Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Úprava dane z pridanej hodnoty na vstupe

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Firma s. r. o. platiteľ DPH kúpila osobný automobil v roku 2009 do firmy a uplatnila si odpočet DPH na vstupe s tým, že v predmete podnikania má prenájom áut a toto auto aj 4 roky prenajímala iným platiteľom DPH a odvádzala z faktúr DPH na výstupe. Po 4 rokoch (auto má nulovú zostatkovú hodnotu) chce toto auto využívať pre potreby firmy, ktorá ho vlastní, t. j. ďalej ho už neprenajímať. Má povinnosť vykonať nejakú úpravu DPH na vstupe (uplatnenú v roku 2009) z titulu, že skončí prenajímanie tohto auta?

V roku 2009 v čase obstarania osobného automobilu bol odpočet dane uplatnený v súlade s ustanovením § 49 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení platnom v roku 2009 (ďalej „zákon o DPH“). s ohľadom na účel využívania osobného automobilu, a to prenájom, ktorý sa zdaňoval daňou na výstupe. Po 4 rokoch sa osobný automobil s nulovou zostatkovou hodnotou používa už len pre potreby firmy, zrejme ako prevádzkové vozidlo.

Vo vzťahu k pôvodne uplatnenému odpočtu dane v plnej výške v roku 2009 by prichádzalo do úvahy ustanovenie § 54 zákona o DPH. Osobný automobil ako hnuteľná vec, ktorej obstarávacia cena bez dane je viac ako 3 319,39 €, a ktorej doba použiteľnosti je dlhšia ako jeden rok, je v zmysle § 54 od

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály