Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Upravujúce závierkové účtovné prípady

Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Opatrenie MF SR č. 23 054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v znení neskorších predpisov (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“), ktoré nadobudli účinnosť od 1. 1. 2003, priniesli okrem iného aj významnú zmenu v tom, že v rámci účtovej skupiny 38 – Časové rozlíšenie nákladov a výnosov zrušili účet 388 – Dohadné účty aktívne a účet 389 – Dohadné účty pasívne.

 

Opatrenie MF SR č. 23 054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v znení neskorších predpisov (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“), ktoré nadobudli účinnosť od 1. 1. 2003, priniesli okrem iného aj významnú zmenu v tom, že v rámci účtovej skupiny 38 – Časové rozlíšenie nákladov a výnosov zrušili účet 388 – Dohadné účty aktívne a účet 389 – Dohadné účty pasívne.

Pre také náklady, výdavky, príjmy a výnosy, ktoré síce vecne patrili do bežného účtovného obdobia, ale účtovným dokladom boli preukázateľné až v budúcom účtovnom období, Postupy účtovania v PÚ účinné do 31. 12. 2002 (opatrenie MF SR č. 3177/1998-KM, ktorým sa ustanovovala účtová osnova a postupy účtovania pre podnikateľov v znení neskorších predpisov) používali označenie dohadné položky. Výšku takýchto položiek teda bolo možné k 31. 12. bežného účtovného obdobia len odhadnúť. Dohadné položky mohli mať charakter pohľadávok – tzv. dohadné položky aktívne alebo záväzkov – tzv. dohadné položky pasívne. V zmysle Postupov účtovania v PÚ účinných do 31. 12. 2002 na tieto účely sa používali účty 388389.

Na účte 388 k 31. 12. daného účtovného obdobia sa účtovali dohadné položky aktívne, ktoré nebolo možné zaúčtovať ako obvyklé pohľadávky, pričom výnos z týchto položiek patril do daného účtovného obdobia, príp. bol preukázateľnou protipoložkou k zaúčtovaným nákladom. Na účte 389 k 31. 12. daného účtovného obdobia účtovali dohadné položky pasívne, ktoré nebolo možné vyúčtovať ako obvyklý dlh, napr. nevyfakturované dodávky.

S účinnosťou od 1. januára 2003 účty 388389 v dôsledku nadobudnutia účinnosti nového zákona č. 431/2003 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o účtovníctve“) a nových Postupov účtovania v PÚ boli zrušené, čo priamo vyplýva z prechodných ustanovení Postupov účtovania v PÚ [§ 86 ods. 1 písm. o) a p)]. Od roku 2003 teda ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, časové rozlíšenie sa neúčtuje prostredníctvom dohadných položiek v prípadoch, ak nie je známa presná suma týkajúca sa určitého titulu.

Pohľadávky, ktorých výška sa určí napríklad na základe zmluvy alebo iného dokladu, ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, sa účtovala od 1. 1. 2003 na príslušných účtoch pohľadávok, s ktorými súvisia, pričom sa viedla samostatná analytická evidencia.

Očakávaná výška záväzkov určená podobne na základe zmluvy alebo iného dokladu, sa ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, od 1. 1. 2003 sa účtovala ako rezerva na účte 459 – Ostatné rezervy alebo 323 – Krátkodobé rezervy podľa predpokladanej doby vyrovnania pri vzniku.

Zmena Postupov účtovania v PÚ od 1. 1. 2005

S účinnosťou od 1. 1. 2005 s prvým použitím na účtovné obdobie roku 2005 okrem iného sa doplnilo do Postupov účtovania v PÚ v zmysle opatrenia MF SR č. MF/10069/2004-74 aj celkom nové ustanovenie § 2a, ktorého predmetom je vymedzenie účtovných prípadov ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka. Ako účtovný prípad v tejto súvislosti sa posudzuje účtovanie skutočností:

  • podľa § 2 ods. 2 zákona o účtovníctve, pri ktorých sa účtovný zápis uskutočňuje iba ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka (ďalej len „závierkové účtovné prípady“),
  • podľa § 2 ods. 2 zákona o účtovníctve týkajúcich sa ich stavu ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka a ktoré účtovná jednotka (ÚJ) zistila do dňa zostavenia účtovnej závierky (ďalej len „upravujúce závierkové účtovné prípady“); upravujúcim závierkovým účtovným prípadom nie je účtovanie skutočností, ktoré nastali medzi dňom, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka a dňom jej zostavenia, ak nesúvisia so stavom ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, napríklad pokles trhovej ceny cenných papierov v období medzi dňom, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka a dňom jej zostavenia,
  • z dôvodu otvorenia účtovných kníh podľa § 16 ods. 10 zákona o účtovníctve do dňa schválenia účtovnej závierky.

Nevyhnutné je ďalej uviesť aj priamy súvis citovaného novodoplneného § 2a Postupov účtovania v PÚ s § 17 ods. 8 zákona o účtovníctve. Podľa neho ÚJ je povinná uvádzať v účtovnej závierke informácie podľa stavu ku dňu, ku ktorému sa účtovná závierka zostavuje, pričom sa zohľadňujú aj informácie týkajúce sa stavu ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka a ÚJ ich získala do dňa zostavenia účtovnej závierky.

Upravujúce závierkové účtovné prípady

Ako už bolo spomenuté, upravujúce závierkové účtovné prípady vznikajú z dôvodu získaných informácií o stave majetku, záväzkov, vlastného imania, nákladov, výnosov medzi dňom, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka a dňom jej zostavenia. Informácie sa týkajú stavu majetku, záväzkov, vlastného imania, nákladov a výnosov, ktorý existoval ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka. Z dôvodu nových informácií sa upravia pôvodné stavy účtov, alebo vzniká dôvod na nové účtovné prípady. Dňom zostavenia sa rozumie deň pripojenia podpisových záznamov k jednotlivým súčastiam účtovnej závierky.

Upravujúce závierkové účtovné prípady pri pohľadávkach

Na uvedené konštatovanie priamo nadväzuje aj zmena Postupov účtovania v PÚ od 1. 1. 2005 v rámci § 48 ods. 3. Podľa neho platí, že ak do dňa zostavenia účtovnej závierky nie je vystavený účtovný doklad pre dlžníka, výška pohľadávky sa určí napríklad na základe zmluvy alebo iného dokladu a pohľadávka sa účtuje na príslušných účtoch pohľadávok, s ktorými súvisí a vedie sa na samostatnom analytickom účte. Ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, sa účtujú upravujúce závierkové účtovné prípady. Napríklad, ak do dňa zostavenia účtovnej závierky ÚJ získala informáciu o výške tržby z predaja majetku, ktorý ÚJ predala pred dňom, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka.

Príklad č. 1:

Spoločnosť BETA, s. r. o. dostala prísľub na dotáciu zo štátneho rozpočtu na nákup sadeníc a osív, spotrebu PHM a energie v sume 230 000 Sk. Ako je potrebné v sústave podvojného účtovníctva zaúčtovať nárok na dotáciu, ak bude poskytnutá až v roku 2006, ale náklady na nákup osív, sadeníc, spotrebu PHM a energie vznikli už v roku 2005?

V takomto prípade treba vychádzať z § 48 ods. 3 Postupov účtovania v PÚ. Na jeho základe platí, že ak do dňa zostavenia účtovnej závierky nie je vystavený účtovný dokl

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály