Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Uplatňovanie nezdaniteľných častí základu dane v roku 2014

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Nezdaniteľné časti základu dane ovplyvňujú výpočet daňovej povinnosti každej fyzickej osoby (FO). Zmeny v oblasti uplatňovania nezdaniteľných častí základu dane priniesol aj rok 2014. Počnúc týmto rokom bola zavedená nová nezdaniteľná časť základu dane voforme príspevkov na doplnkové dôchodkové sporenie podľa zákona č. 650/2004 Z. z. o doplnkovom dôchodkovom sporení a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.

Od roku 2011 sa pri uplatňovaní nezdaniteľných častí základu dane prihliada na to, aké príjmy daňovník dosahuje. Vo všeobecnosti platí, že daňovník (FO) si môže o nezdaniteľné časti základu dane uvedené v § 11 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) znížiť iba základ dane zistený z aktívnych príjmov podľa § 5 ZDP (zo závislej činnosti) a § 6 ods. 1 a 2 ZDP (z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti).

Rok 2013 priniesol viaceré významné zmeny v oblasti uplatňovania nezdaniteľných častí základu dane. Od tohto roku bola dočasne zavedená nezdaniteľná časť základu dane vo forme dobrovoľných príspevkov na starobné dôchodkové sporenie. Zároveň sa sprísnili podmienky uplatnenia nezdaniteľnej časti základu dane na manželku – daňovník si túto nezdaniteľnú časť základu dane môže uplatniť iba vtedy, ak sa manželka starala o dieťa do troch, resp. šiestich rokov veku dieťaťa alebo poberala príspevok na opatrovanie alebo bola evidovaná ako uchádzač o zamestnanie na úrade práce alebo je osoba zdravotne postihnutá, resp. ŤZP.

Za zdaňovacie obdobie roku 2014 si daňovník (FO) môže pri výpočte svojej daňovej povinnosti uplatniť nezdaniteľné časti základu dane podľa § 11 ods. 2, 3, 8 a 10 ZDP, a to:

  • nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka,
  • nezdaniteľnú časť základu dane na manželku/-la (ďalej len „manželku“),
  • sumu preukázateľne zaplatených dobrovoľných príspevkov na starobné dôchodkové sporenie v limitovanej výške (II. pilier),
  • sumu preukázateľne zaplatených príspevkov na doplnkové dôchodkové sporenie v limitovanej výške (III. pilier).

V roku 2014 sú nezdaniteľné časti základu dane na daňovníka a na manželku ovplyvnené valorizačným mechanizmom, t. j. závisia od násobku platného životného minima, od dosiahnutého základu dane daňovníka z aktívnych príjmov za príslušné zdaňovacie obdobie a od výšky vlastného príjmu manželky. Výška maximálneho daňového zvýhodnenia vo forme dobrovoľných príspevkov na starobné dôchodkové sporenie sa odvíja od výšky priemernej mzdy platnej v národnom hospodárstve dva roky spätne. Naopak, výška maximálneho daňového zvýhodnenia vo forme príspevkov na doplnkové dôchodkové sporenie je stanovená fixnou sumou.

Daňovník si môže mesačne uplatniť iba nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka. Musí však poberať príjmy zo závislej činnosti a u svojho zamestnávateľa podpísať „Vyhlásenie k zdaneniu príjmov fyzických osôb zo závislej činnosti“ podľa § 36 ods. 6 ZDP. Daňovník môže mať vyhlásenie podpísané v danom mesiaci iba u jedného zamestnávateľa. Túto mesačnú sumu si však nemôže uplatniť daňovník, ktorý je k 1. 1. príslušného zdaňovacieho obdobia poberateľom dôchodkov uvedených v § 11 ods. 6 ZDP a ani daňovník, ktorý u svojho zamestnávateľa počas roka nepodpísal takéto vyhlásenie. Po skončení zdaňovacieho obdobia sa pri výpočte ročnej nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka za rok 2014 prihliadne na dosiahnutú výšku základu dane daňovníka z aktívnych príjmov, t. j. nielen z príjmov podľa § 5 ZDP, ale aj z príjmov podľa § 6 ods. 1 a ods. 2 ZDP.

Nezdaniteľnú časť základu dane na manželku, sumu preukázateľne zaplatených dobrovoľných príspevkov na starobné dôchodkové sporenie a tiež preukázateľne zaplatené príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie, si daňovník môže uplatniť až po skončení zdaňovacieho obdobia (kalendárneho roka), a to u svojho zamestnávateľa prostredníctvom ročného zúčtovania preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti alebo sám pri podaní daňového priznania.

Upozornenie: Ak daňovník v roku 2014 dosiahol tzv. pasívne príjmy, t. j. príjmy z prenájmu (§ 6 ods. 3 ZDP), príjmy za použitie diela a umeleckého výkonu (§ 6 ods. 4 ZDP), príjmy z kapitálového majetku (§ 7 ZDP) alebo ostatné príjmy (§ 8 ZDP), nevzniká mu nárok na uplatnenie nezdaniteľných častí základu dane.

Nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka v roku 2014

Do konca roku 2010 mala nárok na základnú nezdaniteľnú sumu na daňovníka každá FO (napr. aj daňový nerezident, študent, nezaopatrené dieťa s príjmami podľa § 5 až 8 ZDP), bez ohľadu na to, ktoré čiastkové základy dane podľa § 5 až 8 ZDP tvorili jej základ dane a či boli príjmy dosahované počas celého zdaňovacieho obdobia alebo len počas jeho časti.

Pri uplatňovaní nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka musí daňovník posudzovať:

  • či mu vznikol nárok na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka, t. j. či dosiahol tzv. aktívne príjmy, resp. základ dane tvorený čiastkovým základom dane z príjmov zo závislej činnosti podľa § 5 ZDP alebo čiastkovým základom dane z príjmov z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti podľa § 6 ods. 1 a 2 ZDP; ak takýto čiastkový základ dane nedosiahol, nevzniká mu nárok na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka v príslušnom zdaňovacom období,
  • na akú výšku nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka mu vznikol nárok (plná výška alebo krátenie) v závislosti od dosiahnutého základu dane z aktívnych príjmov.

Pravidlá pre určenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka vymedzuje v roku 2014 § 11 ods. 2 ZDP (tabuľka č. 1), podľa ktorého, ak daňovník v príslušnom zdaňovacom období dosiahne základ dane z aktívnych príjmov:

  • rovný alebo nižší ako 100-násobok sumy životného minima platného k 1. januáru príslušného zdaňovacieho obdobia (ďalej len „platné životné minimum“), nezdaniteľná časť základu dane ročne na daňovníka je suma zodpovedajúca 19,2-násobku sumy platného životného minima,
  • vyšší ako 100-násobok platného životného minima, nezdaniteľná časť základu dane ročne na daňovníka je suma zodpovedajúca rozdielu 44,2-násobku platného životného minima a jednej štvrtiny základu dane z aktívnych príjmov.

Tabuľka 1: Nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka za rok 2014 podľa § 11 ods. 2 ZDP1

Základ dane daňovníka z aktívnych príjmov (AP)

Nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka (NČZDD)

ZD z AP ≤ 19 809 € (100 x ŽM)

3 803,3 (mesačne 316,94 )

19,2 x ŽM

Nárok na plnú výšku NČZDD.

ZD z AP > 19 809 € (100 x ŽM)

(44,2 x ŽM) – (základ dane z AP / 4)

8 755,578 – (základ dane z AP / 4)

Dochádza k postupnému znižovaniu NČZDD až na nulu.

Legenda: 1 Platné životné minimum k 1. 1. 2014 na účely výpočtu nezdaniteľných častí základu dane za rok 2014 je stanovené na základeopatrenia MPSVaR SR č. 186/2013 Z. z. o úprave súm životného minima od 1. júla 2013 vo výške je 198,09 €.Ak by po dosadení do uvedených vzorcov vyšla nezdaniteľná časť základu dane nižšia ako nula, nezdaniteľná časť je rovná nule.

♦ Príklad č. 1:

Daňovník za rok 2014 dosiahol čiastkový základ dane z príjmov zo závislej činnosti podľa § 5 ZDP vo výške 2 900 € (aktívny príjem) a čiastkový základ dane z príjmov z prenájmu podľa § 6 ods. 3 ZDP vo výške 6 700 € (pasívny príjem).

Daňovníkovi v roku 2014 vznikol nárok na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka, lebo dosahoval aktívne príjmy. Napriek tomu, že základ dane daňovníka z aktívnych príjmov je za rok 2014 nižší ako 19 809 € a daňovníkovi vznikol nárok na uplatnenie NČZDD za rok 2014 v plnej výške, t. j. 3 803,33 €; daňovník si môže uplatniť NČZDD i

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály