Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Určenie miesta dodania pri službách – základné vs. osobitné pravidlá

Dátum: Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

V príspevku sa autorka bližšie zaoberá určením miesta dodania služby a uplatňovaním základných a osobitných pravidiel v závislosti od postavenia príjemcu služby.

Pre správne uplatnenie dane z pridanej hodnoty (DPH) je nevyhnutné náležite určiť miesto zdaniteľného obchodu. Daňová povinnosť vzniká v tom štáte, v ktorom je miesto zdaniteľného obchodu. Slovenskou daňou z pridanej hodnoty sa potom zdaňujú iba tie zdaniteľné obchody, ktoré majú miesto dodania na území SR a iba tie sa uvádzajú do daňového priznania podávaného v SR. V príspevku sa bližšie zaoberáme určením miesta dodania služby a uplatňovaním základných a osobitných pravidiel v závislosti od postavenia príjemcu služby.

Dodanie služby je zdaniteľné iba vtedy, ak ide o dodanie služby za protihodnotu, s miestom dodania v tuzemsku a za podmienky, že je uskutočnené zdaniteľnou osobou, ktorá koná v postavení zdaniteľnej osoby. Na to, aby bola služba správne zdanená, musí poskytovateľ (dodávateľ) služby určiť:

  • druh služby,
  • postavenie príjemcu služby (zdaniteľná osoba alebo nezdaniteľná osoba),
  • miesto dodania služby (uplatnenie špecifického pravidla alebo jedného z dvoch základných pravidiel),
  • osobu, ktorá je povinná platiť daň (dodávateľ alebo príjemca služby) – v prípade cezhraničných služieb uplatnenie mechanizmu prenosu daňovej povinnosti na príjemcu služby (reverse charge).

Pri určení miesta dodania služby platí, že ak služba nespadá pod niektoré z osobitných pravidiel určenia miesta dodania služby, aplikuje sa základné pravidlo v závislosti od postavenia príjemcu služby.

Vymedzenie zdaniteľnej osoby

Od 1. 1. 2010 je pre určenie miesta dodania služby podstatné, kto je príjemcom služby, či zdaniteľná alebo nezdaniteľná osoba. Poskytovateľ služby je povinný overiť, či je príjemca služby skutočne zdaniteľnou osobou, a to prostredníctvom identifikačného číslo pre DPH, ktoré potvrdzuje, že osoba, ktorá dodáva alebo prijíma službu, koná v postavení zdaniteľnej osoby. V prípade, že zdaniteľná osoba má pridelené identifikačné číslo vo viacerých členských štátoch, pri určení miesta dodania služby podľa § 15 ods. l zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) je podstatné, aby poskytnuté IČ pre DPH zodpovedalo sídlu alebo miestu podnikania zdaniteľnej osoby.

Zdaniteľnou osobu je každá fyzická osoba (FO) alebo právnická osoba (PO), ktorá nezávisle vykonáva akúkoľvek ekonomickú činnosť uvedenú v § 3 ods. 2 zákona o DPH, bez ohľadu na účel alebo výsledky tejto činnosti, t. j. podniká.

Môže ísť o tuzemskú zdaniteľnú osobu, ktorá nie je platiteľom, tuzemského platiteľa dane alebo zahraničnú zdaniteľnú osobu. V určitých prípadoch môžu členské štáty pod zdaniteľnú osobu zahrnúť aj osoby, ktoré príležitostne uskutočňujú určité transakcie. V podmienkach SR je zdaniteľnou osobou každá osoba (aj občan), ktorá príležitostne dodá nový dopravný prostriedok do iného členského štátu.

Poznámka: Ekonomickou činnosťou (podnikaním) sa podľa § 3 ods. 2 zákona o DPH rozumie každá činnosť, z ktorej sa dosahuje príjem (existuje priama väzba medzi prijatou platbou a poskytnutým zdaniteľným plnením). Podnikanie na účely DPH zahŕňa nielen činnosť výrobcov, obchodníkov a dodávateľov služieb, vrátane ťažobnej, stavebnej a poľnohospodárskej činnosti, činnosť vykonávanú ako slobodné povolanie (napr. znalci, tlmočníci, súdni exekútori, notári), duševnú, tvorivú a športovú činnosť, ale aj využívanie hmotného a nehmotného majetku s cieľom dosahovať príjmy z tohto majetku na pokračujúcom základe.

Upozornenie: Od 1. 1. 2010 podľa § 15 ods. 4 zákona o DPH má osobitné postavenie vo vzťahu k prijatým službám na účely určenia miesta dodania služby:

  • zdaniteľná osoba, ktorá vykonáva aj činnosti, ktoré nie sú predmetom dane podľa § 2 ods. 1 písm. a) alebo b) – táto osoba sa považuje za zdaniteľnú osobou pre všetky služby, ktoré sú jej dodané,
  • PO, ktorá nie je zdaniteľnou a je identifikovaná pre daň (osoby registrované podľa § 7 zákona o DPH) – táto osoba sa považuje za zdaniteľnú osobu.

Tieto osoby sa považujú za zdaniteľné osoby vo vzťahu k prijatým službám, bez ohľadu na to, či prijatá služba súvisí s ich ekonomickou činnosťou alebo s činnosťou, ktorá nie je ekonomickou podľa § 3 ods. 2 zákona o DPH.

Za nezdaniteľnú osobu sa považuje občan a PO, ktorá nie je zdaniteľnou (t. j. osoby nezaložené a nezriadené na podnikanie – orgány verejnej moci, nadácie, občianske združenia a pod.). Ak však PO, ktorá nie je zdaniteľnou vykonáva okrem hlavnej činnosti aj ekonomickú činnosť alebo vykonáva hlavnú činnosť, ktorá narúša hospodársku súťaž, stáva sa zdaniteľnou osobou.

Miesto dodania služby – dve základné pravidlá

S účinnosťou od 1. 1. 2010 došlo v zákone o DPH k zmene pravidiel, podľa ktorých sa určuje miesto dodania služieb. Nové pravidlá vychádzajú zo smernice Rady 2008/8/ES, ktorou sa mení a dopĺňa smernica Rady 2006/112/ES o spoločnom systéme DPH, pokiaľ ide o miesto poskytovania služieb. Cieľom bolo zjednodušiť fungovanie spoločného systému DPH pri poskytovaní cezhraničných služieb a zdaňovať služby primárne v mieste ich skutočnej spotreby.

Základné pravidlá pre určenie miesta dodania služieb v závislosti od postavenia príjemcu služby

Príjemca služby je zdaniteľná osoba Príjemca služby je nezdaniteľná osoba
  • Miesto dodania služby je miesto, kde má odberateľ služby sídlo, miesto podnikania, prevádzkareň, bydlisko alebo kde sa obvykle zdržiava (§ 15 ods. 1 zákona o DPH),
<- tzv. princíp miesta spotreby služby
(miesto sídla odberateľa).
  • Miesto dodania služby je miesto, kde má dodávateľ služby sídlo, miesto podnikania, prevádzkareň, bydlisko alebo kde sa obvykle zdržiava (§ 15 ods. 2 zákona o DPH),
<- tzv. princíp miesta poskytnutia služby
(miesto sídla dodávateľa).
Ide o tzv. „B2B“ služby (business-to-business) medzi podnikateľmi. Ide o tzv. „B2C“ služby (business-to-customer) medzi podnikateľom a spotrebiteľom.
  • Uplatnenie prenosu daňovej povinnosti na prijímateľa služby pri cezhraničných službách za určitých podmienok.
Služba sa zdaňuje v štáte príjemcu služby. Služba sa zdaňuje v štáte dodávateľa.

V závislosti od toho, či príjemca služby má postavenie zdaniteľnej osoby alebo nezdaniteľnej osoby sa aplikuje jedno z dvoch základných pravidiel.

Zákl
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály