí výnimka pre:
  • tovar dodávaný s inštaláciou alebo s montážou dodávateľom alebo na jeho účet; v takomto prípade podľa § 13 ods. 1 písm. b) zákona o DPH miestom dodania tovaru je miesto, kde sa tovar nainštaluje alebo zmontuje,
  • zásielkový predaj tovaru (tovar sa predáva z jedného členského štátu do iného členského štátu, kupujúci nie je registrovaný pre daň, prepravu tovaru zabezpečuje dodávateľ, predmetom predaja nie je nový dopravný prostriedok alebo tovar dodaný s inštaláciou lebo montážou dodávateľom alebo na jeho účet); v takomto prípade podľa § 14 zákona o DPH je miestom dodania tovaru členský štát, v ktorom sa preprava tovaru začína, kým dodávateľ svojimi dodávkami do príslušného členského štátu nedosiahne v kalendárnom roku hodnotu určenú týmto členským štátom a od dosiahnutia určenej hodnoty je miestom dodania tovaru členský štát, v ktorom sa preprava tovaru skončí.

Príklad č. 3:
Maďarská firma so sídlom v Budapešti dodá výrobnú linku slovenskému podnikateľovi. Montáž a inštaláciu výrobnej linky na Slovensku vykoná dodávateľ linky.
 
Miestom dodania tovaru je Slovensko. Povinnosť platiť daň je prenesená na zákazníka, ktorý je zdaniteľnou osobou a nie je rozhodujúce, či slovenský podnikateľ je alebo nie je platiteľom dane. Maďarská firma nie je povinná registrovať sa pre daň v SR podľa § 5 zákona o DPH a fakturuje dodanie tovaru s montážou a inštaláciou bez dane. Slovenský podnikateľ je povinný zaplatiť z dodaného tovaru slovenskú daň.

*** 

Príklad č. 4:
Česká obchodná spoločnosť dodáva na Slovensko zákazníkom – občanom, tovar. Tovar si objednávajú na základe reklamy v časopisoch. Prepravu tovaru zabezpečuje dodávateľ z Česka na Slovensko vlastnými dopravnými prostriedkami.
 
Tovar je fakturovaný s českou daňou, sadzba dane je 19 %. V októbri 2007 dosahuje hodnota tovaru bez dane dodaného na Slovensko 1,4 mil. Sk, preto česká obchodná spoločnosť musí požiadať Daňový úrad Bratislava I o registráciu za platiteľa dane, lebo z objednávok je zrejmé, že už v novembri 2007 hodnota dodávok na Slovensko dosiahne 1,5 mil. Sk. Dodávky, ktoré sú nad hodnotu 1,5 mil. Sk, musia byť už zdaňované slovenskou daňou 19%.

*** 

Dodanie tovaru bez prepravy

Miestom dodania tovaru, ktorý sa dodáva bez odoslania alebo prepravy, podľa ust. § 13 ods. 1 písm. c) zákona oDPH je miesto, kde sa tovar nachádza v čase dodania. Toto pravidlo na určenie miestadodania tovaru sa vzťahuje aj nadodanie nehnuteľností (stavieb a pozemkov), ktoré sú na účely zákona o DPH tovarom.
 
Príklad č. 5:
Rakúsky podnikateľ predá slovenskému podnikateľovi nehnuteľnosť v Rakúsku. Miestom dodania tovaru je Rakúsko. Pri dodaní nehnuteľnosti sa postupuje podľa zákona o DPH platného v Rakúsku. 

 ***

Dodanie tovaru na palubách lietadiel, lodí alebo vo vlakoch

Ak sa dodanie tovaru uskutočňuje na palubách lietadiel, lodí alebo vo vlakoch počas osobnej dopravy vo vnútri Európskej únie, miestom dodania tovaru podľa § 13 ods. 1 písm. d) zákona o DPH je miesto, kde sa osobná doprava začína.
 
Príklad č. 6:
Železničná spoločnosť má vo vlaku, ktorého východzia stanica je v Košiciach a konečná stanica vo Viedni, zásoby tovaru (napr. nápoje, cukrovinky, tabako
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály