Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Úpravy používania elektronickej a virtuálnej registračnej pokladnice s účinnosťou od 1. júla 2016

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe

Zákon č. 289/2008 Z. z. o používaní elektronickej registračnej pokladnice a o zmene a doplnení zákona SNR č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v z. n. p. (ďalej len „zákon o používaní ERP“) upravuje v § 2 základné pojmy na účely tohto zákona v súvislosti s používaním elektronickej registračnej pokladnice (ďalej len „ERP“) aj virtuálnej registračnej pokladnice (ďalej len „VRP“).

Medzi základné pojmy patrí aj definícia tzv. predajného miesta. Podľa § 2 písm. l) tohto zákona je to miesto, kde sa prijíma tržba v hotovosti (príp. inými platobnými prostriedkami alebo preddavku v hotovosti), ktorú je podnikateľ, predávajúci tovar alebo poskytujúci služby uvedené v prílohe č. 1 tohto zákona povinný evidovať v ERP alebo vo VRP.

Určenie predajného miesta je dôležitou skutočnosťou pre účely kontroly evidencie prijatej tržby v hotovosti.

Predajným miestom môže byť sídlo spoločnosti alebo miesto určené na podnikanie, ale aj iné miesto, ktoré môže byť odlišné od miesta podnikania alebo sídla spoločnosti.

Predajné miesto, ak je odlišné od sídla podnikateľa (v prípade právnickej osoby) alebo od miesta podnikania fyzickej osoby, musí byť zapísané aj v knihe pokladnice – knihe ERP.

V praxi sa vyskytujú prípady, keď podnikateľ nemá len jedno stále predajné miesto, ale má ich viac. Napr. podnikateľ má obchod s potravinami na dvoch miestach obce, obchod so zeleninou má v dvoch obciach alebo má v prevádzke meniace sa predajné miesta, napr. predaj na jednorazových predajných akciách – ako sú trhy, jarmoky alebo poskytuje služby priamo u zákazníka, ­napr. kaderník, holič, masér, oprava nábytku, účtovnícke služby.

Takéto predajné miesta boli v knihe pokladnice označované ako:

  • ambulantný predaj [išlo o predaj z pojazdnej predajne alebo na dočasných miestach obce v súlade s § 2 ods. 1 zákona č. 178/1998 Z. z. o podmienkach predaja výrobkov a poskytovania služieb na trhových miestach v z. n. p. Ide o predaj v stánkoch na verejnom priestranstve pred prevádzkarňou, predaj v pojazdnej predajni, sezónny predaj na verejnom priestranstve alebo ako
  • prenosná pokladnica, ak sa pokladnica používala na rôznych miestach v odlišnom čase.

Rovnako to platilo aj pri používaní VRP.

Zjednotenie označenia predajného miesta a označenie prenosnej pokladnice

Zákon o používaní ERP v § 2 písm. l) upravuje definíciu predajného miesta ako miesto, kde sa prijíma tržba, pričom ale neupresňuje podrobnejšie označenie predajného miesta, t. j., či ide o stále predajné miesto alebo pohyblivé a s tým súvisí aj označenie ERP.

Podľa § 4 zákona o používaní ERP súčasťou ERP ako technického zariadenia na evidovanie prijatej tržby v hotovosti je fiskálna pamäť, do ktorej sa zaznamenajú všetky údaje uvedené v § 4 ods. 4 cit. zákona. Medzi povinnými údajmi je aj zaznamenanie predajného miesta, ak je odlišné od sídla alebo miesta podnikania. Rovnako určenie predajného miesta musí obsahovať aj pokladničný doklad vyhotovený ERP alebo VRP podľa § 8 ods. 1 písm. i) zákona o používaní ERP.

Zákon o používaní ERP podrobnejšie neupravuje označenie predajného miesta. V prípade, ak má podnikateľ rôzne predajné miesta, v praxi spôsobovalo nejednotný prístup k ich presnému určeniu na strane podnikateľov, servisných organizácií ako aj kontrolných orgánov (daňový a colný úrad). Išlo o prípady, keď bolo potrebné rozlíšiť, kedy ide o ambulantný predaj tovaru a kedy ide o predaj tovaru iným spôsobom ako je ambulantný predaj.

Finančné riaditeľstvo v spolupráci s ministerstvom financií za účelom zjednotenia predajného miesta a používania pokladnice na odlišných (rôznych) predajných miestach pristúpilo k zmene, ktorá zavádza jednotné používanie predajného miesta a ERP ako „prenosnej pokladnice“. Dôležitá je skutočnosť, že pri označovaní predajného miesta sa na označovanie ERP už nebude používať pojem „ambulantný predaj“. To znamená, že podnikateľ nemusí kupovať väčší počet ERP, keďže má viac predajných miest ani meniť fiskálnu pamäť pri zmene predajného miesta. V knihe ERP (ide o Prílohu č. 3 – Identifikačné údaje) zákona o používaní ERP podnikateľ zapíše všetky stále predajné miesta odlišné od miesta podnikania alebo sídla a uvedie len pojem „prenosná pokladnica“. Do fiskálnej pamäti podnikateľ zapíše ako predajné miesto sídlo (pri PO) alebo miesto podnikania (u FO) a označenie prenosná pokladnica, keďže do fiskálnej pamäti nemožno zapísať všetky stále predajné miesta, v ktorých podnikateľ predáva tovar alebo poskytuje služby uvedené v prílohe č. 1 zákona o používaní ERP.

Zmena v označení predajného miesta sa týka len podnikateľov, ktorí nemajú stále predajné miesto a v odlišnom čase predávajú tovar alebo poskytujú službu na rôznych miestach, pričom používajú jednu ERP.

Tento nový postup označenia predajného miesta a označenie prenosnej pokladnice sa uplatní pri registrácii nových ERP. Pôvodné označenie predajného miesta ako ambulantný predaj ostáva naďalej v platnosti. Podnikateľ vykoná zmenu v prípade, ak dôjde k zmene údajov podľa § 7 ods. 1 písm. a) zákona o používaní ERP, t. j. pri akejkoľvek zmene údajov, ktoré je podnikateľ povinný uviesť do žiadosti o pridelenie daňového kódu ERP, napr. pri zmene údajov o servisnej organizácii, pri zmene identifikačných údajov samotného podni­kateľa.

Postup používania VRP na viacerých predajných miestach

Ak podnikateľ používa na evidenciu prijatých tržieb VRP, platí to isté, teda, že aj pri VRP sa ruší používanie označenia „ambulantný predaj“ a sú premenované na jednotný názov „prenosná pokladnica“.

Vzhľadom na technickú stránku VRP, ktorá podľa § 2 písm. b) a písm. zg

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály