Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Uplatňovanie nezdaniteľných častí základu dane v roku 2017

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Daňovú povinnosť každej fyzickej osoby (ďalej len „FO“) významnou mierou ovplyvňuje uplatňovanie nezdaniteľných častí základu dane. Základnou podmienkou ich uplatnenia je, že daňovník (FO) si môže o nezdaniteľné časti základu dane uvedené v § 11 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) znížiť iba základ dane zistený z aktívnych príjmov, t. j. z príjmov zo závislej činnostipodľa § 5 ZDP a z príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti podľa § 6 ods. 1 a 2 ZDP. Keďže k 1. júlu 2016 nedošlo k zmene sumy životného minima, ktorá na daňové účely ovplyvňuje výpočet nezdaniteľných častí základu dane v roku 2017, výška nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka a tiež nezdaniteľnej časti základu dane na manželku sa v roku 2017 nemení a zostáva na rovnakej úrovni ako v roku 2016, t. j. vo výške 3 803,33 € ročne.

Za zdaňovacie obdobie roku 2017 si daňovník (FO) môže pri výpočte svojej daňovej povinnosti uplatniť tri nezdaniteľné časti základu dane:

  • nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka (§ 11 ods. 2 ZDP),
  • nezdaniteľnú časť základu dane na manželku/-la (§ 11 ods. 3 ZDP),
  • sumu preukázateľne zaplatených príspevkov na doplnkové dôchodkové sporenie – III. pilier (§ 11 ods. 10 ZDP).

Poznámka: Rok 2016 bol posledným zdaňovacím obdobím, v ktorom si daňovníci (FO) mohli uplatniť aj nezdaniteľnú časť základu dane vo forme preukázateľne zaplatených dobrovoľných príspevkov na starobné dôchodkové sporenie (II. pilier) v limitovanej výške.

Nezdaniteľné časti základu dane na daňovníka a na manželku sú aj v roku 2017 ovplyvnené valorizačným mechanizmom, t. j. závisia od násobku platného životného minima, od dosiahnutého základu dane daňovníka z aktívnych príjmov za príslušné zdaňovacie obdobie a od výšky vlastného príjmu manželky. Naopak, výška maximálneho daňového zvýhodnenia vo forme preukázateľne zaplatených príspevkov na doplnkové dôchodkové sporenie (III. pilier) je stanovená fixnou sumou.

Termín „platné životné minimum“ podľa § 11 ods. 2 písm. a) ZDP znamená „životné minimum platné k 1. januáru príslušného zdaňovacieho obdobia“.

Poznámka: Životné minimum (ďalej iba „ŽM“) sa upravuje každoročne k 1. júlu na základe opatrenia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR o úprave súm životného minima. Nakoľko však k 1. júlu 2016 neboli splnené podmienky na valorizáciu súm životného minima, životné minimum sa od 1. júla 2016 nezmenilo a v platnosti zostali sumy životného minima stanovené k 1. júlu 2013 opatrením MPSVaR č. 186/2013 Z. z. o úprave súm životného minima. To znamená, že platné životné minimum k 1. januáru 2017 na účely výpočtu nezdaniteľných častí základu dane v roku 2017 je 198,09 € (rovnaké ako v rokoch 2014 až 2016). Od 1. 7. 2017 na základe opatrenia MPSVaR č. 173/2017 Z. z. o úprave súm životného minima došlo k zvýšeniu sumy životného minima pre jednu plnoletú osobu, a to na úroveň 199,48 €. Táto skutočnosť však ovplyvní uplatňovanie nezdaniteľných častí základu dane až od 1. 1. 2018.

Ak daňovník dosahuje iba príjmy zo závislej činnosti,môže si u svojho zamestnávateľa uplatňovať nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka (ďalej iba „NČZDD“) mesačne, bez ohľadu na to, aký základ dane bude počas kalendárneho roka vykazovať. Podmienkou však je, že daňovník u svojho zamestnávateľa podpísal „Vyhlásenie k zdaneniu príjmov fyzických osôb zo závislej činnosti“ podľa § 36 ods. 6 ZDP. V prípade súbežných pracovných pomerov môže mať daňovník vyhlásenie podpísané v danom mesiaci iba u jedného zamestnávateľa. Túto mesačnú sumu si nemôže uplatniť daňovník, ktorý je k 1. 1. príslušného zdaňovacieho obdobia poberateľom dôchodkov uvedených v § 11 ods. 6 ZDP a ani daňovník, ktorý u svojho zamestnávateľa počas roka nepodpísal vyhlásenie. Po skončení zdaňovacieho obdobia (kalendárneho roka) sa pri výpočte ročnej NČZDD za rok 2017 prihliadne na dosiahnutú výšku základu dane daňovníka z aktívnych príjmov, t. j. nielen z príjmov podľa § 5 ZDP, ale aj z príjmov podľa § 6 ods. 1 a ods. 2 ZDP.

Ostatné nezdaniteľné časti základu dane, t. j. nezdaniteľnú časť základu dane na manželku a sumu preukázateľne zaplatených príspevkov na doplnkové dôchodkové sporenie, si daňovník môže uplatniť až po skončení zdaňovacieho obdobia (kalendárneho roka), a to u svojho zamestnávateľa prostredníctvom ročného zúčtovania preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti alebo sám pri podaní daňového priznania.

Poznámka: Ak daňovník v roku 2017 dosiahol iba tzv. pasívne príjmy, t. j. príjmy z prenájmu podľa § 6 ods. 3 ZDP, príjmy z použitia diela a použitia umeleckého výkonu podľa § 6 ods. 4 ZDP alebo ostatné príjmy podľa § 8 ZDP, nárok na uplatnenie nezdaniteľných častí základu dane mu nevzniká.

Nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka v roku 2017

Nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka si môže uplatniť každá FO (daňový rezident aj daňový nerezident),ale iba za podmienky, že v príslušnom zdaňovacom období dosiahla tzv. aktívne príjmy (bez ohľadu na to, či tieto príjmy boli dosahované počas celého zdaňovacieho obdobia alebo len počas jeho časti). Nárok na túto nezdaniteľnú časť sa nepreukazuje žiadnym dokladom, ale vzniká automaticky zo zákona.

Pri uplatnení nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka musí daňovník (FO) posudzovať:

  • Vznik nároku na uplatnenie NČZDD t. j., či dosiahol tzv. aktívne príjmy, resp.základ dane tvorený čiastkovým základom dane z príjmov zo závislej činnosti podľa § 5 ZDP alebo čiastkovým základom dane z príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti podľa § 6 ods. 1 a 2 ZDP. Ak takýto čiastkový základ dane nedosiahol, nárok na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka mu v príslušnom zdaňovacom období nevzniká.
  • Na akú výšku NČZDD mu nárok vznikol (plná alebo krátená) v závislosti od dosiahnutého základu dane z aktívnych príjmov.

Pravidlá pre určenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka v roku 2017 sú stanovené v § 11 ods. 2 ZDP(tabuľka č. 1), podľa ktorého,ak daňovník v príslušnom zdaňovacom období dosiahne základ dane z aktívnych príjmov:

  • rovný alebo nižší ako 100-násobok sumy životného minima platného k 1. januáru príslušného zdaňovacieho obdobia (ďalej len „platné životné minimum“), NČZDD ročne je suma zodpovedajúca 19,2-násobku sumy platného životného minima (PLNÝ NÁROK),
  • vyšší ako 100-násobok platného životného minima, NČZDD ročne je suma zodpovedajúca rozdielu 44,2-násobku platného životného minima a jednej štvrtiny základu dane z aktívnych príjmov (KRÁTENIE).

Tabuľka č. 1: Nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka za rok 2017 podľa § 11 ods. 2 ZDP1

Základ dane daňovníka
z aktívnych príjmov (AP)

Nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka (NČZDD)

ZD z AP ≤ 19 809 € (100 x ŽM)

3 803,33 € (mesačne 316,94 €)

19,2 x ŽM

Nárok na plnú výšku NČZDD

ZD z AP > 19 809 € (100 x ŽM)

(44,2 x ŽM) – (základ dane z AP / 4)

8 755,578 – (základ dane z AP / 4)

Dochádza k postupnému znižovaniu NČZDD až na nulu

Legenda: 1 Platné životné minimum k 1. 1. 2017 na účely výpočtu nezdaniteľných častí základu dane za rok 2017 je 198,09 €.Ak by po dosadení do uvedených vzorcov vyšla nezdaniteľná časť základu dane nižšia ako nula, nezdaniteľná časť je rovná nule. NČZD sa zaokrúhľujú na eurocenty nahor.

♦ Príklad č. 1:

Daňovník za rok 2017 dosiahol iba čiastkový základ dane podľa § 5 ZDP (zo závislej činnosti) vo výške 3 240 €. V akej výške si môže uplatniť NČZDD?

Daňovní

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály