Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Úpravy v zdaňovaní príjmov fyzických osôb a právnických osôb od 1. 1. 2010, resp. od 1. 1. 2011 (1. časť)

Rubrika: Daň z príjmov

Národná rada SR na svojom zasadnutí dňa 22. októbra 2009 schválila zákon č. 504/2009 Z. z., ktorým sa v článku I s účinnosťou od 1. januára 2010, resp. 1. januára 2011 mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. V súlade s prechodnými ustanoveniami § 52h sa niektoré ustanovenia tohto zákona použijú už pri podaní daňového priznania po 1. januári 2010 (t. j. za zdaňovacie obdobie roku 2009). Pomerne rozsiahla novela zákona obsahuje okrem iného aj zmeny a doplnenia v zdaňovaní príjmov zo závislej činnosti, v zdaňovaní príjmov z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti a v zdaňovaní ostatných príjmov.

 

Národná rada SR na svojom zasadnutí dňa 22. októbra 2009 schválila zákon č. 504/2009 Z. z., ktorým sa v článku I s účinnosťou od 1. januára 2010, resp. 1. januára 2011 mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“). V súlade s prechodnými ustanoveniami § 52h sa niektoré ustanovenia tohto zákona použijú už pri podaní daňového priznania po 1. januári 2010 (t. j. za zdaňovacie obdobie roku 2009).

Upozornenie: Národná rada SR na svojom zasadnutí dňa 1. decembra 2009 schválila zákon o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ktorým sa v článku III s účinnosťou od 1. januára 2010 mení a dopĺňa ZDP.

I. ČASŤ – ZDAŇOVANIE PRÍJMOV FYZICKÝCH OSÔB

Zmeny a doplnenia v zdaňovaní príjmov zo závislej činnosti

Zdanenie zamestnaneckej opcie
K § 5 ods. 3 písm. b) a § 52h ods. 1 ZDP:

Podľa citovaného ustanovenia je v súčasnosti príjmom zamestnanca hodnota zamestnaneckej opcie poskytnutej zamestnávateľom na nákup zamestnaneckej akcie, určená ako rozdiel medzi vyššou trhovou cenou zamestnaneckej akcie platnou v prvý deň možnosti realizácie opcie a cenou akcie garantovanou opciou, znížený o sumu zaplatenú zamestnancom za nákup opcie, t. j. zdaňuje sa príjem už v prvý deň, keď je možné vymeniť zamestnaneckú opciu za zamestnaneckú akciu bez ohľadu na to, či v skutočnosti zamestnanec opciu v tento deň za zamestnaneckú akciu vymení alebo takáto výmena nastane až neskôr (deň skutočnej realizácie). S účinnosťou od 1. januára 2010 sa bude zdaňovať u zamestnanca takýto príjem v deň skutočnej výmeny zamestnaneckej opcie za zamestnaneckú akciu. V tejto súvislosti je potrebné upozorniť aj na doplnené prechodné ustanovenie § 52h ods. 1 tohto zákona, podľa ktorého sa § 5 ods. 3 písm. b) v znení účinnom od 1. januára 2010 prvýkrát použije na zamestnaneckú opciu poskytnutú zamestnávateľom na nákup zamestnaneckej akcie po 31. decembri 2009.

Finančný príspevok na stravovanie
K § 5 ods. 7 písm. b) ZDP:

Podľa ustanovenia § 5 ods. 7 písm. b) ZDP je hodnota stravy poskytovanej zamestnávateľom zamestnancovi na spotrebu na pracovisku alebo v rámci stravovania zabezpečovaného prostredníctvom iných subjektov oslobodená od dane. S účinnosťou od 1. januára 2010 sa od dane oslobodzuje podľa tohto ustanovenia aj finančný príspevok na stravovanie poskytovaný podľa § 152 Zákonníka práce (zároveň sa doplnil do tohto ustanovenia odkaz na toto ustanovenie Zákonníka práce), ale len za podmienky, že zamestnanec na základe lekárskeho potvrdenia od špecializovaného lekára zo zdravotných dôvodov nemôže využiť žiadny zo spôsobov stravovania zamestnancov zabezpečených zamestnávateľom. Znamená to, že podľa § 5 ods. 7 písm. b) ZDP sa bude naďalej zdaňovať finančný príspevok poskytnutý zamestnancovi podľa § 152 ods. 5 Zákonníka práce, a to v tom prípade, keď povinnosť zamestnávateľa zabezpečiť zamestnancom stravovanie vylučujú podmienky výkonu práce na pracovisku.

Poistné a príspevky na zahraničné poistenie
K § 5 ods. 7 písm. e) ZDP:

Podľa tohto ustanovenia sa u zamestnanca oslobodzuje poistné na verejné zdravotné poistenie, poistné na sociálne poistenie, poistné na sociálne zabezpečenie a príspevky na starobné dôchodkové sporenie, ktoré je povinný platiť zamestnávateľ za zamestnanca. Z dôvodu právnej istoty sa legislatívne spresňuje tak, že oslobodené od dane sú aj sumy poistného a príspevkov na zahraničné poistenie, ktoré je povinný platiť zamestnávateľ za zamestnanca.

Svedočné
K § 5 ods. 7 písm. j), § 43 ods. 3 písm. m) a § 43 ods. 6 ZDP:

Súčasné znenie § 5 ods. 7 písm. j) ZDP sa nahrádza novým znením vzhľadom na to, že sa vykonala zmena v § 5 ods. 3 písm. b), a to pri výmene zamestnaneckej opcie za zamestnaneckú akciu. Podľa schváleného znenia cit. ustanovenia sa oslobodzuje od dane náhrada za stratu na zárobku vyplatená zamestnancovi podľa § 72 ods. 2 vyhlášky Ministerstva spravodlivosti SR č. 543/2005 Z. z. o Spravovacom a kancelárskom poriadku pre okresné súdy, krajské súdy, Špeciálny súd a vojenské súdy v z. n. p. Táto náhrada za stratu na zárobku sa vypočíta z priemerného mesačného čistého zárobku tohto zamestnanca(ide o tzv. svedočné).

Ak sa náhrada na zárobku vypočíta a vyplatí z priemerného mesačného hrubého zárobku zamestnanca, takáto náhrada u zamestnanca sa zdaní podľa § 43 ods. 3 písm. m) tejto novely zákona zrážkovou daňou. Súčasne sa však podľa § 43 ods. 6 tejto novely zákona bude z týchto príjmov vybraná daň zrážkou považovať za vysporiadanú. Znamená to, že zamestnanec tzv. svedočné vypočítané z priemerného hrubého zárobku a zdanené zrážkovou daňou nebude uvádzať (priznávať) v daňovom priznaní a ani zamestnávateľ ich nebude zahŕňať medzi zdaniteľné príjmy pri ročnom zúčtovaní príjmov zo závislej činnosti.

K poznámkam pod čiarou k odkazom 123 a 124, k § 35 ods. 5 a 6 a § 37 ods. 2 písm. c) ZDP:

V súčasnosti sa v poznámkach pod čiarou k odkazom 123 a 124 uvádza zákon č. 90/1996 Z. z. o minimálnej mzde v znení neskorších predpisov, pričom tento zák

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály