Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Úpravy v zdaňovaní príjmov fyzických osôb a právnických osôb od 1. 1. 2010, resp. od 1. 1. 2011 (3. časť)

Rubrika: Daň z príjmov

V tomto čísle uverejňujeme dokončenie článku.

 

(pokračovanie – 1. časť, 2. časť článku)

Odpis pohľadávky evidovanej voči SR
§ 19 ods. 3 písm. t) a § 52h ods. 3 ZDP:

Uvedené ustanovenie umožňuje uznať za daňový výdavok odpis menovitej hodnoty pohľadávky alebo jej nesplatenej časti bez príslušenstva, ktorú daňovník eviduje voči SR. Daňovník odpis takejto pohľadávky zahrnie do daňových výdavkov v tom zdaňovacom období, v ktorom upustil od jej vymáhania. Podľa tohto ustanovenia je možno odpísať len takú pohľadávku, ktorá bola zo strany SR uznaným záväzkom, pričom toto ustanovenie sa použije už pri podávaní daňového priznania po 31. decembri 2009, t. j. za zdaňovacie obdobie končiace 31. decembra 2009, a to podľa § 52h ods. 3 novely zákona.

Zmena počítania lehôt pri zahrnovaní opravnej položky do daňových výdavkov
K § 20 ods. 14 ZDP:

Do 31. decembra 2009 bola tvorba opravných položiek k rizikovej pohľadávke uznaná za daňový výdavok, ak od splatnosti pohľadávky uplynie doba dlhšia ako ustanovený počet mesiacov v § 20 ods. 14 ZDP, t. j. aj po uplynutí lehoty 12, 24 alebo 36 mesiacov. Pritom vynechaním slov „v zdaňovacom období, v ktorom uplynula táto doba“ na základe novely zákona č. 60/2009 Z. z. sa toto ustanovenie legislatívne spresnilo tak, aby ustanovená lehota v § 20 ods. 14 bola považovaná za minimálnu. Touto úpravou sa riešili napr. aj prípady, pri ktorých k účtovaniu tvorby opravnej položky, resp. jej doúčtovania vo vyššej sume, ako ustanovuje § 20 ods. 14 ZDP, dôjde po určenej lehote uvedenej v § 20 ods. 14 ZDP.

Novelou zákona sa od 1. januára 2010 mení doba počítania mesiacov na dni (rovnako, ako je to pri bankových opravných položkách uvedených v § 20 ods. 4). Nadväzne sa mení aj počítanie lehoty na postúpenie a odpis pohľadávky [§ 19 ods.2 písm. r) a § 19 ods. 3 písm. h) ZDP], ktorá je rovnako odvodená od počtu dní v nadväznosti na možnosť tvorby opravnej položky podľa § 20 ods.14 ZDP.

Reklamné predmety
§ 21 ods. 1 písm. h) ZDP:

V znení zákona účinnom do 31. decembra 2009 daňovými výdavkami nie sú výdavky na reprezentáciu, okrem výdavkov na reklamné predmety označené obchodným menom alebo ochrannou známkou poskytovateľa v hodnote neprevyšujúcej 16, 60 € za jeden predmet.

Označenie reklamného predmetu obchodným menom alebo ochrannou známkou poskytovateľa sa od 1. januára 2010 aj z dôvodu zjednotenia definovania reklamných predmetov v ZDP so zákonom č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. vypúšťa.

Podkapitalizácia
§ 21 ods. 2 písm. k) ZDP:

Stanovenie limitu výšky úrokov z úverov a pôžičiek uznaných v daňových výdavkoch kapitálovo prepojených spoločností bol aj zámer zvýšenia vplyvu aj prostredníctvom daňovej legislatívy ovplyvniť nahrádzanie poskytovania úverov a pôžičiek medzi kapitálovo prepojenými spoločnosťami priamo vkladmi do základného imania, ktoré zakladajú iné legislatívne a právne postavenie príjemcu vkladu, ako v prípade prijatia úveru alebo pôžičky. Súčasne systém založený na vkladoch medzi kapitálovo prepojenými spoločnosťami pôsobí na efektivitu hospodárenia príjemcu vkladu, kedy „istý“ príjem „matky“ charakteru úroku je nahradený podielmi na zisku, na ktoré vzniká nárok pri efektívnom ziskovom hospodárení. Vzhľadom na účel predmetného ustanovenia pri nahrádzaní úverov a pôžičiek kapitálovo prepojených spoločností, je takáto úprava bežne aplikovaná v zahraničných daňových legislatívach.

Súčasťou zmien a doplnení vykonaných zákonom č. 621/2007 Z. z., ktorýmsamenil a dopĺňal ZDP s účinnosťou k 1. januáru 2008, sa v súlade s ustanovením § 21 ods. 2 písm. k), úroky z úverov a pôžičiek uznajú za daňové výdavky pri „prepojených“ osobách v limitovanej sume, výpočet ktorej nadväzuje na výšku vlastného imania príjemcu úveru alebo pôžičky. Predmetné ustanovenie (v rámci výnimky z ustanoveného termínu účinnosti zákona č. 621/2007 Z. z.) malo byť účinné počnúc 1. januárom 2009. Zákonom č. 563/2008 Z. z., ktorým sa menil a dopĺňal ZDP, sa posúva účinnosť § 21 ods. 2 písm. k) o jeden kalendárny rok, t. j. od 1. januára 2010.

Ustanovenie o podkapitalizácii, resp. obmedzení zahrnovania úrokov z úverov a pôžičiek do daňových výdavkov prepojených osôb sa na základe vypustenia dikcie § 21 ods. 2 písm. k) už neuplatní (toto ustanovenie, ktoré malo nadobudnúť účinnosť 1. januára 2010, sa zo ZDP s účinnosťou od 1. januára 2010 vypúšťa).

Prerušenie odpisov a úľavy na dani
§ 22 ods. 9 ZDP:

V súlade s ustanovením § 22 ods. 9 ZDP môže daňovník odpisovanie hmotného majetku aj prerušiť. Ďalšie podmienky pre prerušenie odpisovania ZDP neustanovuje.

Daňovník s výnimkou daňovníka, ktorý uplatňuje úľavu na dani podľa § 30a ZDP, je však povinný prerušiť uplatňovanie odpisov hmotného majetku v tom zdaňovacom období, v ktorom nedôjde k predĺženiu platnosti povolenia na predčasné užívanie stavby alebo k predĺženiu dočasného užívania stavby na skúšobnú prevádzku, a to až do toho zdaňovacieho obdobia, v ktorom stavebný úrad rozhodne o ďalšom predĺžení platnosti povolenia na predčasné užívanie stavby, o ďalšom predĺžení dočasného užívania stavby na skúšobnú prevádzku alebo vydá kolaudačné rozhodnutie (v podstate neplní podmienku pre odpis). Ustanovenie o povinnosti prerušenia odpisovania sa nepoužije ani v prípade doplnených úľav na dani podľa 30b do ZDP, a to zákonom č. 185/2009 Z. z.

K § 22 ods. 13 a poznámke pod čiarou k odkazu 112 ZDP:

Podľa § 22 ods. 13 platného do 31. decembra 2009 daňovník, ktorý sa zrušuje bez likvidácie, uplatní z vypočítaného ročného odpisu alikvotnú časť pripadajúcu na celé mesiace, počas ktorých majetok účtoval. Zvyšnú časť ročného odpisu prepočítaného na kalendárne mesiace uplatní právny nástupca zaniknutého daňovníka, zvyšná časť ročného odpisu sa uplatňuje už v mesiaci, v ktorom bol majetok zaevidovaný v majetku právneho nástupcu. Rovnako sa postupuje aj pri prevode správy majetku štátu, obce alebo vyššieho územného celku.

V nadväznosti na spoločnú úpravu podnikových kombinácií (úprava v § 17d ods. 4 a 5 a § 17e ods. 4 a 5 ZDP) sa vypúšťa znenie § 22 ods. 13. Toto ustanovenie upravuje počnúc rokom 2010 už len postup uplatňovania daňových odpisov pri prevode správy majetku štátu, obce alebo vyššieho územného celku. Zároveň sa z dôvodu úpravy § 22 ods. 13 vypúšťa aj poznámka pod čiarou k odkazu 112.

§ 25 ods. 1 písm. a
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály